Titkos metró megálló New York-ban

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Mélyen a New York-i metró rendszer gyomrában található egy érintetlen és évek óta elhagyatott, csak néhány beavatott által ismert állomás. Csodálatos és megragadó dekorációval ellátott boltívek rajzok és ablakok futnak végig az egész állomás íves vonalán, szinte a miniatűr vátozataként a híres Grand Centrál állomásnak. Éléggé Harry Potteresen hangzik, igaz?

1904-ben nyitották meg azzal a hittel, hogy ez lesz a ragyogó ékköve New Yourk metró rendszerének az elegáns tervezéssel mintegy emléktáblát állítva a munkáknak amely létrehozhatta ezt a sikeres földalatti forgalmi rendszert. Ez lett volna az eredeti végállomása az emlékezetes ‘Manhattan Main Line’-nak, azonban az állomást 1945-ben bezárták és bedeszkázták. A metró gyöngyszeme elkezdett porosodni és a lakosság is szép lassan megfeledkezett róla mivel az utasoknak le kellett szálniuk a Brooklyn Bridge megállónál, mielőtt a szerelvény tovább haladt a végállomás felé hogy visszafordulhasson.

A lezárás oka a hosszabb és újabb kocsik bevezetése volt, hogy kielégíthessék a növekvő utasforgalmat a rendszerben. Mivel az állomás platformja erősen hajlított ívű volt veszélyes lyuk keletkezett a szerelvény ajtajai és a platform között, ami nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. Ez és a tény hogy kb. 600 utas használta csak eredményzte a bezárását egy nyilvánvalóan csak misztikus tervként felmerült múzeummá alakítás reményében, amit azonban sohasem kiviteleztek.

Azonban nem kell esküvel igazolnia senkinek a titkos CityHall megálló létezését mivel a 6-os vonaton mostantól mindenki, aki szeretné megtekinteni az állomást rajta maradhat és felfedezheti az állomás titkait mialatt az megfordul a visszavezető irányba. Nem lehet leszállni de a lassú megfordulás alatt mindenki gyönyörködhet a metrómegálló hajdani szépségében!

Ha még ez sem lenne elég az “Underbelly Project” (egy csoportja az utcai grafitty művészeknek) urbán galériává is alakította. Lefestették a falakat az annyira nem vonzó beton részeken, amit csak városi közlekedési hivatalhoz tartozó dolgozók tekinthetnek meg éjszakai portyázások alkalmával.

Több mint 100 falfestmény halmozódott fel idővel olyan művészek által mint PAC-és Workhorse (hírhedt NYC graffitisek), akik felfedezték a csupasz falakat és meghívtak más művészeket is hogy hozzáadhassák saját elképzeléseiket.

De ha valaki saját maga szeretné szemrevételezni az itt található képeket minden bizonnyal a letartóztatását kockáztatja mivel bemerészkedni a folyosókba nagyon veszélyes és szigorúan tilos!

GD Star Rating
loading...
Titkos metró megálló New York-ban, 4.8 out of 5 based on 5 ratings

About kedvesdruida

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …