Abraham Lincoln, a nem vámpírvadász: Lincoln – KRITIKA

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Az év elején két híres név kombinációjaként került a mozik vásznára egy újabb nagyszerű történelmi alkotás. Az egyik név Steven Spielbergé, mert ő rendezte ezt a remek alkotást. A másik név pedig Abraham Lincoln, hiszen az ő nevével fémjelezve került mozikba a film.

Lincoln-Movie-

A film címe igen rövid, tömör, lényegre törő, ám de csalóka is: Lincoln. Aki elsőnek hallja ezt a filmcímet, vagy csupán magáról a filmről hall valamilyen apró információt, azt gondolhatja, hogy ez a film Abraham Lincoln, Amerika egykori elnökének életét, munkásságát bemutató film, vagyis egy életrajzi mű. De ha megnézi, akkor csalódni fog, hiszen ez a film nem a tipikus életrajzi filmek mintájára egy egész élettörténetet leíró mű. Elsőnek azt gondolhatja a néző, hogy nem is Lincolnról szól, hanem az alkotmánymódosításról, mellyel a rabszolgaság ellen küzdenek. Ennek okán felmerülhet a nézőben a kérdés, hogy akkor miért is a film címe Lincoln?

lincoln-daniel-day-lewis-jpg_082905

Ha végig nézi valaki a filmet, akkor szép lassan rádöbben, hogy ez a film tényleg Abraham Lincolnról szól, az ő életéről és az ő munkásságáról, de mindezt sajátos módon mutatja be Spielberg. A munkán, a politikai párbajokon, a Lincoln száját elhagyó szavakon és az ő cselekedetein keresztül érthetjük meg Lincoln személyiségét, történelmi szerepét, munkásságát. Nem egy elbeszélő életrajzi műn keresztül, hanem konkrétan elénk van rakva egy színész, aki eljátssza számunkra azt, hogy egy adott hétköznapi szituációban Lincoln miként viselkedett, és ezáltal válhat a néző számára értelmezés tárgyává az elnök élete. Így fog kirajzolódni az ő személyisége és tulajdonképpen életútja is. Igaz, hogy a film nem mutatja azt be a kezdetektől a végéig, csak a törvénymódosítással kapcsolatos időszakát, majd az azt követő halálát. De mindez arra enged következtetni, hogy Lincoln munkássága, élete tulajdonképpen ehhez köthető, ez volt az ő élete. A film ezért nem mutat be többet belőle, mert nem érdekes életének többi mozzanata, talán azért nem érdekes, mert ő nem ment keresztül egy jellemfejlődésen, ami útján eljutott abba az állapotba, amiben volt. A film azt hangsúlyozza, hogy Abraham Lincoln talán ilyennek született és mindig is ilyen volt, ezért elég életének ezt az időszakát bemutatni. Ettől válik egy kiemelkedő történelmi és életrajzi művé ez az alkotás a többi hasonló filmhez képest.

lincoln-movie

Ahhoz, hogy Abraham Lincolnról ez a film kirajzolódhasson, egy olyan színészre volt szükség, aki mindezt kellően el is tudja játszani. Ez a színész Daniel Day-Lewis lett. Kiváló színészi teljesítményt nyújt a filmben, nem lehet szavakba önteni. Tökéletesen megérdemli a neki adott Oscar-díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában. De szerencsére más színészek is jeleskednek az alkotásban, kiváló színészi teljesítményükkel, mint például Tommy Lee Jones. A film nézése során talán Joseph Gordon Levitt okoz némi csalódást. Lincoln gyermekeként csak apró szerep jut neki a filmben, így színészi tehetsége nem igazán bontakozik ki. Semmiképp sem rossz, de nem láthatjuk tőle a szokásos Joseph Gordon Levitt féle színészi alakítást.

lincoln102

A film a legjobb látványtervnek járó Oscar-díjat is bezsebelte. Ami szintén nem meglepő, hiszen a mű tökéletesen adja vissza az 1860-as évek hangulatát. A jelmezek, a díszletek egészen bámulatosak. Igen aprólékosan, nagy odafigyeléssel lettek ezek kidolgozva. Nagyban hozzájárul a film sikeréhez ez is, hiszen ez a kor, és benne Lincoln még jobban érthetővé válik. De mindemellett a vágás, a beállítások, a zenei aláfestés, a hangeffektek, minden tökéletesre sikerült.

Lincoln-movie-shot

Tehát a Lincoln című film nem egy szokványos életrajzi film, hiszen attól eltérve egy egészen különleges módon mutatja be számunkra Abraham Lincoln életét és munkásságát. A film kettő és fél óra, mely alatt politikai szópárbajok részesei lehetünk mindvégig, ezért ez egy olyan film, ami sokak számára unalmas lehet. Ezért csak olyanoknak ajánlom, akik a történelmi filmek és drámák kedvelői. Na és persze végre Abraham Lincolnról nem csak egy bugyuta vámpírvadászós filmet láthatunk.

A filmet Spielberg rendezte, de számomra a film nézése során az a fajta Spielberg-i rendezés lett úrrá, ami már a Hadak útján című filmnél is. Tehát ez a rendezői munka teljesen eltér a sci-fi világától és egyéb nagysikerű művekétől, amit Spielbergtől láthattunk. Így aki csak azért akarja megnézni ezt a filmet, mert ő rendezte, ne számítson a szokványos Spielberg-i stílusra. Ennek ellenére mégis remek rendezői munkát végzett.

GD Star Rating
loading...
Abraham Lincoln, a nem vámpírvadász: Lincoln - KRITIKA, 4.7 out of 5 based on 9 ratings

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …