A fantasztikus Burt Wonderstone [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A 2000-es évek Amerikája rengeteg nézhetetlen vígjátékot termel ki, sőt mondhatni, azok tekintetében csak olyanokat. Eltűnt a 90-es évek halálra röhögtető vígjátékai, mint például az Ace Ventura. Néha készül egy-két olyan produkció, ami nem lesz idegesítően béna és még röhögni is lehet rajta, de ezek se közelítik meg a 90-es évek kiváló vígjátékait. Az idei A fantasztikus Burt Wonderstone is ebbe a kategóriába tartozik.

A film témája nagyon ötletes: a bűvészeket hivatott bemutatni és azok munkásságát kifigurázni, elsősorban a Las Vegasban tevékenykedőkét. Ezzel végre valami újat is kitaláltak a hollywoodiak a szokásos vígjátékaikkal szemben. Bár a sztori teljes kidolgozása már inkább lett szokványosabb az alapötlettel szemben. Két főhősünk, Burt Wonderstone (Steve Carell) és Anton Marvelton (Steve Buscemi) gyerekkorukban kötött barátságuk óta Las Vegas leghíresebb bűvészeivé küzdötték fel magukat és egy közös sóval szórakoztatják az embereket minden nap egy kaszinóban, mikor is balul sül el egy trükk melynek következtében összevesznek, és külön válik útjuk. Mind a ketten keresik a kiutat a mély gödörből, de egymás nélkül nem ér egyikük se semmit…

THE INCREDIBLE BURT WONDERSTONE

Még ez a sztori is elfogadható egy szórakoztató vígjátéknak, de ahhoz szükséges a kiváló humor is. Az utóbbi évekből egy említésre méltó vígjátékot se tudok mondani. De végre ezt a filmet a pozitívak közé lehet sorolni, hiszen igen is vannak benne nevettető poének és nem csak egyszer-kétszer, hanem sokszor. Szóval lehet jókat nevetnie a nézőnek, de sajnos még ez sem fog rekeszizmokat megkínzó humorral kecsegtetni. Azt hiszem Hollywoodnak már elmúlt ez az időszak és még sokat kell várnunk arra, hogy ismét megtalálja az utat az ilyen produkciók felé. Addig is meg kell elégednünk az olyan filmekkel, mint a Burt Wonderstone, mert sajnos ilyen vígjátékoknál jobbat nem tudnak kreálni az amerikai rendezők a filmtörténelem eme korszakában.

THE INCREDIBLE BURT WONDERSTONE

A mozi előnye egyébként annak képi világa. Las Vegasban vagyunk, tehát látványos, Csili vili helyszíneken játszódik Burt története javarészt. De ezenkívül eme helyszínekbe a jelmezek is kiválóan passzolnak és így azok is sokat dobnak a képiességen.

THE INCREDIBLE BURT WONDERSTONE

De talán A fantasztikus Burt Wonderstone legmeghatározóbb tényezője a színészi gárda. Nagy nevek köszönnek vissza a filmből. Személy szerint én ezek miatt vártam és gondolom még sokan mások is. Ahogy említettem Steve Carell a főszereplő Burt szerepében. Ő megbirkózik ezzel a feladattal, de nem alakított olyat, hogy nem lehetett volna pótolni mással őt. A társa, Anton Marvelton szerepében Steve Buscemi. Sajnos ő inkább csak egy mellékszereplő a filmben, ami sajnálatos, hiszen az ő karaktere és színészi játéka lett talán a legjobb. Természetesen kell egy elbűvölő női szereplő is, őt Olivia Wilde alakítja Jane szerepében. Róla is hasonlót lehet elmondani, mint Steve Carellről. Jim Carry még az egyik főszereplő Steve Gray meghökkentő bűvész szerepében, mint Burt ellenfele. Rengetegen imádják a színészt és egy-egy filmet csak miatta várnak a nézők, még ha nem is ő a főszereplő benne. Úgy gondolom ez a megállapítás A fantasztikus Burt Wonderstonra is igaz. Tökéletesen eljátssza a szerepét a híres színész, bár neki se ez lesz élete alakítása. De ez nem az ő hibája, hanem egyszerűen a karakteréé. Nem olyan elvetemült, mint Ace Ventura vagy Maszk. Még Alan Arkin is feltűnik egy mellékszerepben, ami vajmi kevés az ő iránta rajongóknak.

hr_The_Incredible_Burt_Wonderstone_20

Röviden tehát A fantasztikus Burt Wonderstone egy kiemelkedőbb alkotás a mostani gyenge amerikai vígjátékokhoz képest és nevettetve szórakoztat, ahogy azt egy ilyen filmnek tennie kell. De sajnos még így sem éri el a vígjátékok igazán áhított színvonalát. Rengeteget erősít a filmen a neves színészi felhozatal, az ő irántuk rajongók szomjúságát némiképp csökkenti ez a film, de még ez sem fogja azt teljesen csillapítani. Azért bátran ajánlom mindenkinek a megtekintését, mert egy egyszeri szórakozásnak kiváló.

GD Star Rating
loading...
A fantasztikus Burt Wonderstone [Kritika], 5.0 out of 5 based on 1 rating

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …