Film utca 51.: A mennyország kapujában

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Kezdtem hiányolni így az ötödik X-en túl a nemzeti sokszínűséget a filmkritikáimból, úgyhogy ezúttal egy német film lesz soron. A film egyik forgatókönyvírója és főszereplője az egyik becstelen bryganti, akiből én személy szerint nem néztem volna ki egy ilyen filmet, sőt még egy ilyen színészi játékot sem. Megkövetem Til Schweigert, akinek talán leghíresebb filmje az 1997-es A mennyország kapujában.

133775-frederika

Martin Brest és Rudi Wurlitzer egy véletlen folyamán ugyanazon a vonaton utazik ugyanabba a kórházba, ahol ugyanabban a kórteremben várják, hogy az egyikőjük agydaganatban, míg másik társa utolsó stádiumú csontrákban meghaljon. Aztán gondolnak egy merészet, berúgnak és elindulnak megnézni a tengert, mert Rudi azt még nem látta és ez tarthatatlan, mert a mennyországban mindenki a tengerparti naplementéről beszélget. Egy újabb véletlen viszont úgy hozza, hogy pont egy alvilági fejes kocsiját lopják el, amivel leutaznak a tengerre. A haldokló hősök egyik bűncselekményt követik el a másik után, hogy elérjék céljukat.

Kétvente megnézek egy német filmet és rájövök, hogy nem nézek eleget. Legutóbb A lé meg a Lolát láttam, ami szintén nagyon ütős és egyedi film. De ez… Ilyen fordulatokkal és kitekert élethelyzetekkel megáldott filmet nagyon ritkán lát az ember. De mindamellett abszolút megtörténhet, tehát nem ilyen totál abszurd baromságok. Az írók elképesztő jó munkát végeztek ezzel a sztorival, a film minden percét imádtam és tátott szájjal bámultam.

Til azonban a rendezést már ráhagyta tapasztaltabb filmes társára, Thomas Jahnra, aki tovább emeli ennek a hihetetlen pörgős krimi-vígjáték-road movienak az értékét. Ráadásul a sztori is az övé, szóval az előbb hülyeséget írtam. Egészen jó kameramegoldásokat vonultatnak fel, a vágás pedig egyedülálló. Az elején pedig nem tudom mennyire volt direkt a True Romance nevű kupleráj. Szerintem ezzel tisztelegtek Tarantino előtt, mert habár a True romance-t (vagyis a Tiszta románcot) Tony Scott rendezte, a sztorit Quentin bácsi írta meg.

De nem is a kinézet volt a fontos, hanem a belső. Hogy miként dönt úgy két ember egyik pillanatról a másikra, hogy most már megtehetnek bármit, mert nincs vesztenivalójuk. Ezt szerettem annak idején a Nekem nyolcban is (még ha ott más is volt a szituáció). A másik pedig, hogy annyira emberi, és tényleg annyira életszerű. Hogy lesz két, egymásnak totál idegen és teljesen más jellemű emberből jó barát, akik törődnek egymással, akiknek a sorsuk úgy hozta, hogy életük utolsó napjait együtt kell töltsék, egymást segítve, hogy boldogan hagyják itt a világot. Tudom, ezt sokszor írom, de nem érdekel: a sztori zseniális.

Szeretem az olyan filmeket, amiben nagy hangsúlyt fektetnek az élet apró örömeire. Ezért tartom óriási filmnek a Zombielandet is, amiben szintén rámentek az egészen apró dolgokra, amik mellett nap mint nap elmegyünk, mert teljesen természetes. De ha az élet úgy hozza, hogy szembe kell nézzünk a halállal, úgy gyökeresen megváltozik az életünk. Nem tudom szerencsére, de így gondolom. Ezt a film jól bemutatja.

w964

A szereplők nagy többségét nem ismerem, de vélhetőleg Németországban nagyoknak számítanak. A másik főszereplőnek Jan Josef Liefersnek – aki a duó józanesze és szíve volt – sem láttam még filmjét, de most már bánom. Óriási karakter volt az övé is. Til pedig nagy meglepetés volt, azt hittem ő csak egy szépfiú, akiből színész lett. Valóban így van, de sokkal jobb színész, mint vártam. Ha jól figyelünk… ha tényleg nagyon jól figyelünk, megláthatunk pár ismerős arcot, akik ismertebb német filmekben játszanak. Amúgy az összes szereplőről csak jókat tudok mondani. Tényleg el kell kezdjek német filmeket nézni.

A mennyország kapujában egy vérbeli krimi-vígjáték. Aki szereti a műfajt annak KÖTELEZŐ darab! Aki nem szereti, az pedig egyszer nézze meg, hátha.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …