A Reverse Mentor koncepció

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A General Electric, az Ogilvy, a Cisco és a HP már az 1990-es évek elején felismerte azt, hogy az idősebb generáció nem képes a megfelelő szakmai fejlődésre az internetes kommunikáció világában, melynek oka, hogy nem tudják megtanulni önképzéssel az internet használatát.

Ma a 45 év feletti munkatársak 90 %-áról gondolják ezt a nemzetközi cégek vezetői. Ugyanakkor ma már nemcsak az az elvárás, hogy kezeljék professzionális módon a munkatársak a nemzetközi internetes felületeket, hanem az is, hogy tudjanak olvasni az internetes profilokból, vagy képesek legyenek online kiválasztani a munkatársat, és akár skype-on vagy a LinkedIn-en keresztül megfelelő első állásinterjúztatást lefolytatni.

A nemzetközi üzleti világban a cégvezetők megalkották a rentor, a reverse mentor, azaz fordított mentor fogalmat, majd ezzel szinte egyidőben jött létre a rentorkoncepció is.

1

Mit jelent ez ?

Egyrészt azt, hogy az idősebb cégvezetők fiatal munkatársakat alkalmaznak maguk mellett, akiknek a munkavégzése által visznek új lendületet a vállalkozásba. A GE pld. 500 felsővezetője mellé vett fel fiatal kollegákat azért, hogy tanítsák meg őket az interneten dolgozni, “élni, látni, olvasni”, tanulják meg, hogy miről árulkodik a leendő munkatárs közösségi kommunikációja.

Tényként kezelik a következőket:

A digitális készségek komplex módon csak és kizárólag a fiatalokban találhatók meg. Ezek a digitális média, a teljes online eszköztár és a digitális szerkezetek használata. A fiatalok tudják, hogyan dobják fel Facebook, Twitter, Pinterest, stb. oldalukat, hogyan kell egy profi Facebook profilnak kinézni, hogyan ne legyen unalmas egy Twitter-üzenet. 

A fiatalok már tudatosan használják ezeket az oldalakat, többségük nem szórakozás céljából, vagy azért, hogy legyen. Nem fontos számukra a személyes kapcsolat, előnyben részesítik az online kommunikációt.

A fiatalok hisznek abban, hogy gyakorlatilag minden, ami sikeres lehet, a közösségi kommunikáción és a megfelelő időben, megfelelő helyen történő megosztásokon múlik, ezen túl pedig a közös munkán alapul. Számukra nem jelent sokat a technológia, a szabadalom, hanem startupokat építenek, nyílt ötletközösségeket hoznak létre, melyből aztán szabadon lehet modellezni, új termékeket, szolgáltatásokat előállítani.

A mai fiatalság számára nagyon fontos a jó fizetés, mégis elsősorban nem ez motiválja a fiatalokat, amikor állást keresnek, hanem az, hogy miként tudja bővíteni tudását, hogyan tudna minél magasabb szintű szakmai fejlődést elérni, folyamatosan keresik a kihívásokat. Az 1980-as években születetteknél megfigyelhető tendencia, hogy átlagosan másfél évente váltanak munkahelyet ezeknek a céloknak az eléréséért.

Az idősebb cégvezetőket arra is megtanítják a fiatalok, hogyan kell egy fiatal munkatársat folyamatosan új feladatok elé állítani, ha meg akarják tartani őket. Egyik ilyen eszköz a céges képzési programok, melyek valóságos szakmai fejlődéshez vezetnek, a másik eszköz pld. az, hogy el kell szakadni attól a hibás főnöki gondolkodásmódtól, hogy az alkalmazottnak munkaidőben a munkahelyen van a helye, holott számos munkafeladat online is elvégezhető.

A fiatalok komplex módon gondolkoznak egy munkahelyről, számukra már fontos az is, hogy a profittermelésen kívül a cég azért is dolgozzon, hogy egy kicsit legalább jobb legyen a világ.

A Reverse Mentor tehát olyan fiatal tanár-munkatárs, aki egész személyiségével tudja közvetíteni az idősebb cégvezetők felé a sikeres jövő online útjait, melyeket a cégeknek mindenképpen követniük kell.

2

About worldsoul

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …