Fizetőképességi nyilatkozat (a beszámolási kötelezettség nem ér véget május 31-vel??)

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Azoknak a gazdasági társaságoknak, akik a számviteli törvény rendelkezései alapján beszámoló benyújtására kötelezettek, május 31-ig kellett letétbe helyezniük az éves gazdálkodásukat bemutató éves (egyszerűsített éves stb.) beszámolót.

A beszámoló jóváhagyása a taggyűlés kizárólagos jogkörébe tartozik. A számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadásakor a taggyűlés határozhat osztalék jóváhagyásról, természetesen az osztalékfizetési korlátok figyelembe vételével.

Az osztalékfizetésről a számviteli törvény 39. §. 3. pontja rendelkezik, mely így hangzik:

„A tárgyévi adózott eredmény, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredmény akkor fizethető ki osztalékként, részesedésként, a kamatozó részvény tulajdonosának kamatként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá az értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék, a részesedés, a kamatozó részvény kamatának figyelembevétele után sem csökken a jegyzett tőke összege alá.”

Amennyiben a taggyűlés az osztalék jóváhagyásáról dönt, a Gt. 131. §. 3. pontja további feladatokat ró a cég vezetésére. a cégvezető tisztségviselőjének nyilatkoznia kell, hogy az osztalék kifizetése nem veszélyezteti a vállalkozás biztonságos működését.

Ez a kötelezettség a betéti társaságokat, valamin közkereseti társaságokat nem érinti, a korlátolt felelősségű társaságokra vonatkozik. Részvénytársaság esetében csak akkor kell nyilatkozni, ha ezt az alapszabály kifejezetten előírja.

 509609_64882904

Ezt a nyilatkozatot fizetőképességi nyilatkozatnak hívjuk.

 

A törvény értelmében ezt a dokumentumot 30 napon belül, elektronikus formátumban, digitális aláírással ellátva kell a cégbíróság részére megküldeni. A bejelentés nem jár illetékfizetési kötelezettséggel.

A nyilatkozatnak nincs kötött formája.

A nyilatkozat elmulasztása mellett kifizetett osztaléknál, illetve valótlan nyilatkozat megtétele esetén az okozott károkért a vezető tisztségviselő a rá vonatkozó általános rendelkezések szerint felel.

 

GD Star Rating
loading...
Fizetőképességi nyilatkozat (a beszámolási kötelezettség nem ér véget május 31-vel??), 5.0 out of 5 based on 2 ratings

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …