Gyermekek és kutyák viselkedési hasonlóságai

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A kutya hű társa az embernek immár évezredek óta, napjainkban átlagosan minden harmadik háztartásban családtagként szerepel a négylábú kedvenc. Ennek a hosszantartó és különleges együttélésből alakult ki a kutyáknál az ún. „egyedülálló gondolkodásmód”, amely nagyon sok tekintetben hasonlít a gyermekkorban jellemző viselkedésre. Az összehasonlító viselkedéskutatásnak új területét képviseli, amely még felvirágzóban van.

1

Amikor egy kisbaba megszületik egy rendkívül bonyolult, furcsa  kommunikációval megfűszerezett világban találja magát, amelyről kezdetben csak nagyon keveset tud, de mégis szinte azonnal nekilát a feladatnak, és rövid időn belül rengeteg új információt sajátít el. Ez az állatvilágban példa nélküli teljesítmény csak azért lehetséges, mert a csecsemő/gyermek elmeműködését a természet számos olyan kiváltságokkal áldotta meg, amelyek képességeinek nyilvánvaló korlátai ellenére is lehetővé teszik a szükséges tudás elsajátítását – ezek közé soroljuk például az utánzásra való késztetést, melynek lényege az, hogyha látunk valami új dolgot, amit más csinál, de mi még nem csináltuk, akkor erős késztetést érzünk rá, hogy mi is kipróbáljuk . Ennek egy másik fajtája a pedagógiai fogadókészség, amelynek jelentése: az elme különleges fogékonysága a közlési-tanítási szándékot kifejező viselkedési jelzésekre, amely összességében az általános tudás elsajátítását eredményezi. A kisgyermek elméje mint a szivacs, úgy szívja magába a tudást, megtanul mindent amit tudni kell és amit tudni lehet, végső soron a kultúrába, a társas világba való beilleszkedést segítik, amely ismeretekre épülnek rá a későbbiekben a részletek.

Amellyel a szülő nap mint nap szembesül, az a kutyáknál is megfigyelhető. A kutyák a természetes pedagógia folyamatában befogadókként szerepelnek. Hasonlóság a kutyák és a babák között: a mindössze kilenc hetes kutyák is könnyen felismerik a szemkontaktus jelentőségét, illetve keresik is azt, különösen akkor, ha valamilyen információra várnak. Ez arra enged következtetni, hogy bizonyos mértékig a kutyák is érzékenyek az ember közlési szándékát kísérő viselkedési jegyekre – érdekesség, hogy négylábú kedvenceink az újszülött kisgyermekhez hasonló készséggel ismeri fel, ha az ember közölni akar velük valamit, sőt irányjelző gesztusaink alapján a közlés tárgyát is azonosítani tudják.

GD Star Rating
loading...

About Vdorina99

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …