Az öregek tisztelete (csak egy idős ember bölcs gondolatai)

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Valamikor régen az öreg, megfáradt, nehéz életet leélt emberek tisztelete természetes volt.

Jó pár évvel ezelőtt még együtt élt a nagy család. Szerencsés volt az a gyermek, aki ilyen családban élhetett, hiszen a nagyszülők szeretete, figyelme mindig biztonságot adott. Szép mesék, történetek, amit a nagyszülők meséltek a gyermekeknek örök emlék marad. A család fiatal tagjai dolgoztak, és a finom ebédet mindig a nagyanya készítette. Milyen jó volt mindezt megélni. Ennél fogva az öreg szülők tisztelete és szeretete természetes volt a család gyermekeinek.

viejoysabio1

Későbbi években is élt a  szeretet a még dolgozó idősekkel szemben, és a nyugdíjas emberek sem voltak elfeledve. Kis ünnepségek keretében emlékeztek közösen a munkás idő szép és boldog éveire.

Az akkor dolgozó generáció pedig próbálta az Ő tapasztalatuk által kijárt utat még termékenyebbé tenni. Ó de jó volt az az idő.

De sajna a családok szétváltak, ilyen vagy olyan okból, és így minden más lett.

A munka és megint a munka, ez az első. A megélhetésért kell küzdeni. Az idősebb embereket pedig valahogy a legtöbb helyen lekezelik. Persze vannak kivételek. Egy év végi köszöntő, üdvözlet egy születésnapra, ez olyan szép. De ez a helyi vezetőktől függ, nem mindenhol teszik ezt meg. Pedig milyen jó és megható érzés így nyolcvan év körüli korban. Hát még Én is számítok? Jön a kérdés.

Pedig ennek most is természetesnek kellene, hogy legyen. A fiatalok csak így tudnak tiszteletet érezni, ha azt látják, hogy az öreg embereket megbecsülik. Elismerik a valamikor ő általuk végzett munkát, és köszönetet mondanak az idős embereknek, hogy amit valamikor elkezdtek, a fiatalok fejleszthetik tovább. Így lesz gazdagabb mindenki.

De ezt talán ma már le is nézik. Pedig az elkezdett alapokból lehet kiindulni és menni tovább. Mennyi csúf történet ér el hozzánk. A fiatalok bántják az öregeket. Gondol erre valaki, hogy ez miért van így? Talán lehetne változtatni ezen, nem tudom. Sok családnál úgy működik, ha öreg a szülő, inkább fizetnek egy otthonban való elhelyezésért, minthogy vállalnák a gondozását. De hát nincs is idejük a fiatalabb családtagoknak, hogy vállalni tudják öreg, beteg szüleiket. A nagyszülő, aki még segíteni tud a családban, az nagyon jó. Kellene hogy legyen egy példa. Védeni, segíteni és szeretni kellene az öreg szülőket. A fiatalok csak így tudnák értékelni a munkát amit végeznek, azt valamikor a szülők kezdték el. Ezt lenne jó tudatosítani a fiatalok érzésébe.

Az idős ember megkaphatná a neki járó tiszteletet.

Valamikor tűz volt és virág,

Orkán és szelíd napsugár.

De ma már korhadt fa csupán,

Mely gyökerével egyre kapaszkodik,

De rég lehullottak már lombjai.

About Nagymama

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …