Krisztus a szomszédom

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

Tudom, hogy ez így elsőre kicsit nagyképűen hangzik, mintha pont tán mellém akart volna költözni, de ettől még tény, hogy a szomszéd ceglédi család háza ura olyan áhítatos tiszteletnek örvend szűk körében, illetve olyan mártíromságról, emberi tökéletességről tesz tanúbizonyságot nap mint nap, hogy igen nagyon meg lennék lepve, és nálam már csak tán ő maga jobban, ha egy nap kiderülne, hogy pusztán csak egy egyszerű földi halandó.

nem egy olyan majomgeciből kinőtt paraszt, amilyen én vagyok, aki a körgangra nyíló konyhaablakába kívül hagyja a hamutartóját. ekkor ceglédi úr teljesen önzetlenül, távollétemben egy hang nélkül kiöntözi a csikket a hamutartóból és az egészet ráteszi a lábtörlőmre. mert ő tudja, hogy valójában nekem mi volna jó, sőt! az egész köznek. ugyanígy ha észleli, hogy postaládámat nem ürítettem becsületes embertől elvárható rendszerességgel, nem jön fel ugatni, meg előadást tartani, hanem olyan csöndben, hogy ahhoz képest winnetou a színházban egy lármás kisgyerek, kiszedi az egész postát a mindenható kulcsa segítségével, és azt is ráteszi a lábtörlőmre. ha nem lennék egy vemhes neandervölgyi anyából előrángatott előember, aki kint hagyja a hamutartóját az ablakában, nem is lenne egy merő hamu ezáltal az összes boríték.

itt tehát ez az ember, ez a ceglédi úr, aki eljött a szomszédba, hogy elhozza a megváltást, és iránymutatásaival én is kifolyjak a csatorna bűzéből a felszínre, de minden hiába, ha én úgy halmozom a főbűnöket, mint terhes asszony a csokitortát, hogypéldául közös költség tartozás. de ez nem úgy megy, hogy énbennem feltámad a lelkiismeret, becsöngetek a félhetes híradó alatt, amikor otthon van már a sok temérdek jótette után, hogy ceglédi úr, van itt egy kis gyónni valóm. a faszt. hanem neki kell ezt kifókuszálnia mindenlátó tekintetével, aranyos röntgen szempárjával, amikor kitúrja a félig bedobott elszámolást szintúgy a postaládámból, és szép nagy piros betűkkel ráírja a lapra, hogy GOND VAN? majd szépen visszadobja a helyére.

ha a kalkuttai boldog teréz  9,6  alatt futotta volna a százat és a végén tizenhatról ötből ötször becsavarta volna a jobbfölsőbe, mezítláb! akkor nem csodálták volna annyira, mint amennyire ceglédi urat csodálja az asszonya. amikor ceglédi úr az alagsorban lévő elosztó doboz felnyitásával a legnagyobb internet és televíziós csomagra váltott, majd amikor ez két nap múlva kiderült, mert rejtélyes módon egyes lakásokban meg eltűnt a szolgáltatás és a bejelentésre kiérkező szerelő kollégák ránéztek a kis dobozra, ceglédiné nem győzte védeni az ő csodálatos urát. merhogy a buta tévén és a neten kívül, amit a sok proletár lakótársnak nézni teccen, annyi szép és jó dolog van, az ő ura csak azt akarta, hogy ezeket vegyék észre. de a sok prolinak nem kellett a természetjárás, meg a sport, amit a 120 kilós ceglédiné javallt a médium ópiuma helyett, nekik annyira a 80 csatornájuk kellett, hogy képesek voltak papírokkal igazolni, hogy élő szerződésük van. ezen a ceglédiné úgy megsértődött, hogy azóta sem köszön (mármint azóta ezen okból), de nem úgy a ceglédi úr! az bazmeg nem egy ilyen kicsinyes ember, ugyanúgy továbbra is mosolyogva hangosan köszönve járkál közöttünk. sőt, amikor az ominózus tévés eset után pár nappal az összes lakó ajtaja be volt kenve macskaszarral, csak az övé nem, ugyanúgy sajnálkozott, és együtt érzett velünk, mintha vele is megtörtént volna ez a kellemetlenség.

de nem csak hogy mindezek, amiket már lassan fel sem tudok sorolni. hanem hogy tévedni se tud, szoptasson meg a szecsődi karcsi, ha nem hiszed. itt volt ez az alagsori tároló helyiség ügy. hírét vette ceglédi úr, hogy az öreg elek bácsi a negyedikről el akarja adni a tárolóját. biztos már mindjárt meghal, mondta a fiának a ceglédi, hogy az is tanulja a világ dolgait, ne csak mindig ekizzen a téren, amiről mondjuk ő nem tudott, de a lényeg hogy a tárolóról igen. nem lehetett úgy találkozni a családból egyikükkel, hogy végig ne hallgassuk, hogy a világ legjobb üzlete megvenni azt a tárolót, meg hogy oda mi mindent lehet rakni, meg gyarapodni kell, ilyenfajta sok szép gyöngy bölcsességet. ez addig tartott, amíg egy százassal többért az öreg elek bácsi a klauszéknak adta el a tárolót. hogy ekkor mi minden ki nem derült arról a tárolóról, csupa nagy igazság. tele van döglött egérrel, pestis lakozik ott, az öreg braunné szelleme ott éjszakázik, csupa más furcsa kóbor lélekkel, épeszű ember azt meg nem veszi.

hogy a klauszék ellen nemsokára bejelentés érkezett a navhoz, vagyonosodásit sürgetve, abból nem is csinált nagy titkot a ceglédi úr, mert ő ilyen becsületes egyenes ember. az ismerősétől hallotta ugyanis, aki ott dolgozik az adóhivatalban és ő mesélte pont neki a múltkor véletlenül, hogy milyen emberek vannak, ezek a klauszék is (emlékezett az ismerőse az ő címére, ezért figyelmeztette) akik úgy tesznek, mintha öten laknának a nagymamával egy 60 négyzetméteres két szobás lakásban, valójában viszont amerikából küldik nekik a pénzt hajókon a rokonok, amit eltitkolnak, nem adóznak utána, nyerészkednek.

hogy ez a ceglédi úr ilyen csodálatos ember, az már önmagában megsüvegelendő. de ami még csodálatosabb, hogy tudja ezt az egész ház, mert két ellenszavazattal ő lett a közös képviselő. nem is maradt sokáig tétlen, két nappal később máris intézkedett az ismeretlen vandálok ügyében, akik előző éjszaka elrontották farkas néni és az én kinti kapucsengőmet, minden ok nélkül. de megnyugtatott, hogy nem fog előfordulni máskor, mert sejti hogy melyik gyerekek lehettek a környékről, majd beszél velük.

megköszöntem neki és másnap éjjel kiszúrtam az autójának mind a négy kerekét. van még mit tanulnom ceglédi úrtól, de legalább elindultam az úton: reggel átmentem és meggyóntam neki az egészet. azóta látom a megbecsülést a szemében, ami engem nagyon boldoggá tesz.

és azóta az ő ablakába hagyhatom a csikkeimet, nem szól érte. áldott jó ember ez, mondtam én.

About izomtibi

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …