Film utca 50.: uristen@menny.hu

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Hát, ezt is megértem! Sikerült titeket elkalauzolnom az ismerős emberkék kevésbé ismert filmes sétányának ÖTVENEDIK állomásához. Köszönöm nektek, azoknak akik olvasnak, azoknak akik szeretnek, még azoknak is akik utálnak – mert végtére is, ők is olvasták már pár cikkem. Ennek örömére a magyar különlegességek egyik legkülönlegesebb apró darabkáját hoztam ma el nektek, amiről már biztos nagyon sokan hallottatok, de látni esetleg még nem láttátok. Vagy ha láttátok biztosan mély nyomot hagyott. Ismét egy rövidfilmmel kedveskedem nektek, ami 2000-ben látott napvilágot és az uristen@menny.hu címet viseli.

uristen

Azt hiszem a történet már megér egy misét, csak hogy stílszerű legyek. Miután Isten kisétált a mennyország kapujához, a huzat becsapja azt, ő pedig ijedtében leejti kulcsát a Földre. Nem tud mást tenni, minthogy leugrik az emberek közé  – egészen pontosan szeretett fővárosunkba – és megpróbálja megkeresni a mennyország kapujának kulcsát.

A film három ember agyának szüleménye, akik a rendezői munkát is bevállalták. Az egyikőjük az a Stefanovics Angéla, akit egy ország emlegetett úgy pár éve, hogy „köszönjük Emese”. Bizony, az az alacsony kis szeretreméltó leányzó, aki bőrkabátban feszített a reklámban és „metált bírod” kérdést mormolt el álbajusza alatt, ő a film egyik szellemi atyja, és mellesleg a kivert fogú buta prostit is ő alakítja. A film elnyerte a Magyar Filmszemle legjobb kisfilmjének járó díját és seperc alatt kultfilm vált belőle. Emlékszem nekem is mutatták, azzal hogy „ilyen filmet még nem láttál”, de akkor még nem értettem és szerintem fele ilyen mulatságosnak sem találtam, mint most.

Ez a kis huszonpárperces szösszenet leginkább arra akarna reflektálni, hogy mennyi problémával küszködünk mi emberek. Gyakorlatilag görbe tükröt tart az ember elé, és elgondolkodtatja, hogy mennyire más lenne a világ ha nem olyanok lennénk, amilyenek. Az egész film annyira tipikus, butaságra és alpáriságra építő, hogy tényleg, helyenként rájövünk, hogy nem gondolkodunk mi se sokkal másképp.

A másik pedig, hogy ha Isten egyszer tényleg lejönne a Földre, elmondaná, hogy ő Isten, ki hinné el neki? Ugyanúgy bolondnak néznénk és próbálnánk megnyugtatni egy sörrel vagy cigivel, vagy elküldenénk a pics… fenébe.

uristen_menny_hu

Sokan úgy gondolják, hasonlóan mint anno a Brian életéről, hogy istenkáromló és vallásgyűlölő film. Erről szó sincs. Tény, hogy ahogy Isten megáldja a cigit és a sört, vagy ahogy totál lezüllik a Földön alig negyed óra alatt, azzal kicsit meghúzták az oroszlán bajuszát, de sokkal inkább azokból űz gúnyt a film, akik a vallásból akarnak ocsmány eszközökkel meggazdagodni.

De a rengeteg mögöttes gondolat mellett ez a film baromi vicces, és szatirikus. Húsz percbe ennyi őrültséget belepakolni tényleg művészet. Néhol csak simán kacagsz, néhol pedig el sem akarod hinni, amit látsz. Szerintem zseniális film alkotás, nagy Zs-vel.

A szereplők pedig már csak a habok a tortán. Végh Zsolt, aki nem csak Istent alakítja, de ő a másik szerző, Kálmánchelyi Zoltán mellett (aki a hittérítőt alakítja). Az ő karaktere az páratlan. Akárcsak „Mózesé” (Dióssi Gábor), akin szintén csak jókat derülni lehet. A többi szereplőt nem is akarnám előre lelőni, ha jól figyelünk sok ismerős arcot megláthatunk a filmben.

Az uristen@menny.hu egy igazi magyar filmes csemege. Ajánlom mindenkinek, aki elmúlt 16, de inkább 18. A vallási fanatikusok pedig csak óvatosan. Akiknek nem tetszett a Brian élete, az hagyja ki. Nem akarom hozzá hasonlítani, az egy egészen más elgondolás, de bizonyos szempontból nem különbözik. Ezt aztán megfogalmaztam! A többiek nézzék meg mihamarább vala!

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …