A világ legjobb notebookja

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Idén is lezajlott a WWDC, az Apple által minden évben megrendezésre kerülő fejlesztői világkonferencia. Az esemény főszerepében általában a szoftverek állnak, viszont az idén egy hardvertől maradt tátva a szája a nagyközönségnek.

Minden alkalommal – magyar idő szerint – este 7-kor kezdődik a bemutató és általában 9-kor végződik. Ilyenkor rendszerint hírzárlatot rendelek el magam körül, és izgatottan várom, hogy az esemény végeztével felrakják a Keynote-ról készült hivatalos videót. Ez már egyfajta hagyomány nálam. Még véletlenül sem szeretnék semmit megtudni az adott termékről addig, amíg nem láttam a teljes videót. Tudom, elég függő dolog, de ennyire fanatikus vagyok, és így sokkal izgalmasabb. Mint később kiderült, idén is megérte várni. A 2007-es első iPhone-t bemutató Keynote óta nem láttam ennyire lehengerlő prezentációt, pedig akkor még az egészet Steve Jobs tartotta. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki még nem látta.

Kevéssel 10 óra után felkerült a videó, egyből bele is kezdtem. Egyből az elején – nem rendhagyó módon – Siri, az Apple virtuális személyi asszisztense egy gyors stand up comedy-vel szórakoztatta a közönséget.

Ezután Tim Cook köszöntötte a jelenlévőket és ismertette az elmúlt negyedév eladási és letöltési statisztikáit. Részletesen ebbe most nem mennék bele. Majd Phil Schiller, az Apple marketing igazgatója lépett a színpadra és a MacBook-ról kezdett beszélni.

Mind a MacBook Air mind a MacBook Pro megkapta az Intel új generációs Ivy Bridge processzorait, USB3-at, nagyobb háttértárat, az utóbbi, Nvidia GeForce GT650M videókártyát. De hol vannak a várva várt frissítések? Az ultravékony, brutál erős MacBook Pro Retina Display-el, SSD-vel és új dizájnnal ahogy azt már egy korábbi cikkemben megírtam. Már kezdtem teljesen kiábrándulni – hasonló érzés fogott el mint tavaly amikor iPhone 5 helyett a 4S-t mutatták be – mikor a kivetítőn megjelent egy digitális lepellel letakart MacBook.

Pontosan az volt alatta amire számítottam, egy páratlan mérnöki teljesítménnyel megalkotott MacBook Pro, 15.4 collos 2880×1800 felbontású Retina Display-el, a legújabb 4 magos Intel i7 processzorral, 16GB memóriával, akár 768GB flash tárhellyel, 1GB-os NVIDIA GeForce GT 650M videokártyával. Ekkora teljesítményt egy mindössze 2kg-os, 1.8cm magas hordozható gépben ezelőtt még nem láttunk.

Ez a notebook torony magasan ver minden hordozható gépet ami jelenleg kapható. Kétség kívül ez a világ legjobb notebookja. Ez a termék évekre előre meghatározza majd a laptop piac fejlődését, ahogy azt a MacBook Air is tette 2008-ban. Több mint 3 évbe telt, amire konkurens gyártóknak sikerült lemásolnia ezt az ultravékony kialakítással készülő notebookot, azóta a csapból is ultrabook folyik…  De az iPhone-t is felhozhatnám példának, hogy mennyire is forradalmasította a mobil piacot, de szerintem ezt senkinek sem kell bemutatnom.

A srácok Cupertino-ban már megint megcsinálták. Ezért Apple az Apple, teszik amihez a legjobban értenek, fogják a vágyainkat és unibody házba öntik. Ezért a világ legértékesebb vállalata, mert rendszerint valami korszakalkotót készítenek. Sokan kritizálják az Apple-t, mert kétségkívül drága, és mert a laikusok – akik maximum a kirakatból láttak még Mac-et – valamibe mindig bele tudnak kötni. Viszont azok, akik már tapasztalták, és tudják értékelni a technológia és a maximalizmus ezen kombinációját, egy életre a rabjává válnak.

About Svecc

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …