A két legenda egy filmben: Szupercella [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone a 80-as, 90-es évek „B” kategóriás filmjeinek nagy sztárjai. A két színész a világon minden ember kedvencévé vált sok-sok nevetséges, ám de mégis nagyon szórakoztató akció filmjeikkel. Rengeteg felejthetetlen alkotás köthető a két színész nevéhez. De a sok alacsonyabb színvonalú filmek mellett igazi klasszikus műveket is sikerült összehoznia a két színésznek: Rocky, Rambo, Terminator, Predator, stb. De a 2000-es évekre kiöregedett a két nagy rivális színész és úgy tűnt ők is nyugdíjba vonulnak, de aztán mindkettőjük újra az akciófilmek világába vetette magát. Persze ezek a filmek már nem olyanok, mint a korábbi legendás alkotások, ezért valami újat kellett kitalálni. Mi más lehetne ez, minthogy a két rivális egy filmben szerepel. A feláldozhatók című moziban már láthattuk őket együtt néhány éve. De 2013-ban a két híresség összehozott egy filmet, ami csak kettőjükre épül, mely a Szupercella nevet viseli.

E akció-thriller sztorija igazán egyszerű, de ugyanakkor nagyszerű is. Főhősünk, Ray Breslin (Stallone) volt ügyész azzal keresi kenyerét, hogy börtönökből szökik meg, amivel teszteli az adott komplexum biztonságát egy esetleges szökési kísérlethez. De egyik nap egy különös megbízást kap, egy különös börtönben, ahol nagy bajba kerül. Ekkor egy új barátra tesz szert, Emil Rottmayer-re (Schwarzenegger), és együtt tervezik meg a kiszabadulást.

escape plan whysoblu 1

Jó látni, hogy a filmkészítők még tudnak valami újat, egyedit kitalálni az akció-thrillereken belül. Szinte mindegyik ugyanarra a kaptafára megy, de e mozi sztorija igazán ötletes. De ettől még megmarad egy alacsonyabb kategóriájú film szintjén. Ennek oka, hogy a két színész filmjeinek stílusához íródott a forgatókönyv. Vagyis tele semmit mondó, nagy menő dialógusokkal, beszólásokkal, roppant egyszerű „fordulatokkal”, végtelenségig leegyszerűsített karakterekkel és szituációkkal. Mondhatnánk, hogy mindez minek a filmbe, de lévén, hogy az említett két színészre épül a forgatókönyv, egy komolyabb hangvételű alkotás szóba se jöhet. A rajongók, nézők elvárják, hogy Sly és Arnold ismét semmit mondó nagymenő szövegekkel traktálja őket, lehetetlenebbnél lehetetlenebb helyzetekbe kerüljenek, amit egy szemvillanás alatt megoldanak.

escape-plan-image07

De hiába a stílus, az alkotó elemek megtartására a régmúlt nagy klasszikusaiból; mindez mégsem lesz olyan, mint a 80-as és 90-es években. Ennek oka, hogy az a stílus, amit a két színész képvisel az akkori filmekben volt helytálló, szórakoztató. A kor műveibe ezeket beleültetve már nem érik el kellő hatásukat, még ha jól is van összerakva minden, mint jelen esetben. Na és persze hiába tartja jól magát a két sztár, azért már csak kiöregedtek és nem láthatunk már tőlük akkora pörgést, mint régi filmjeikben. Persze az kárpótol minket, hogy őket ketten egy filmben láthatjuk, mert régen ilyenről szó sem lehetett, hiszen nagy riválisak voltak. Ez ad egyfajta plusz töltetet, és az ő egyéniségük még mindig egy külön „műfajjá” alakítja át ezt a filmet, amitől élvezetessé válik, de sajnos nem éri el azt a színvonalat, amit a régi filmek

Egy szó, mint száz, van akció, lövöldözés, verekedés, keménykedés, robbantás, minden, ami kell. A rendezés, a vágás, a zene, minden a helyén van. A két nagy név is adott, de azért érződik, hogy már eljárt az idő a két színész felett. Persze jó érezni, hogy még mindig életben tartják az általuk képviselt stílust korunk filmjei közt is. Tehát egy egyszeri kikapcsolódásnak tökéletes a Szupercella a maga hóbortjával, de aki igazi Sly és Arnold fan az valószínűleg szívesebben nézi újra egy régebbi nagy filmjét valamelyik színésznek. De 50 Cent rajongóknak is ajánlom, hiszen egy mellékszerepben ő is feltűnik.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …