Pókember újraszületik – A csodálatos Pókember KRITIKA

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Öt év telt el a legutolsó Pókember film óta. Azonban idén, nem egy folytatással gyarapodott a sorozat, hanem egy újragondolással. Marc Webb alkotta idén újra a Pókembert övező eszmét A csodálatos Pókemberrel, és talán nem csak a címében mondható csodálatosnak ez az alkotás.

Új film, új rendező, új szereplő gárda, új sztori és miegymás. Röviden így lehetne jellemezni ezt a filmet. De persze mégse ennyire eltérő ez a Pókember film a legelsőtől. A sztori alapjában véve ugyanaz, Peter Parker egy pók csípés hatására szuperképességekre tesz szert és ezután jelmezbe bújva szuperhősként védelmezi az ártatlanokat a bűnözők ellen. A különbség csupán az, hogy a 2012es alkotás ezt a történetet értelmezi újra és teszi más nézőpontba kicsit.

Pókember jellemében fedezhető fel a legtöbb változás. Mikor képességeire szert tesz, részletesen meg van mutatva a filmben, hogy hogyan is tanul meg bánni képességeivel, hogyan változik át teljesen pókemberré. Fantasztikus jellemfejlődésen megy keresztül. De még mikor csak Peter Parker főhősünk, akkor is jelentősen különbözik az előző trilógiából megismert Petertől. Sokall magabiztosabb, nagyszájú és talán sokkal magányosabb is. Ha már Pókember jelleménél tartunk érdemes megemlíteni azt is, hogy elképesztően jól van ábrázolva a filmben, hogy Pókember tulajdonképpen egy ember és nehezen bírja a fizikai bántalmazást, ez sokkal realisztikusabban van ábrázolva, mint a korábbi filmekben. A néző már-már kezdi elhinni, hogy tényleg létezhet Pókember. Ami viszont sokakban nem tetszést válthat ki, hogy sokkal poénosabb lett a Pókember.

Dr. Connors, Stacy kapitány és Gwen jelleme is egészen bámulatosra sikeredett. Igazán karakteres jellemet sikerült nekik kölcsönözni. Peter nagyszülei is egyedibbek lettek, de talán itt is háttérbe szorulnak kicsit, mint a Sam Raimi rendezte 2002-es verzióban is.

Sztori is sok mindenben eltér a 2002-es kiadáshoz képest. Azt mindenki döntse el maga, hogy melyik a jobb. Bizonyára mindkét filmnek akadnak pártolói, de véleményem szerint az idei film jobbra sikeredett. Azt is érdemes még megjegyezni, hogy képregényhez és az rajzfilm kiadásokhoz képest ennek a filmnek a történetet is eltér, szóval, aki azok adaptálását várja el ettől az alkotástól, azok ebben is csalódni fognak. Továbbá szintén érdekes, hogy bizonyos mértékben jobb lett a történet, ugyanakkor rengeteg bugyuta, fura jeleneteknek is tanúi lehetünk a film nézése során. De akadnak olyan jelenetek is, amelyek olyanok, mintha félbe hagyták volna, vagyis részletesebben ki kellett volna azt fejteni. Erre jó példa, mikor Peter a jelmezét készíti. Látjuk, hogy elkezdi tervezni a ruhát, de azt már nem látjuk, hogy pontosan hogyan is alkotja meg magának azt a fura, nem mindennapi öltözéket.

Szintén fura a filmben az előzőekhez képest, hogy szinte minden szereplő meg tudja film végére, hogy Pókember valójában ki is. Véleményem szerint ez rombol a Pókember ideológiából, már nem marad annyira rejtélyes a karaktere. Nem egészen értem, hogy a rendező miért ezt a megoldást választotta.

A látvány lenyűgöző, de szerintem ez a minimum, hogyha egy filmet úja forgatnak, pláne egy szuperhősről szóló filmet, annak látványosnak kell lennie amennyire, csak lehet. Az sem csoda, hogy az effektek jobbra sikeredtek, mint a trilógiában, hiszen azóta jó pár év eltelt.

Tehát A csodálatos Pókember című film egy remek feldolgozása a legelső pókember filmnek. Jól átgondolt mű ez, de ennek ellenére még is tartogat hibákat magában. Pókember rajongóknak és szuperhős történet kedvelőknek mindenképp meg kell nézni. De aki szereti a fantasy és akció filmeket azoknak is érdemes.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …