Nullás igazolás vagy köztartozásmentes adózói adatbázis

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Rendszeresen határidőre fizeti adóit, és már elege van abból, hogy nullás igazolásokért zaklatja a könyvelést?

Mint rendes adófizető, szeretne már nyugodtan hátradőlni, és csak azzal foglalkozni, hogy tovább építse jól működő vállalkozását?

megbeszeles

Akkor eljött az Ön ideje!

Könyvelője, könyvelőirodája biztosan tájékoztatta már arról, hogy létezik az adóhivatal honlapján egy olyan adatbázis, amely azokat az adózókat tartalmazza, amelyeknek nincsen vám- és adótartozásuk. Ez a köztartozásmentes adózók adatbázisa.

Ha mégsem így lenne, akkor most pótoljuk ezt az információ elmaradást.

Ez az adatbázis már eddig is létezett, és azok a könyvelőirodák ügyfeleikkel együtt használták is, akik közbeszerzési pályázatokon indultak, de 2013. január 1-től, már általános „nullás igazolás”-t helyettesítő szerepe is van.

Kérje meg könyvelőirodáját, hogy társaságát jelentse be, és mind Ön, mind a könyvelőiroda mentesül az állandó igazoláskérések terhe alól.

Hogyan jelentheti be Önt könyvelőirodája a NAV adatbázisába ?

A könyvelő, könyvelőiroda kitölt egy bizonyos „KOMA” jelű nyomtatványt, és természetesen elektronikusan bejelenti a társaságot, ha a társaságnak a bejelentés előtti hónap utolsó napján nem volt adó- és vámtartozása.

Az adóhatóság ellenőrzi saját nyilvántartása alapján, hogy a könyvelőiroda bejelentkezése jogos volt-e. Fontos, hogy csak akkor jelentkezzünk ebbe az adatbázisba, ha megfeleltünk a fenti kritériumnak, mert valótlan nyilatkozat kitöltése esetén mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság.

Az adóhatóság minden hónap utolsó napjával megvizsgálja saját adatbázisában az adózó bevallásait és befizetéseit, s ha az adózó megfelel a feltételeknek, akkor a következő hónapban is szerepelteti az adatbázisban. Ha nem, akkor értesítés küldése mellett törli az adózót az adatbázisból (itt már nincs bírság kiszabás), aki, ha újra eleget tett a feltételeknek, a kérelem újbóli benyújtásával újra visszakerülhet.

5 fontos előny

  • a kérelem benyújtása illetékmentes
  • általánosan helyettesíti a tartozásmentességről szóló nemleges adó- és együttes adóigazolásokat
  • üzleti partnerei felé igazolhatja pénzügyi megbízhatóságát
  • az adatbázis nyilvános, bárki számára előzetes azonosítás nélkül elérhető
  • az adatbázis adatai minden hónap 10. napján frissülnek, így mindenkor a nyilvántartásban szereplő aktuális adatok láthatók

Milyen feltételeket ellenőrizzen könyvelője a bejelentés előtt?

  • A kérelmet és közzétételt megelőző hónap utolsó napján nem lehet az adózónak a vám-, illetve adóhivatalnál nettó adó- és köztartozása.
  • A kérelem és a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig könyvelőirodája maradéktalanul eleget tett esedékes bevallási kötelezettségeinek.
  • Adószámát nem függesztették fel, a kérelem és a közzététel hónapjában érvényes adószáma van.
  • Nem áll csőd, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt.

https://adokultura.hu/2013/04/10/trukkok-a-konyveles-birodalmabol/

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …