Film utca 44.: Védd magad!

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Sidney Lumet is tagja van Amerika leghíresebb és legelismertebb rendezőinek. Habár munkássága inkább a ’90-es évek előtt volt erős, nem feledkezünk meg későbbi műveiről sem. Ezért is volt nekem szembetűnő ez a filmje, ahol bevállalta a közös munkát a mai kor egyik legnagyobb akciósztárjával, Vin Diesellel. Valljuk be, ő nem egy Shakespeare-színész, viszont nem is egy utolsó ripacs. Közös munkájuk gyümölcse, Sidney Lumet utolsó előtti nagy dobása, a 2006-os Védd magad!.

Vin_Diesel_in_Find_Me_Guilty_Wallpaper_5_800

A film a világ egyik leghosszabb (ha nem a leghosszabb) bírósági tárgyalását mutatja be, ahol a vádlott a komplett maffia és annak egyik vezére, Jackie DiNoriso (Vin Diesel). A történet pikantériája, hogy a majd’ két évig húzódó ügy vádlottja saját magát védi. A film Jackie DiNorsio kvázi bírósági bemutatóját ábrázolja, hogy miként lett ő Amerika egyik legemlékezetesebb vádlottja.

Régóta szemeztem a filmmel, meg is szereztem már vagy fél éve, de valamiért nagyon nehezen vettem rá magam, hogy megnézzem. Vonzott, mert a morbid kíváncsiságom azért végig vezérelt, hogy milyen is lehet Vin Diesel komoly szerepben, de pont emiatt nem is igyekeztem annyira a megtekintésével. Aztán valamelyik délután, mikor akadt pár szabad órám, úgy gondoltam, most vagy soha. Azt kell mondjam, erre a filmre leginkább az a két szó jellemző, hogy „egyre jobb” film. Ezt kifejtem.

Az elején kezdtem megbánni, hogy ezt nézem, mert én amúgy az a fajta perverz állat vagyok, aki nem kapcsol ki egy filmet, csak ha tényleg nagyon indokolt (mint mondjuk a Ken Park). Aztán ahogy kezdett kibontakozni a történet, egyre jobban magával ragadott ez a kifacsart bírósági dráma. Sőt az elején még Vin Diesel játéka sem tetszett, aztán ahogy ő is egyre bohócabb, egyre nagyképűbb lett a tárgyalóteremben, úgy vált jó alakítássá a szememben.

Főleg akkor kezdett megtetszeni, amikor rájöttem, hogy mit is nézek valójában. Gondoltam, olyan fura, olyan komolytalan, a súlyos helyzetek alatt is megy a vidám jazz zene. Nem állt össze. De végül leesett. Ez barátaim… egy szatíra. Ahogy ez letisztult, onnantól imádtam. Annyira nem veszi magát komolyan a film, ahogy hülyét csinál mind a maffiából, mind az amerikai törvényhozásból, jogi rendszerből, ügyvédekből és esküdtszékből, az valami zseniális. A humor legnagyobb forrása (a főszereplő viselkedésén túl) ahogy kiírják, hogy hányadik napját éli a tárgyalás. Az már tényleg annyira groteszk, hogy az ember akaratlanul elröhögi magát.

@mx_600

Aki már látott Sidney Lumet filmet – és itt most főleg a Tizenkét dühös ember című örökbecsűre gondolok – azok már messziről felismerni vélhetik a lumeti filmjegyeket. Ebbe meg aztán pláne, tekintve, hogy a történet ugyanúgy egy bíróságon játszódik (javarészt). A kocsizó kamera, és a jól átgondolt plánok és szögek. Persze ez a film közel sem olyan jó, mint korai elődje (amit ajánlok mindenkinek, csak kezdjétek el nézni, aki el tud róla kapcsolni, az nem tudja mi fán terem a jó film!).

Kétségtelen, hogy EZ Vin Diesel legnagyobb szerepe. Amit egy akciósztár ki tudott magából préselni egy film erejéig, azt ő tényleg beletette. Nem volt a világ legjobb szerepe, egy rangos díjra is kevés lenne, de a XXX-hez vagy a Halálos iramban sorozathoz képest túlteljesített. Bár az, hogy volt haja, azon a film feléig nem tudtam magam túltenni. Amúgy Vin is az a színész, akinek nem szabad a filmjeit szinkronosan nézni. Annyira mély és dörmögő hangja van, hogy élmény hallgatni. A filmben egyébként még a mostanában – a Trónok harca miatt – felkapott Peter Dinklage alakított nagyot az film ismertebb nevei közül.

A Védd magad! egy igazi, egyben komoly és nevettető bírósági dráma. Ami egyébként tényleg amerikai filmtalálmány. Egyszer mindenképp érdemes megnézni, és kérek mindenkit, hogy ne kapcsolja ki senki az első, még lagymatagnak tűnő húsz percben. Érdemes végigülni!

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …