Egy újabb ok az elméletek gyártására: Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza KRITIKA

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Rengeteg történelmi film készült már a filmművészet fennállása óta melyek a világtörténelem egy-egy fontos fordulópontját, eseményét kívánták feldolgozni. 2012-ben egy nem mindennapi történelmi esemény került megfilmesítésre, az Oszama bin Laden elleni hajszáról és elfogásáról. A film témájából fakadóan már sokan gondolhatják, hogy nem könnyű ezt megfilmesíteni. Tényleg így van ez, az elkészült művön is látszik.

zero-dark-thirty-509d8746c9f6c

A film témája mindenképp nagyon jó, érdeklődésre ad okot, talán mindenkinek. De egyben egy olyan esemény sorozatot dolgoz fel, ami mindig is ellentmondásokkal, rejtélyekkel, titkokkal volt tele. Így egy ilyen téma kapcsán nehéz, sőt lehetetlen arról igazán jó történelmi filmet készíteni. Jelen esetben köztudott, hogy jelentős tábor áll azon elmélet mellett, hogy Szeptember 11-ike és az azt követő hadjáratok és bin Laden elfogása nem úgy történt, hogy azt a sajtóban halhattuk, továbbá vannak, akik azt mondják, hogy ez a színtiszta igazság, van, aki azt, hogy valahol a kettő közt rejlik a valóság. Tulajdonképpen senki sem lehet biztos mindennek a tényleges igazságában, így erről filmet készíteni tulajdonképpen lehetetlen. D még is készült.

A mű történelmi filmként van beharangozva, melytől azt várja a néző, hogy majdhogynem dokumentarista módon bemutatja nekünk a bin Laden elfogásához vezető utat. A film témája valóban ez, de abszolút nem történelmi és nem is dokumentarista módon építkezik a film. Fejezetekre van osztva címekkel ellátva ez az alkotás, mint azok, amelyek teljesen fiktív történetet kívánnak bemutatni. Mivel ez így van, felmerülhet az a kérdés, hogy a filmkészítőknek netán nem az volt e a céljuk, hogy készítsenek egy filmet bin Ladenről és az ő hadjáratáról, mely tökmindegy, hogy menyire fedi a valóságot, hiszen azt nehéz bebizonyítani. Lehet, hogy pusztán csak egy filmet akartak készíteni erről a témáról, hogy az embereknek legyen fogalmuk minderről az egészről és aztán a látottak alapján a saját véleményükre formálhassák át azt. Persze ez csak az én sajátos értelmezésem, de mindezt azért merem felvetni, hiszen az egész film túl sablonos, rideg, mind a cselekmény, mind a karakterek. Ebből következően lehet, hogy az a célja a filmnek és a filmkészítőknek, hogy egy sablont adjanak az embereknek a bin Laden hajszáról, hogy azt ők beleültethessék a saját elképzelésükbe e témáról. Vagyis aki nem ért ezzel az egésszel egyet, pl. azt állítja, hogy nem is bin Ladent ölték meg az akció során az ezt az értelmezést is adhatja a filmnek, hiszen ez is benne van a történetben, de az ellenkezője is és még sok más hasonló dologgal is így van ez a filmben.

politics-of-zero-dark-thirty-75184

Különösen érdemes kiemelni a színészi játékot a filmben, hiszen nagyon gyengére sikeredtek, semmit mondóvá váltak a karakterek ebben a filmben, majdhogynem mindegyik. De ha az előző feltevésem elfogadható, akkor e sikár színészi teljesítmény és a belőle fakadó felszínes jellemek már érthetőek. Ők is csak egy sablonok e témában, melyről saját magunknak alkothatunk véleményt, nem kell, hogy igazi karakterek, hősök legyenek, nem fontosak a történet, a történelem szempontjából.

Zero-Dark-Thirty-03

Egyébként attól eltekintve, hogy nem történelmi film mintájára építkezi fel attól még viszonylag cselekmény dús az egész, nem válik unalmassá a film, hiába több mint kettő és fél óra. Bár attól, hogy így építkezik, fel hiteltelenné válik. Ami viszont pozitívum, hogy tíz évet ölel fel a történet szinte évről évre, melyből érződik az elhúzódó hadjárat, háborúk, terror cselekedetek keserves mivolta.

Zero Dark Thirty 03

Másik pozitívum a hangvágás, melyért meg is kapta az Oscar díjat a film. Ezt misem példázza jobban, mint az a jelenet, mikor Maya barátnőjével egy étterembe ücsörögve egy terrorrobbantás áldozata, szemtanúja lesz. Ennél a jelenetnél fantasztikus lett a hangvágás és a hangok minősége is. Nem szoktam meglepődni váratlan robbanásoknál egy-egy filmben, de ez még engem is meglepett és hevesebben kezdett dobogni a szívem.

Rövidebben megfogalmazva az mondható el A bin Láden-hajsza című filmről, hogy nem a legjobban sikerült alkotás, de ez nem is csoda témájából fakadóan. Rengeteg hiba van benne különösen a sablonosság és a színészi teljesítmény gyengesége. De ha az általam felvázolt elmélet elfogadható, akkor talán egy egészen elfogadható műnek lehet ezt nevezni. Egyszer talán érdemes megnézni érdekesség gyanánt, de sokat ne várjunk a filmtől. Nem hinném, hogy maradandó történelmi filmmé fog átalakulni ez a mű.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …