The Bill and Melinda Gates Foundation

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Bill Gates több, mint 40 év után, várhatóan 2018-ra teljesen megszabadul összes Microsoft részvényétől. Jelenleg is már csak kb. 4 %-os tőkerészesedése van a cégben.

Ennek egyik oka, hogy a cég legnagyobb befektetői közül három arra hivatkozik, hogy Bill miatt nem tud a cég új stratégiát kialakítani, jobb piaci teljesítményt elérni, mely a részvényárak csökkenéséhez fog vezetni. Gates azért egyenlőre még megtartotta magának az igazgatósági elnök pozíciót.

A másik ok, amiért Bill Gates már nem ragaszkodik annyira a Microsoft-hoz, hogy új főállást választott magának, nevezetesen létrehozták feleségével a Bill and Melinda Gates Alapítványt.

1

(az alapítvány székhelye)

Az Alapítvány létrehozásának célja a világ legnagyobb magánvagyonának szétosztása, jó ügyek szolgálatába állítás. Bill Gates eljutott oda, hogy tehernek érzi hatalmas tulajdon-vagyonát. Úgy gondolja, hogy orvosolni kell a javak egyenlőtlen elosztását, érdemes segíteni a legelesettebbeken.

Az Alapítvány mindeddig 27,6 milliárd dollárt fordított különféle adományozásokra. Adományoznak egyrészt a malária, a rotavírus és az AIDS elleni küzdelem folytatására, de segítik az új, ígéretes innovációk felgyorsulását a mezőgazdaságban, a bankszektorban az oktatásban, a nem szén alapú energiaforrások fejlesztésének területén, sőt az új találmányok létrehozásához szuperszámítógépet is adománynak, tudományos támogatást is adnak.

2

Gates elsősorban pénzzel, de meglévő és kiterjedt privát- és üzleti kapcsolatainak bevonásával, személyes tanácsokkal is segíti bizonyos célok megvalósulását. Gyakran találkozik állami vezetőkkel, hogy humanitárius ügyekért, segítségért lobbizzon. Cégvezetőkkel veszi fel a kapcsolatot, megtanítja a vezetőket arra, hogy hogyan szolgálják megfelelően ügyfeleiket.

„Gates-nek integrált, futurisztikus és unikális látásmódja van a világról, amit az üzlet, a technológia és a filantrópia közötti összefüggés jellemez” – mondja Jeff Raikes, az alapítvány vezérigazgatója.  „Egyszer külföldi kormányfőkkel találkozik és segélyekről tárgyal, másnap pedig az AIDS-elleni vakcina kifejlesztéséről konzultál egy tudományos cégnél, harmadnap pedig oktatásügyi kérdésekben tárgyal, pld. a kiemelkedően teljesítő tanárok elismeréséről és jutalmazásáról.”

Bill Gates a Microsoft-nál folytatott munkát már unalmasnak találta, újdonságra, életmód-váltásra is vágyott, főleg arra, hogy 58 évesen már legyen bőven ideje családjára is.

Amióta „felállt” a Microsoft-tól, a családjával tölti az estéket, baráti összejöveteleket is szervez. A feleségével együtt végzett munka pedig hihetetlen lelkesedéssel tölti el.

3

Bill Gates példamutató akar lenni abban, hogy az adakozást elterjessze a világ legvagyonosabb emberei között, ezért Alapítványa útnak indította Giving Pledge elnevezésű Alapítványi Fogadalom kezdeményezését, melyhez csak a kellőképpen gazdag személyek, családok csatlakozhatnak. A Fogadalom tartalma, hogy a saját vagyon többségét jótékony célra fordítják a tagok. Mindeddig 114 tagja van a kezdeményezésnek, javarészt amerikai személyek, családok, pld. David Rockefeller is. Az Alapítvány célja ezen mozgalom egész világra történő kiterjesztése.

Az biztos, hogy Bill Gates olyan életművet hozott létre már eddig is, és olyan példát állított minden gazdag, jómódú személy, család és cég elé, mely egészen elképesztő, és amely reméljük, hogy a jövőben önkéntes követőkre is talál.

About worldsoul

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …