Tunézia Port El Kantaoui 2003. nyarán (útileírás-magánélmények)

A cikk olvasási ideje kb. 7 perc

17930851

2003. június 25. szerda

Reggel 6 órakor keltünk, teljes izgalomban. Fürdés, reggeli és az első adag gyógyszer (emlékeztek a A Team Rosszfiújára? Na engem is majdnem úgy kell felrakni a repülőre, ezért a gyógyszerezés). Taxival mentünk ki a repülőtérre. Gyorsan becsekkoltunk, majd  “betekercseltük”  a bőröndjeinket, nehogy sérüljenek, majd beültünk a váróterembe és egy kisebb vagyonért üdítőzgettünk. A repülő út egész jó volt, csak a leszállásnál lettem rosszul (ez már jó hír!). A kinti repülőtéren váltottunk helyi pénzt, majd megkerestük a transzfer buszunkat. A buszból nézve Tunézia egy lepukkant építési zóna. Persze a lefoglalt hotelben, nem volt szabad szoba, ezért áttelepítettek minket egy másik szállodába. A szálloda alkalmazottai igyekeztek szívélyesek lenni hozzánk, nagyon finom, hideg üdítővel fogadtak minket (hasmenés garantálva!). A szállodai szobánk még nincs kitakarítva, ezért a szálloda teraszán várakozunk. Éhes vagyok, ideges vagyok, elkeseredett vagyok. Na ennél már csak jobb lesz, és erről majd  mi gondoskodunk. Úgyhogy kimentünk a partra, úsztunk egyet, Lívia ejtőernyőzött. Este a szálloda éttermében vacsoráztunk. Isteni kaják, sok helyi speckó. (Figyelem: a kuszkuszhoz nem eszünk többet piros mártást. Döglesztően erős!) Vacsi után henna tetkó készítés nekem, Líviának pedig karkötő, amire a nevét vésték arabul.

2003. június 26. csütörtök

A reggelit szintén a szálloda éttermében költöttük el (olyan szépen fogalmazok!). Kb 4 db. legalább 10 méter hosszú asztal, csurig rakva ínyencségekkel. Csoda, hogy vacsoráig nem éhezik meg valaki? Ma átjött az idegenvezető és megbeszéltük, hogy ki milyen fakultatív programra nevez be. Mi mindenképpen elmegyünk a sivatagi túrára és a helyi programokkal tarkított vacsorára. Karthagóra most sem időnk, sem pénzünk. Egész nap a parton voltunk, rengeteget úsztunk, kihasználtuk a strand összes lehetőségét. Persze a fényképezőgépet mindig a szobában hagyjuk, úgyhogy a képzeletetekre bízunk mindent 🙂 Délután strand. Röplabdáztunk, ami nagyon jól sikerült. Két különböző csapatban játszottunk, vagyis egymás ellen. A mi csapatunk győzött! Vacsora után elmentünk sétálni a városba. (2 nő egyedül az arab világban). Az emberek nagyon rámenősek, és nehéz nekik nemet mondani. Kisfiúk árultak csokorba kötött jázmin virágot (az illata maga a kelet varázsa), még a ruhádba is beledugják, csak vedd már meg. Az elutasítást nem is ismerik, úgyhogy egy pár csokor jázmin díszeleg már a szobánkban. Port El Kantaoui nagyon szép, rengeteg vásárlási lehetőséggel. Mivel csajok vagyunk, nagyon sok mindent megengedtek nekünk az eladók. beöltöztünk helyi népviseletbe az egyik boltban, az árus meg kattintgatta a fényképezőgépet. Felmerült bennem, hogy mindjárt meglép vele, de erről szó sincs. Ebből élnek, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a turista jól érezze magát és náluk vásároljon!

2013. június 27. péntek

Reggeli után bementünk a központba megvásárolni az ajándékokat. A közértben vettünk egy rakat dolgot kb. annyi pénzért, mint amennyit egy vacsoránál az italra költünk a szállodában. Hát van különbség a szállodai ár és az egyéb árak között!!! A hőséget nem bírtuk sokáig, úgyhogy rohantunk vissza a szállodába és gyorsan csobbantunk a medencében.  Ma a “ringezést” próbáltuk ki. Egy hatalmas úszógumiban ülve (kapaszkodni mint az állat!) egy motorcsónakkal húznak eszeveszett sebességgel a tengeren. A feladat az, hogy ne ess ki, élvezd a dolgot, és mint utólag kiderült, megúszni popsifájdalom nélkül. A fájdalom nem maradt el. (Mivel eléggé belefeszülsz a gumiba, a feneked leér a tenger felszínéhez, és ahogy a motorcsónak húz, mindig pattogsz a vízen) Este elmentünk a meghirdetett vacsis programra. Odaérkezésünk után egy régi falu mindennapjait nézhettük végig, simogathattuk az állatokat, megnézhettük azokat a foglalkozásokat, amiket a nők űztek. Az utána levő folklór műsor jó volt. Lívia még szerepelt is benne. Néhány lányt beöltöztettek Tunézia népviseleti ruháiba. Líviára Sidi Bou Said népviseleti ruhája került. A színpadon kellett táncolniuk 🙂

2003. június 28. szombat

Mivel tegnap este jó későn értünk haza, a mai nap későn keltünk, és szinte egész nap nem csináltunk semmit sem. Délelőtt egy kis vízi aerobic (na azért az jó volt) és röplabda a tengerparton. Jó érzés, mert már külön szólnak, hogy menjünk velük (mind fiúk), nehogy lemaradjunk a meccsről. Nekem az egész hét az izomlázról szól! Este még egy kicsit bementünk a városba sétálni. olyan forró szél fújt, mintha egy turbó hajszárítóval nyomatták volna a fejünkbe a levegőt.

2003. június 29. vasárnap

Ma reggel elindultunk a  két napos szaharai túrára. Már alig vártuk! Szegény Lívia egész úton rosszul volt a buszban. Először El Jem-ben álltunk meg, egy régi római colosseumot néztünk meg. Azután Matmata, ahol megnéztük a régi földbe vájt lakásokat. Az itt lakók nagyon kedvesek voltak, kenyérrel kínáltak minket. Az út során lefényképeztük azt a helyet, ahol a Csillagok Háborújának az első részeit forgatták. Ebédelni egy berber étterembe mentünk, ahol nagyon finom helyi specialitásokat ettünk. Délután megérkeztünk a szállásunkra, Douzba. Itt igazi sivatagi ruhákat béreltünk és elmentünk tevegelni. Az Én tevém egy kölyök teve volt, be is voltam szarva, hogy megdöglik szegény. De nagyon jó fej volt, és kitartó! A tevéről le és felszállás egy kicsit rázós, de jó erős kapaszkodással és egyensúly áthelyezéssel megoldható 🙂 Még egy megjegyzés. A tegnapi hajszárítót itt legalább hármas fokozatra állították!!!!

2003. június 30. hétfő

reggeli után elindultunk vissza Port El Kantaoui-ba. Első állomásunk a Sós tavak (Chott El Jerid) volt. Lényegében semmi mást nem látsz, csak egy nagy méretű tó kiszáradt medrét, aminek a közepén vezet az út és két oldalon sólepárlók vannak. A helyi árusok a sóból különböző figurákat készítenek, néha festékkel díszítik. Ezután elmentünk El Hammába, ahol átszálltunk jeeppekbe. Két oázist is meglátogattunk (Chebika és Tamerza). Érdekes és különleges volt. A tamerzai oázis kisebb volt, itt vásároltunk teát és datolyát. Az utunk során érintetük azt a barlangot, ahol az Angol Beteg című filmet forgatták. A hegységből a “Rommel” úton haladtunk lefelé (ezt az utat a II. világháborúban Rommel tábornok építette, és azóta senki sem nyúlt hozzá, vagyis eléggé lepusztult. Sofőrjeink (több autóval voltunk) itt élték ki száguldási mániájukat, vagyis megrendezték a saját Párizs-Dakar versenyüket. Ezután Kairouan, a szent város következett. Az itt levő mecsetet sajnos csak kívülről lehet megtekinteni. Egy szőnyegszövő műhely teraszáról tudtunk néhány képet készíteni. Az úton végig megfigyelhető volt a mérhetetlen szegénység, és az igénytelenség is.

2003. július 01. kedd

Ma semmilyen program nem volt a szállodában és mi ki is használtuk az időt a pihenésre, hisz holnap hajnalban indulunk a repülőtérre és megyünk haza.

ui: hajnali 3 órakor indultunk a repülőtérre. Sajnos az utolsó pillanatainkat megkeserítette az egyik idősebb férfi útitársunk halála! A nyaralás fergeteges volt, ez az utolsó közjáték mindenki hangulatára rányomta a bélyegét. Mivel mi vettük észre, hogy a férfi nem kap levegőt, Én kezdtem el újraéleszteni, amire a mai napig élesen emlékszem. És persze arra is, hogy az arab férfiak hogy löktek odébb, hisz csak egy nő vagyok. A szállodában, ami egy öt csillagos szálloda volt, egyetlen orvos sem volt!!!!

GD Star Rating
loading...
Tunézia Port El Kantaoui 2003. nyarán (útileírás-magánélmények), 5.0 out of 5 based on 2 ratings

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Nyári kirándulásötlet: Wales

Az Egyesült Királyság manapság inkább a munkavállalók körében kedvelt, kirándulási célból sokkal kevesebben választják. Pedig …