Itt az Adobe Edge Animate – Bye bye Flash

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Az Adobe a Create the Web eseményén bejelentette a Edge Animate programot, amelynek segítségével a tervezők és fejlesztők egyszerűbben hozhatnak létre megragadó webhelyeket, digitális tartalmakat és mobilalkalmazásokat a legújabb webes technológiák, többek között a HTML5, a CSS3 és a JavaScript használatával.

Hogy mit is jelent ez? Eddig soha nem látott, lenyűgöző animációkat készíthetünk akár egyetlen sor kód megírása nélkül – grafikus felületen képek, szövegek idővonalon történő mozgatásával -,  hasonló módon mint ahogy azt a Flash-nél tettük. Mindezt platformfüggetlenül, beépülő modul telepítése nélkül. Legyen szó asztali vagy mobil operációs rendszerről, Explorer, Chrome vagy Safari böngészőről, az elkészült animáció mindenhol ugyanúgy fog megjelenni.

De mi is a probléma igazából a Flash-el?

Amikor létrehozunk egy Flash animációt vagy weboldalt, abban szövegeket, képeket, videókat, zenéket tárolunk el. Ezek mind összeadódva teszik ki a flash fájl méretét. Amikor meg akarunk tekinteni egy ilyen oldalt, le kell tölteni az egész fájlt. Olyan fájlokat is, amiket lehet meg sem fogunk tekinteni – vagyis ezeket feleslegesen töltjük le. Ezzel szemben a Edge Animate (HTML5 – CSS3) animációknál mindig csak a szükséges fájlok kerülnek letöltésre, ezzel drasztikusan csökkentve a felhasznált sávszélességet, ami a mobilinternetet használók körében lehet nagyon hasznos.

A másik probléma, hogy ezeknek a nagyméretű animációknak a mozgatása rendkívül processzorigényes feladat, ami sok energiafelhasználással jár, és ez nem szerencsés ha éppen mobileszközt használunk – gondolok itt a laptopokra is.

Pár évvel ezelőtt hatalmas felháborodást váltott ki, amikor Steve Jobs kijelentette, hogy az iPhone nem fogja támogatni a Flash-t. Az így is nagyon gyorsan lemerülő smartphone-ok még kevésbé bírták volna, nem beszélve a folyamatos lefagyásokról. Android platformon akkoriban ennek ellenére elérhetővé tették, viszont mostanra Ők is belátták, nem volt jó döntés és nem olyan rég megszüntették a támogatását.

A mobilpiac térhódításával egyre jobban növekszik azoknak a eszközöknek a száma, amik nem támogatják a Flash technológiát. Ehhez ha hozzávesszük, hogy a most megjelent Adobe Edge Animate-tel pofonegyszerű Flash-szerű animációkat hozhatunk létre – egészen biztos, hogy a Flash néhány éven belül teljesen el fog tűnni a Webről.

GD Star Rating
loading...
Itt az Adobe Edge Animate - Bye bye Flash, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

About Svecc

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …