Oscar-jelölt filmek 4.: Napos oldal

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Még mindig van bőven idő az Oscar gáláig. Addig is, ismét egy Oscar-jelölt filmet szeretnék bemutatni. Mint Oscar-jelölt film, természetesen ez is egy élvezetes alkotás, mégis érdemes feltenni azt a kérdést, hogy mégis hogyan lehetséges az, hogy jelölést kapott ez a film?

naposoldal

Az elemzést érdemes a történettel kezdeni, miszerint Pat (Bradley Cooper) próbál a normális életbe visszakerülni, miután a felesége megcsalta, és a férfit, akivel megcsalta brutálisan megverte. Pat gyakorlatilag beleőrült felesége elvesztésébe és a várakozásba, hogy mikor lehetnek megint együtt. A sors úgy hozza, hogy kapcsolatba kerül egy Tiffany (Jennifer Lawrence) nevű lánnyal, aki szinte hasonló gondokkal küzd, és ketten együtt próbálják leküzdeni problémáikat.

20130112-silver-linings-playbook

A történet egész jó, különösen azok a jelenetek, amikor Pat kiborul és megmutatkozik lelki, idegi problémáinak mivolta. De úgy gondolom, mindez nem lenne elég ahhoz, hogy jelölést kapjon az Oscar-díjra ez a film.

Szerintem jelentős mértékben hozzájárult a film sikeréhez a színészi teljesítmény. Egyszerűen bámulatos, ahogy Bradley Cooper eljátssza a zavarodott, összetört Pat-et. Természetesen Jennifer Lawrence se piskóta Tiffany bőrébe bújva. Igazán hitelesen játssza az ingatag személyiségű Tiffanyt. Persze Robert De Niro és Chris Tucker is igazán kiemelkedő teljesítményt nyújt. Nehéz szavakba önteni a színészek munkáját e műalkotással kapcsolatban. Meg kell nézni ezt a filmet ahhoz, hogy érthető legyen az a dicséret, amit most a színészek munkáiról megjegyeztem. Kevés ilyen film van, amiben ilyen sok nagyszerű színész játszik, ráadásul mindegyik a legjobbat nyújtva.

happiness-therapy-silver-linings-playbook-30-01-2013-16-_002

Véleményem szerint tehát a film sikere a színészi felhozatalban és azok munkáiban rejlik. A sztori is jó, egy percet sem unatkozunk a film alatt, de mindez önmagában véve kevés ahhoz, hogy bárminemű díjat vagy jelölést kapjon ez az alkotás.

Érdemes még megemlíteni, hogy szép beállításokat láthatunk a film nézése során, és azt is, hogy a vágás is igazán remekül sikerült.

Tehát a Napos oldal című dráma igazán élvezetes film. Témájából fakadóan nem csak a művészfilmek kedvelőinek nyújthat élvezetet, hanem másoknak is; főleg a romantikus filmek kedvelőinek. Viszont abban kételkedek, hogy ez a mű kapja majd a legjobb filmnek járó díjat. De természetesen minden elismerésem a színészeké ebben alkotásban.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …