Válnál? Mediátor vagy törvényszék

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Nézzük meg, hogy ha a válás mellett döntünk, mit várhatunk, kaphatunk egy szakképzett mediátortól és mi vár ránk a bírósági eljárásban.

Ki a mediátor ?
Független, pártatlan, felsőfokú, szakirányú szakmai diplomával rendelkező, folyamatos szakmai továbbképzésben részt vevő jogi személy.

Mit várhatsz tőle ?
Meghallgat, kérdez, őszintén érdekli is, amit mondassz. Természetesen meghallgatja a másik / többi felet is. Megtartja a titkaidat. Megkérdezi mit szeretnél, mi a célod. Szemedbe mondja, ha tisztességtelen vagy. Minden felet képvisel az eljárásaiban, a közös megbékélés, a lehető legjobb egyezség létrehozása a cél. Nem fog helyetted dönteni semmiben, nem mondja meg mit tegyél és mit ne. Esetleg javasol. Nem engedi, hogy játszmázz. Ellenőrzi az általad elmondottakat. Nagyon sokat kérdez. Szemtől szembe kommunikál, tárgyal. Érted, a Te jobbulásodért dolgozik és később sem hagy egyedül, bármilyen problémád is adódna, kérheted a segítségét.

Munkájának eredménye ?
Maximum egy hónap alatt, de lehet, hogy pár óra alatt létrehozza a teljeskörű megegyezést, megállapodást. Minden nap érezheted munkája pozitív következményeit. Addig dolgozik veled-neked, ameddig azt igényled.

Házasság felbontása esetén munkájának főbb jellemzői:
Akár otthonodban is folyhat a tárgyalás. A legrázósabb és legkínosabb kérdéseket felteszi és segít megvitatni konfliktus generálása nélkül, illetve annak mellőzésével. Szemtől-szembe válaszokat fogsz kapni. Nem hibáztat senkit a helyzetért. Gyermekedet / gyermekeidet úgy tájékoztatja, hogy a legkevesebb lelki szenvedést okozza nekik. Ismeri a gyermeki reakciókat és figyel is a gyermekre.

A mediátor megismerve a családot, tud segíteni a megnyugtató, kulturált jövő kialakításában, és el tudja készíteni a házaspárok közötti közös megállapodást. Azt a megállapodást, melyet a házasfelek teljeskörűen, önként vállalnak és nem a bíróság erőltet rá egyik-másik félre tulajdonképpen mindenféle információ nélkül.

A mediátor – amennyiben erre vonatkozóan vannak szakmai ismeretei – el tudja készíteni a bírósághoz benyújtandó keresetet, hozzá csatolva a mediációs megállapodást is.

Az elválás így nem tart hónapokig, évekig, hanem kultúrált módon, minden körülményt tisztázva lehet a közös megegyezésen alapuló bontópert elindítani.

Milyen szervezet a törvényszék / bíróság ?
Állami, igazságügyi, jogot szolgáltat és nem igazságot. Mindenki peres fél.

Mit várhatsz tőle?
Jogszabályok alapján fog dönteni, nem érdekli az életed, főleg nem az érzéseid. Bizonyításos bontóper esetén évekig elhúzza az eljárást, tovább mélyíti a megromlott viszonyt, nem jutsz egyről a kettőre, a gyermeked is eltávolodhat tőled a viták miatt. Egyáltalán nem biztos, hogy jól fogsz járni, sőt a peres felek 90 %-a rosszul érzi magát a hozott ítélet miatt, általában az érdektelen döntés senkinek sem jó, sok esetben újabb pert / pereket generál.

Munkájának eredménye?
Általában még rosszabbul érzed magad a bőrödben. Nem oldja meg az élethelyzetet, amibe kerültél, igaz ez nem is a feladata. Nem érdekli, hogy a hozott ítélet után mi lesz veled, a mindennapokban kivitelezhetők-e a rád erőltetett kötelezettségek. Eljárási illetéket kell fizetned. Ha a vagyonjogi részt elkülönítik, akkor ott pertárgyérték után kell fizetned 6 % illetéket, esetlegesen még felmerülő perköltséget.

divort1-1344587791

FONTOS !
Csak olyan ügyfelekkel lehet mediációban dolgozni, aki nem színlel, hanem valóban hajlandóságot is mutat a megegyezésre. Erővel nem lehet mediálni, csak pert kezdeményezni. Ha pert indítottál, sokkal nehezebbé teszed a mediátor munkáját is, lehetséges, hogy nem vállalja már el az ügyedet.

Lné V. Krisztina

About aaa

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …