Halloween ünnepe

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Halloween: a szó jelentése pontosan mindszentek előestéje.

A hallow szó jelentése óangol nyelven szentet jelent.

Mivel október 31.-én, november 1-jén és november 2.-án is “ünnep” van, sokak számára összemosódnak az ünnepnapok, nem tudják pontosan, hogy melyik napon mit is ünnepelünk.

Október 31 a Halloween napja.

November 1-je a Mindszentek ünnepe.

November 2.-a Halottak napja.

A Halloween eredetéről azt kell tudni, hogy a kelták november 1-jén ünnepelték az újévet, és az a hiedelem uralkodott, hogy ezen a napon az élők és a holtak közötti határmezsgye elmosódik, a holtak elindulnak útjukra és megpróbálnak visszatérni a világba. Másik hiedelem volt, hogy a bűnös lelkeknek megfelelő áldozat bemutatásával lehetőségük van ezen a napon átjutni a mennyországba. Ennek örömére termény- és állatáldozatokat mutattak be a szentek felé, majd amikor a tűz leégett, egy kis darabot hazavittek belőle, ismét tüzet gyújtottak és egész éjszaka virrasztottak felette.

A római hagyományokban november 1-je a fák- és gyümölcsök istennőjének ünnepe volt, majd a halottak napja ünnepére tekintettel kissé átformálódott az ünnep a szentek és az antikrisztus találkozásának napjára, majd a boszorkányság, a varázslások motívumait is beleszőtték az ünnepbe. Ennek jelképei a csontváz, a boszorkány, a fekete macska, a sátán, a varázslás és a jóslás is.

A középkorban az ünnep a játék ünnepe volt. A közösség résztvevői hátratett kézzel próbálták megenni a patak vizének tetején úszkáló almákat, másik változat volt, hogy hátrakötött kézzel kellett megenni madzagokra kötött almákat.

Angliában, angolszász területeken november 5.-én ünneplik a Halloweent, ekkor óriási tűzijátékshowt rendeznek és örömtüzeket gyújtanak.

Az USA-ban és Kanadában a XIX. század második felétől ismerik és ünnepelik a Halloweent. Az ünnepet az ír bevándorlóknak köszönhetik, a Halloween itt alapvetően vidám ünnep, melyhez népszokások kapcsolódnak. Egyik népszokás, hogy a gyermekek jelmezekbe bújnak, édességet kérve ajándékba, házról házra járnak. Másik népszokás, hogy a felnőttek nagy házibulit csapnak, a házibulikban rémisztő jelmezt öltve jelennek meg, egymásnak kísértet-történeteket mesélnek.

Az ünnep jelképe a faragott, kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa különböző változatban. Készítésének célja, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket, illetve világítson a halottak szellemeinek, hogy végre “hazatérhessenek”.

GD Star Rating
loading...

About worldsoul

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …