Szent Karácsony Ünnepe

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Amikor Magyarországon december 24.-én Szentestét tartunk, akkor egyrészt ősszüleinket, Ádámot és Évát ünnepeljük, másrészt az Ószövetség “pogány” világából az új, megváltott Ádám születését.

Szenteste ünnepeljük továbbá  a halott természetet, az új évre az emberi megújulásra történő előkészületi időszakot is. Új év, új élet…

A december hónap Télelő hava, 25. napja Karácsony Ünnepe. Ez a kereszténység legfontosabb ünnepe, Advent utolsó napja is, melyen megemlékezünk Jézus Krisztus születéséről.

arvore_presepio003

Jézus Krisztus születésének ünnepét Nagykarácsony Ünnepének is nevezik.

Kiskarácsony Ünnepe január 1-je, az újév napja, amikor Jézus körülmetélése történt.

A kereszténység, a keresztények számára Nagykarácsony Ünnepének megkoronázása, fénypontja a karácsonyi Éjféli Misén való részvétel. A misén “tisztán”, bűnöktől mentesen kell megjelenni, így a gyónás és az áldozás szertartásán való részvétel már előzőleg megtörténik. 

Az Éjféli Mise az Angyalok Miséje.

I. Gergely Pápa óta ( 590-604 ) karácsony napján minden pap három misét mondhat. December 24.-én éjfélkor az Angyalok Miséjét, hajnalban a Pásztorok Miséjét, majd délelőtt a Nagymisét.

A katolikus egyház rendje szerint a hívek egész nap böjtölnek és csak este étkeznek. A magyar családoknál ez általában a késő délutáni családi ünnepi vacsorát jelenti.

Szent este gyújtjuk fel a feldíszített karácsonyfa fényeit is, jelezve ezzel a világosság megérkezését, Jézus Krisztus születését.

Karácsony Ünnepe a fény diadalának ünnepe a halál és a sötétség felett, ugyanakkor a téli napforduló ünnepe is, az újjászületésé és a reményé.

Az ókorban ezt közösségi, táncos vigasságokkal ünnepelték meg. várva a meleg időszak beköszöntét, melyet azonosítottak a bőség eljövetelével. A házakat örökzöld borostyánokkal díszítették fel, és a szolgálókat megajándékozták.

Jézus születését egyébként a IV. századtól ünnepelték, miután a kereszténység államvallás lett. A hivatalos ünnep napja január 6.-a, nálunk Vízkereszt napja.

Eza nap a kereszténység hite szerint Jézus születéstörténetére épül. Jézus a Messiás. akinek megszületését próféták jövendölték meg.

Jézus születésének pontos napjára nézve számos nézet létezett, létezik. Egyesek szerint december 20.-án, mások szerint április 18.-án vagy 19.-én, megint mások szerint november 25.-én vagy január 6.-án született.

A választás azért esett december 25 napjára, mert így ez a nap hivatalos ünnepnap lett, azon túl a Legyőzhetetlen Nap pogány ünnep ellentételezésére is kitűnő volt.

A VI. században fogadták el azt a tényt, hogy Jézus megkeresztelése jnauár 6.-án történt meg a Jordán folyóban.

A XVI. században terjedt el az “otthoni” Szent Biblia olvasása, a szent ünnepet és a szertartásokat otthonokban, család körben tartották.

A XVIII. századtól állítunk karácsonyfát, melyet édességekkel és gyümölcsökkel díszítettek fel.

A Karácsony Ünnepe előtti tisztelet a hívők rituáléja helyett lassan meghonosodott a nem hívő otthonokban is, a Szeretetet, a Békét, a Családi Együttlét Ünnepévé vált.

324211190

Nagykarácsony Ünnepe előtt tehát ne csak az üveggömbökben, lamellákban és fényekben gyönyörködjünk, ne csak az ajándékozással legyünk elfoglalva, hanem érezzük át legfontosabb ünnepünk misztériumát, ismerkedjünk meg az ünnep történetével és jelentőségével is.

ÁLDOTT, BÉKÉS

KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK

 

Worldsoul

GD Star Rating
loading...
Szent Karácsony Ünnepe, 5.0 out of 5 based on 1 rating

About worldsoul

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …