Kávé szomorúság ellen

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Amerikai kutatások szerint napi kettő vagy több csésze kávé elfogyasztásával megelőzhető, sőt gyógyítható a depresszió. A folyamat részletei még tisztázatlanok, de a kutatást végzők úgy vélik, a kávéban található koffein megváltoztatja az agy kémiáját. Koffeinmentes kávé esetében ez nem kimutatható.

Az eredményeket az amerikai Archives of Internal Medicine folyóirat publikálta, több mint 50 000 amerikai nő tanulmányozása alapján. Azt is hozzáfűzték, hogy korai lenne még arra buzdítani a nőket, hogy több kávét igyanak reményvesztettség esetén, de további kutatások folynak a bizonyítás érdekében.

Az eredmények mellett szól, hogy a kávéfogyasztás legtöbb esetben energiafokozás céljából történik, amiből egyértelműen következik, hogy az ember jobban érzi magát, készebb tenni a dolgait. Az pedig ellent mond a tanulmánynak, hogy a depresszió egyik alapvető tünete a nyugtalan alvás, tehát egyáltalán nem javasolható egy szorongó betegnek a túlzott koffeinbevitel.

Professzor Bertik Fredholm, a svéd Karolinska Intézet gyógyszerésze és pszichológusa szerint az eredmények csupán megnyugtatják a kávé szerelmeseit, de nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ennyire pozitív hatása lenne.

 

forrás: BBC News

 

GD Star Rating
loading...
Kávé szomorúság ellen, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

About kittipower

Check Also

Szent Iván éji ünnepek

A Szentivánéji vigasságok immár tradícionális események számítanak hazánkban. A különböző települések más-más módon ünnepelnek országszerte. …