A másnaposság – vámpírlét parallelizmus

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A másnaposság népbetegség – Bödőcs Tibor is megmondta. Ám nemrég egy görbe este után megfigyeltem egy rendkívüli hasonlóságot a másnapos ember és a vámpír között. Persze nem velem esett meg, én az alkoholt hírből sem ismerem.

363962260_640

Előző este van. Az éjszaka ura vagy! Tekintélyt parancsolóan vedeled a finom nedűt, jó esetben csajok nyakát szívod ki kifulladásig. Edward Cullen sehol sincs ahhoz képest, ahogy Te magadra vonod a figyelmed a tánctéren. Olyanokra vagy képes, mint semmikor máskor, fizikai erőd csúcsán vagy. Aztán valahogy hazakerülsz – vagy legalábbis ágyba, de mindenképpen fekvőhelyzetbe – és belefekszel a lomhalmazba, amit ágynak hívnak máshol. Elalszol. Majd aztán…

Felkelsz… mit felkelsz… exhumálod magad az ágyadnak nevezett összeizzadt koporsóra emlékeztető fekhelyedből. Rettentő rossz közérzeted van, hosszú volt az éjszaka. Az ablakon beszűrődő fény felnyársalja a véreres retinádat, szemfogadon megcsillan a fény, ha nem lepte be az előző este félig az utcán hagyott ételek és italok maradéka. A haverok jópofán lefényképeznek, de elkerülöd, nem akarod, hogy kiderüljön az igazság. Anyu készíti a vacsorát, a fokhagyma – meg úgy a bődületes kajaszagtól, ami máskor finom illat – ájerétől csak hányni jár beléd a lélek. Azt említettem már, hogy falfehér vagy? Az vagy, a fejedből a vér alászállott, igyekszik a szervezeted a belső szerveket reprodukálni – amennyiben ez lehetséges. Tükörbe nem nézel, nem szabad!

Megkísérled az utcára vonulást, a nap immár az agyadig hatol, kicsit meghalsz, kicsit újjáéledsz. Napszemüveg feltolva, a fél arcod takarja, alatta valami rémséges van úgyis. Útbaigazítást kérnek, te minden erődet összeszedve megpróbálod nem lehányni az embert, leveszed a szemüveged, ezzel halálra rémítve a civil lakosságot és Jurassic-parkot megszégyenítő hangodon válaszolsz, és ha fogat mostál, akkor csak a hangodtól kapnak frászt. Ilyenkor találnak meg a hittérítők is és a keresztjük lengetésétől romlik az állapotod és legszívesebben messzire szaladnál, de ahhoz gyorsan kéne mozgatni a lábaid.

Idővel múlik a hatás, kinek gyorsabban, kinek kevésbé, kinek orvosi ráhatásra. A „soha többet nem iszok” mondat már a múlt ködébe vész.

425323_330319013677822_100000991783415_907883_1944780087_n

Mivel te egy állat vagy szükséged van arra, hogy egy cseppet se elégítsd ki ösztöneid kevésbé az első legközelebbi adandó alkalommal. De ez már csak így megy. Mint ahogy a nem vérszopó vámpírokra furán néznek sorstársai, úgy a pénteken vagy szombaton nem inni menő emberre is úgy néznek, hogy „tán beteg vagy?”. Pedig nem vagy beteg. Csak az leszel!

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …