Bárány Atesz és a töri érettségi

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

Két esemény is volt a napokban, az egyik a fonogram nevű zenei díjátadó, és a történelem érettségi. mindkettő van olyan fontos esemény, hogy méltóképp megemlékezzünk róla.

a kettőt az köti össze, hogy az év dala vastag tamás és vastag csaba duettje, az őrízd az álmod lett, amire az utókor ugyanúgy nem fog emlékezni, mint arra, hogy mikor volt rigómezei csata. sőt, én már most nem emlékszem egyikre sem. utóbbit pedig muszáj tudni, legalább 3 órán keresztül, már ha valaki külföldre akar menni tanulni, vagy mégisinkább lenne agrármérnök, ami  egyébként nem lebecsülendő szakma, a horváth pali haverom 35 éve eredményesen gyakorolja hivatását a nyugati téri aluljáró talponállójában, és bármikor hosszasan tudna beszélni a takarmány-adalékanyagokról, már ha valakit érdekelne.

’92-ben még én is érettségiztem, lehet elképzelni, hogy akkor kik még, azt a nagy eseményre való felkészülés jegyében engem is elküldtek egy 48-as szabadságharc témájú töriversenyre, merhogy nekem voltak különböző antik érméim, meg vágtam, hogy mi az a panzer tank, ergo a közfelfogás szerint engem érdekeltek a múlbéli ütközetek, meg a híres halott emberek, úgyhogy majd biztos tudok valamit petőfiről is. a verseny abból állt, hogy egy macskaalomba belerakott korabeli ólomkatonákról kellett mondani minél több dolgot, pl. hogy kik ők, meg hányba voltak ők ott a macskaalomban. azt, hogy miért meg minek, a fasz se kérdezte. a történelemnek ugyanis az a lényege, hogy a nagy csaták, meg a többi nagy dolog melyik kettő- három- vagy négyjegyű számból állnak, meg az uralkodók mikor uralkodtak, hogy meg lehessen mondani, hogy akkor ki volt a pápa. azt a pedagógus meg nem érti, hogy azt az anyjából kinőtt gyereket az első padsorban miért köti le inkább az, hogy denevért rajzoljon a padra. vámosi, adja ide az ellenőrzőjét, mondja erre a fegyelmet megkövetelő ignácsné vonek elvíra tanárnő. vámosi meg odaadja, mer mér ne adná oda, max beleír a vén büdös kurva megint, hogy t. szülők, karcsika (karcsika a jó kurva anyád) ismételten zavarta a tanórán a  többieket (téged bazmeg, téged) azzal, hogy denevért (persze denevér, az bazmeg) rajzolt a padra. most aztán nem lennék a helyedben karcsika, alkoholista anyád lebassza a teke fejed a helyéről, gondolja elvíra néni magában boldogan, miközben átnyújtja a dokumentumot. karcsika anyukája ezzel szemben csak annyit mondott otthon a gyereknek, hogy az elvíra néni inkább foglalkozzon azzal, hogy eltüntesse azt a 10 centis lenövést a hajából, igénytelen kurva. mondjuk az a matektanár erzsi néni, de egyébként gecimindegy.

aztán eljön a nagy nap, azt akinek nincs okostelefonja, mer nagy csóróságban nőtt fel, az most nem csak szégyenkezhet, de jól rá is baszik, mire felcímzi a borítékot a gyakorikérdések.hunak, addigra már gyűjtik is be a feladatlapokat. vigasztalhatja, hogy túl sok a diplomás, az már kevésbé, hogy az erika mégis az lesz, aki nem tehet róla, hogy a feterjának jobb az szja-ja, bocsi. persze az sem igaz, hogy a szegényebbek nem mehetnek egyetemre, mert mehetnek, max 30 évesen ráérnek elgondolkozni rajta, hogy minek. fasznak annyi jogász, asztalos meg má nincsen, mondja a bádogos laci, aki épp az előbb kért kölcsön egy huszast, mert nincs semmi meló. ha beszélnék nyelvet, én tuti kimennék külföldre, szól a pult tulsó végéből a villamosvezető laci, de lehurrogják, hogy ott se kolbászból van a kerítés. megmondom a frankót, én is elmennék kurvának, ha csaj lennék, veti oda kuvasz tekintettel a mislen árpi (szakács a bádog mókusban), bár ő lehet így is elmenne már, csak ne kelljen napi 12 órát állnia nettó kilencvenért a forró olaj mellett.  tisztességes úton nem lehet pénzt keresni, kiabálja át a terem tulsó végéből a jani, miközben a geci gép nem adja ki a dinnyéket.

ebben a pillanatban a viva tv-n bejátszák a fonogram díjátadóról az összefoglalót, ahol bárány atesz sztárdj amiatt aggódik, hogy a kiszakadt farmerjából kilóg a fasza, merhogy ő alsógatyát biz. nem hord. pedig lassan már abba a korba ér, hogy én a helyében elkezdenék aggódni az inkontinencia miatt, főleg egy két órás szett alatt. misi irigykedik is rá, hogy ennek bezzeg még mindig van munkája, azt nem kell közmunkára mennie, mint neki. ez az összefüggés egyébként sok mindent megmagyaráz, múltkor hívott szervező ismerősöm, hogy lesz egy buli, ahova az egyik bookingos gyerek dj sherezádét küldi. azkiageci gondoltam én is, de megtudtam, hogy ez az a sherezádé a való világból, aki először vett két pio 100-as cd játszót, de aztán inkább ezrest, mert ő „két olyan kis szaron” nem tud megtanulni játszani. de jó lesz igyekeznie, mert két hét van buliig, azt el ne vigye a pintér őt is. aki azért már így is idegbeteg lehet, hogy nem elég múltkor a pákó, de egyre többen választják ezt a kiskaput, nem is lepődnék meg, ha rövidesen rogán benyomna a parlament elé egy a ‘lemezlovasság nem mentesít a közmunka program részvétele alól, kivéve az új közmunkaporgram alól mentesítő dj-kurzus elvégzése esetén’-ről szóló 2012. törvényjavaslatot, hogy azért a jeszinek se sírjon a szája ezután se.

a töri érettséginek azonban egy haszna mindenképpen van. ha te már túl vagy rajta, akkor fix, hogy (jogilag) nem lesz baja annak a zenész apukának, aki megkúr a fonogram díjátadó után.

About izomtibi

Check Also

Eladatlan élelmiszerek

Magyarországon becslések szerint 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba. Ebben benne vannak a szupermarketek, éttermek, …