Kalapos Feri és a szabályok

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Dohányozni csak kint lehet, baszd az anyád meg, Feri. Mondta mosogatás közben Tivadar a Kalapos Ferinek, aki legalább a felszólítás első részét magáévá tette, és arrébb ment negyven centit, és immáron a küszöb szabad ég alatti részén folytatta a dohányzást. Minek bent állsz, kint sem süt rád a nap, a buzi kalapod alatt, bazmeg. Folytatta Tivadar a mosogatást. Má kijöttem, ne izzadjál! Vigyorgott vissza Feri a karima alól. Ugyanúgy bejön a füst, baszdmeg. Azt a szart meg minek hordod a negyven fokban? Állj már arrébb, az anyád picsáját.

Mert itt van a hamutartó, látod. Vigyorgott tovább a Feri, és elégedetten megvakarta a mellkasán a szőrt. Az nem hamutartó te fasz, hanem egy váza. Azzal támasztottam ki az ajtót, hogy kimenjen a szagod, te büdösbunkó. Most már mindegy, nevetett Feribá, majd lassan lehajolt és elnyomta a csikket a vázában.

Ahogy visszaegyenesedett, letekintett a lépcső tetejéről az asztaloknál ülő vendégekre. Lehettek vagy huszan. Ittak és dohányoztak. Feribá elégedetten vigyorgott rájuk. Mit bámulsz, Feri? Vonta kérdőre az egyik, az aki snapszerozott az Autószerelő Janival, és akit egyébként négy évig oktatott évekkel ezelőtt matematikára a helyi szakközépben. Csak úgy nézegetek. Vigyorgott tovább a Feri, és húzott egyet a házmesterből, mire az kiürült. A poharat rátette a párkányra. Ne hagyd kint azt a kurva poharat, eltörik meg ellopják az összeset, hozd vissza baszd meg. Mordult Tivadar a maradék poharak törölgetése közben. Hát akkor figyelj kicsit jobban oda a dolgaidra, sógor, mondta Feri és tovább vigyorgott elégedetten.

De nagy a pofád, mostanában, Ferikém. Mordult újra a snapszerozó, csak úgy maga elé. A többi vendég kicsit közelebb húzta magát az asztalhoz és elkezdte olvasgatni a koszt a pohara oldaláról. Lajoskám…szívott egy nagyot a cigarettájából Feri, majd a füstöt egy olyan mozdulattal fújta ki, mintha a bécsi filharmonikusokat igazgatná. Illegális szerencsejáték? Bökött a cigarettájával üde mosollyal Lajos felé. Anyád picsáját, miért, feljelentesz mi te geci? Baszta be a piros nyolcast az asztalra Lajos. Rendnek kell lennie, a szabályokat be kell tartani és be kell tartatni, bármilyen furcsa is ez egyeseknek, Lajoskám. Nevetett Feri, és kicsit megtáncoltatta a zsíros golyóit tenyerével. Igaza van…szólalt meg kettővel arrébbról a Kinizsi Ernő, nem itt kéne ezt csinálnotok… Nem-e? Fordult hátra Lajos. Múltkor itt ultiztatok, itt ennél az asztalnál a Mészáros Gabiákkal, és akkor te ugatsz, bazmeg?! Ne keltsd a feszültséget, Lajos, intette nyugalomra az Autószerelő Jani, miközben nézegette a cipőjének az orráról az olajfoltokat. Én ne keltsem? Jól van, akkor elmegyek a picsába, szevasztok, baszta az asztalra a maradék lapot is, és kiviharzott a kapun.

Nagyon feszült mostanában, tudod… Mondta Jani a  Feri felé fordulva, aki éppen egy pöcköléssel próbálta betalálni a csikket a vázába, de az is mellément, mint az előző kettő. Rossz helyen van váza, arrébb tegyük, főnök? Kiabált be nevetve a Kinizsi Ernő, de a Feri olyan szúrósan nézett rá a kalapja alól, mint egy marasztaló közigazgatási határozat. Én..én komolyan kérdeztem, hogy arrébb tegyem-e, hogy nincs-e rossz helyen…de hogy komolyan…Szabadkozott sápadtan az Ernő, és még a kezét is szívére tette. Feri azonban szó nélkül visszafordult a Lajoshoz, és vigyorogva folytatta. Nem én tehetek róla, hogy elvesztette az állását. Nem azt mondom, fontos a tanulás, én magam is de mennyit tanultam, de a dolgozás, az még fontosabb. Így van, bólogatott erre maga elé mind a maradék vendég szerda délután kettőkor.

Odabent a pultnál fröccsöző Pistabá odafordult az időközben sportban elmerült Tivadarhoz. Te, mit játszott a hétvégén a Fradi? Idegenben nyert öt-egyre a Debrecen ellen. Az igen, és kik rúgták? Albert-Rákosi kettő-kettő, Fenyvesi II egy.

About izomtibi

Check Also

Eladatlan élelmiszerek

Magyarországon becslések szerint 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba. Ebben benne vannak a szupermarketek, éttermek, …