Hóhányók

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A meteorológusok már jó előre beharangozták, hogy közeleg a márciusi havazás, ítéletidő. Tehát mindenkinek tudnia kellett, hogy ha elindul otthonról, vagy más biztonságos környezetből, akkor nagy valószínűséggel el fog akadni az úton, nem fogja tervezett úticélját elérni. De hát éppen a hosszú hétvégét kellene otthontölteni? Jó magyar szokás szerint a jó magyar emberek, családok természetesen minden figyelmeztetés ellenére útnak indultak. A legtöbben nyári gummikkal, étel, ital, takaró, stb. nélkül. A hó meg csak esett… és esett… és esett. Pár óra elteltével több százan rekedtek az utakon, és természetesen nagyon sokan okoztak balesetet azzal, hogy a gumik nem megfelelő állapota, minősége miatt nem tudtak megállni. Aztán volt, akinek 21-22 órára is sikerült leparkolni.

4o_BAL01_WEATHER-EUROPE-__5has_blikk_allo

Dehát nincs ezzel semmi baj, mert nem egyedül voltak az úton, hanem számos útitárssal. Amikor kifogyott a benzin, lehetett válogatni, hogy milyen márkájú, színű, nagyságú autóba kérezkedjenek be. Igaz, csak 5-10 méteren belül…. Enni-innivaló, cigi, takaró akadt, így nyugodtan lehetett várni a felmentő seregek megérkezésére, vagy arra, hogy kisüt a nap és a hó hipp-hopp eltűnik, felszárad.

Igazából nem sok hó esett, csak az autópályák voltak járhatatlanok, kb. 75 települést zárt el a hó a külvilágtól, számos településen megszűnt az áramszolgáltatás, és kb. 15.000 ember, 3-4000 autó állt az utakon, stb.

Nagy gáz azért sem volt, mert lehetett facebook-ozni a mobilon, sőt volt, aki hozott társasjátékot is.

Egy idő után aztán jó magyar módra elkezdődött a nyugtalankodás. Mert a felmentő sereg csak nem akart megérkezni, a 112 és a 107 pedig elérhetetlen volt.

Jó magyar szokás szerint akkor nem működik a közszolgálat, amikor kellene, amikor szükség lenne rá.

De ami késik, nem múlik, mégis szép sorjában megérkeztek a katasztrófavédelem munkatársai, a rendőrség, a mentők, a segítők…

Mindenki szép lassan elindult hazafelé, vagy a tervezett úticélja felé (ezt nem nagyon hiszem), volt akit vittek.

Hazaérve a jó magyar megállapítja, hogy “Ilyen szemét időjárást márciusban még nem láttunk”.

Nagy mérgében főz egy kávét / teát, többség rágyújt egy cigire….

Akkor hát kapcsoljuk be a tévét, de először nézzük meg a telót, mert kaptunk egy sms-t:

“Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét ! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe ! Belügyminisztérium”

Hát köszi! Nem csalódtunk.

Lné V. Krisztina

About aaa

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …