Adótartozásod van? A Számviteli törvény módosítása szerint kötelező lehet a könyvvizsgálat!!!!

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Bár a köztudatban az a hír maradt meg elsősorban, hogy a könyvvizsgálati kötelezettség határértékének 300 millió Ft-ra történő felemelésével szűkül a könyvvizsgálatra kötelezettek köre, azonban a Számviteli törvény  változása következtében ezt a fajta mentességet nem alkalmazhatja minden társaság. Sőt, a jövőben olyanokra is kiterjedhet a könyvvizsgálati kötelezettség, akikre korábban nem vonatkozott – hívja fel a figyelmet a LeinerLeitner adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cég.

3

A módosítás értelmében ugyanis nem mentesülnek a könyvvizsgálati kötelezettség alól az értékhatár alapján azok a cégek, amelyeknek az adott üzleti év mérlegforduló napján 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt – az adózás rendjéről szóló törvény szerinti – köztartozásuk van. Ez a tiltás a tárgyévi üzleti évet követő üzleti évre vonatkozik. Mindez azt jelenti, hogy ha a társaság az említett nagyságrendű, lejárt köztartozással rendelkezik a fordulónapon, akkor az adott üzleti évet követő üzleti évben kötelező lesz számára a könyvvizsgálat, függetlenül attól, hogy korábban kikerült a könyvvizsgálatra kötelezettek köréből, mert nem érte el az értékhatárt.

Ha a társaságnak (azt feltételezve, hogy az üzleti éve megegyezik a naptári évvel) 2013.12.31-én 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt köztartozása van, akkor a 2014-es üzleti évre könyvvizsgálót kell megbíznia. A változás célja a független könyvvizsgáló bevonásával a költségvetési bevételekkel kapcsolatos kockázatok csökkentése, amely összhangban a törvénymódosítások többségével a gazdaság kifehérítését szolgálja.

www.piacesprofit.hu

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …