iPhone 5

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Az Apple idén is bemutatta legújabb csúcskategóriás okostelefonját, a várva várt iPhone 5-öt. De nem az „új iPhone”-t, mint ahogy azt a legutóbbi iPad megjelenése óta mindenki gondolta.

A készülék az 5 éves pályafutása alatt most először nagyobb, 4 colos kijelzőt kapott, ami nem szélesebb, csak magasabb lett. Amikor előszőr láttam a kikerült pletyka képeket még hónapokkal ezelőtt, meggyőződésem volt, hogy nem létezik, hogy szélesvásznú lesz a készülék. De ahogyan közeledtünk a bemutatóhoz egyre bizonyosabbá vált, hogy a pletykák be fognak igazolódni. Ha belegondolunk, van értelme a dolognak, nagyobb kijelző mellett a készülék továbbra is kényelmesen kezelhető marad.

Az iPhone 5-ben az Apple új kétmagos A6 processzora kapott helyet ami 2x gyorsabb teljesítményt, 2x gyorsabb grafikai megjelenést biztosít. Manapság mindenhol csak arról hallunk, hogy 4 magos processzor, 1.5GHz-es órajel, 1-2 GB memória egy telefonban. Lehet, hogy az Androidos konkurenciának szüksége is van rá, mivel az S3 még ilyen specifikáció mellett is képes néha szaggatni. Viszont az Apple egyszerre fejleszti a szoftvert és a hardvertis, így biztosítva a legtökéletesebb optimalizálást. Az eddig felkerült videók alapján látszik, hogy szemtelenül gyors lett a készülék.

Update: Útközben az MacRumors oldalára felkerült a az iPhone 5 Benchmark tesztje. A grafikonon jól látható, hogy az új iPhone 1,02 Gigahertzes kétmagos A6 processzora teljesítményben ráver a konkurencia négymagos megoldásaira.

Az új iPhone most már támogatja az LTE hálózatokat, amivel a készülék maximum 100 Mbps elméleti letöltési sebességre képes. Szerencsére az új chip támogatja a világ legnagyobb internet szolgáltatóinak különböző megahertzes frekvenciáit, ezért minden országban használható lesz majd a 4G szolgáltatás.

Az Apple idén lecserélte a dokk csatlakozót is, amit 9 éve – még az első iPod megjelenésekor – mutattak be. Sokan nem örülnek az újításnak, főleg azok, akik dokkolós kiegészítőket használnak (bár lehet venni átalakítót, igaz elég borsos áron), de azért vegyük figyelembe, hogy nem csak a méret lett kisebb, hanem gyorsabb is lett az adatátvitel.

A korábbi feltételezések ellenére az iPhone 5-be nem került NFC. Úgy látszik a Apple még nem érezte elég kiforrottnak a technológiát ahhoz, hogy beleépítse a készülékébe. Ez történt különben tavaly az LTE-vel is.

Igaz, hogy eget rengető, világmegváltó fícsőrt idén nem kaptunk, összeségében nagyon jól sikerült készülék. A dizájn is szépen tovább lett fejlesztve, arról nem is beszélve hogy a készülék 20%-kal könnyebb, és 18%-kal vékonyabb lett.

About Svecc

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …