Hitchcock KRITIKA

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Amerikában mindig is népszerűek voltak az életrajzi filmek, melyek egy híres ember élettörténetét vagy életének munkásságát hivatottak bemutatni. Úgy látszik az utóbbi időben ez még nagyobb divat lett, hiszen Abraham Lincolnról, Oszama bin Ladenről láthattunk filmet mostanság. De itt van még a Hitchcock című film is, mely a híres rendező Alfred Hitchcock életének és munkásságának egy szeletét kívánja bemutatni nekünk. Hasonlóan a Lincoln című filmhez ez sem követi a hagyományos életrajzi filmek elbeszélését. Ennek eredményeként ez is egy nagyszerű alkotás…

Hitchock

A film a Psycho című mű forgatásának idején játszódik, vagyis 1960-ban és az azt megelőző rövid időszakban. A film érdekessége, hogy Hitchcockot nem születésétől kezdve haláláig, egy átfogó életrajzi műben ismerhetjük meg, hanem pusztán egy rövid időszakot láthatunk az életéből, azt, amikor a Psychot forgatta. Ettől roppant izgalmas lesz a film, ugyanis alaposabb betekintést tehetünk Hitchcock személyiségébe, magánéletébe a hétköznapi életének bemutatásán keresztül. Továbbá egy másik érdekes dolgot is figyelemmel kísérhetünk, a Psycho megszületését. Tanúi lehetünk annak, miként született meg az ötlet e film elkészítésére, láthatjuk annak előkészületeit, magát a forgatást, stb. Mindez igazán nagyszerű, hiszen a filmtörténelemben a Psycho kiemelkedő fontossággal bír és jó megtudni plusz információkat annak elkészülésről.

scarlett_johansson_hitchcock_2012_640x360

De önmagában nem lenne elég az, hogy láthatjuk a Psycho című mű megszületését és néhány pillanatot, cselekedetet Hitchcock életéből ahhoz, hogy ez az alkotás jó legyen. A film sikere Hitchcock személyiségének részletes bemutatásában rejlik. Láthatjuk megszokott, rutinos mindennapi dolgait, berögzült mozgásait, viselkedését, arckifejezését és még sok mást. Tehát olyan apró jellemzőket, melyekkel megismerhetjük magát Hitchcockot, hogy milyen ember is volt ő. Továbbá azt is milyen körülmények közt élte mindennapjait és azt, hogy milyen áldozatokat volt képes hozni egy film megkreálásához. Mindebből kiderül elhivatottsága iránti nagymértékű odaadása. Továbbá házas életének rejtelmeibe is bepillanthatunk, mely szintén fontos rendezői munkájában.

Anthony-Hopkins-in-Hitchcock-2012-Movie-Image-600x314

De mindez nem sikerült volna olyan jól, ha a színészi játék nem lenne olyan remek, mint amilyen. Anthony Hopkins játssza Hitchcockot eme alkotásban, melyről csak annyit mondanék, hogy ilyen kifinomult színészi teljesítményt rég láttam már. Minden elismerésem Anthony Hopkinsé. Ez a színészi munka, amit ebben a filmben képvisel teljesen más, mint amit eddig megszokhattunk tőle, de azt kell, mondjam, ez még jobban növeli Anthony Hopkins iránti tiszteletet, hiszen nem mindennapi színészi teljesítményt nyújt. Egyébként, ha nem tudnám, hogy ő játssza Hitchcockot, akkor meg se ismerném a filmben, annyira el van maszkírozva és annyira más a színészi játéka, mint máskor. De ettől még csak nagyszerűbb az ő karaktere és az ő munkája. Egyébként a maszkmesterek is remek munkát végeztek, igazán magával ragadó külsőt varázsoltak Hitchcocknak és a többi karakternek is. Érdemes még megemlíteni Hellen Mirrent Alma szerepében, Hitchcock feleségeként és Scarlett Johanssont is. Ők is remek színészi teljesítményt nyújtanak, szintén hozzájárulnak a film sikeréhez, de egyértelműen Anthony Hopkins viszi a pálmát.

HITCHCOCK

Mindemellett a film képi világa egészen magával ragadó, hiszen az adott kor bámulatosan van bemutatva, minden díszlet teljesen magával ragadó és csodálatra méltó. A jelmezek is egészen különlegesek. Mindezt feldobják a remek beállítások és a vágás.

hitchcock08

Tehát a Hitchcock című életrajzi mű egy igen jól sikerült film, mellyel betekintést nyerhetünk Alfred Hitchcock rendező életének egy szakaszába. Mellyel megismerhetjük az ő fantasztikus személyiségét, továbbá legsikeresebb filmjének, a Psychonak keletkezésének a körülményét. Ajánlom bárkinek, annak is, aki nem látta a Psycho című filmet, mert ettől még érthető és élvezhető film ez. Olyan dráma ez, amiben egy percig sem fog unatkozni a néző, mindig történik valami izgalmas.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …