Pi élete – KRITIKA

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Szinte minden évben meglepetéssel kecsegtet az Oscar díj átadó ünnepség, ez idén se volt másképp. Az idei év meglepetése a Pi élete című film, ugyanis négy Oscar díjat is bezsebelt. Sokak számára ez meglepő lehet, hiszen nagyon sokan lehúzták ezt a filmet, melynek talán meg is van az oka, hogy miért…

Life of Pi

Érdemes talán a történettel kezdeni e mű elemzését, hiszen talán ez az egyik fő ok, amiért sokan nem tartják jó filmnek. A történet lényege, hogy egy Pi nevű fiatal hajótörést szenved, melynek következtében az óceánon reked egy csónakban egy bengáli tigrissel. Heteken át küzdenek a túlélésért és Pi elmondása szerint mindketten egymásnak köszönhetik életüket. Véleményem szerint ez a témaválasztás nem a legjobb ötlet volt, hiszen az átlagnéző számára ez biztos, hogy egy unalmas, semmit mondó történet, de még talán a művészfilmek kedvelőinek is kicsit bénának bizonyul ez. Továbbá a filmben erősen jelen van a vallás jelenléte és ez is egyfajta megoldásként, segítségként van jelen a túléléshez. Ez megint csak egy bizonyos réteg számára lesz érdekesség.

life-of-pi

A gyenge történet ellenére mégis akadnak olyan dolgok a filmben, amit érdemes megemlíteni, hiszen ezeket díjazták is. Elsősorban a vizuális effekteket emelném ki, bámulatos látványban lehet részünk a film nézése során. Megérdemelte az ennek járó Oscar díjat, de úgy gondolom, ez nem kárpótolja a nézőt a szörnyű történetért. Viszonylag szép zenei aláfestéseket hallhatunk a filmben, ezt is egy Oscarral díjazták a szakértők, bár véleményem szerint, hiába a szép zene, azért még nem biztos, hogy ez érdemelt volna Oscart.

life-of-pi-movie-still-28

Igazán remek beállítások tanúi lehetünk a film nézése során. Ezt misem bizonyítja jobban, hogy Claudio Miranda a film operatőre bezsebelhetett egy Oscart a legjobb operatőr kategóriában. De maga Ang Lee, a rendező is meglehet, magával elégedve, hiszen ő kapta a legjobb rendezőnek járó Oscart, amit én személy szerint másnak adnék. De szerintem ezzel sokan így vannak még. Van egy két szép dolog a filmben, de összességében egy gyenge alkotás, ezért nem hiszem, hogy a rendezőt Oscarral kellett volna díjazni.

life-of-pi-tiger

Tehát a Pi élete című dráma egy olyan film, mely nagy alkotásnak készült és emiatt vannak benne igazán remek dolgok is és sajnos igazán rosszul sikerült dolgok is. Négy Oscar díjat kapott a film, de nem biztos, hogy mindet megérdemelné. Akárhogy is nézzük, – ahogy ezt már említettem korábban – szerintem művészfilmként vagy bármi másként ez egy gyenge alkotás. Hiába a film mondanivalója, miszerint az ember és állat a természetben képes harmóniára lelni és élni egymás mellett, továbbá hiába való az istenben vetett hit is, miszerint elnyeri a megváltást az ember, mindez sablonos és gyenge. Nem értem, hogy kapott ennyi díjat, talán fele ennyit érdemelt volna csak meg. Azt javaslom, ha valaki egy jó Oscar díjas filmet akar megnézni, akkor inkább válasszon mást, ne a Pi életét.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …