Törvénytelenül született 2. (történetek egy nagymama naplójából)

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A lánynak a nagyapja halála után nehéz időszak következett. Jött a hideg tél, a nagy hóban, fagyban kellett az erdőről hozni a tüzelőt, hogy meleg legyen a lakásban. Jóindulatú szomszédok segítették. A karácsony közeledtével az erdőről hozott kis fenyőfát, pont úgy ahogy nagyapja szokta.

Mindent szeretett volna úgy csinálni, ahogy azelőtt volt. Nehéz időszak, de elmúlt a tél és jött a tavasz, majd a nyár és még mindig egyedül voltak.

notas-un-diario-ricardo-piglia-L-6rskFg12

Nyár végén nagy változás történt életében. Az anyja, aki a fővárosban élt, értük jött, és máris költöztek. Nagymama és unokája a főváros forgatagába kényszerült.

Szokatlan és furcsa volt az élet a csendes kis falusi élet után. Dübörgött minden és a lány munkába állt. Egy délelőtt ott érte a hír, hogy nagymamája is elment. Szomorú kétségbeesés, hiszen elveszítette a jóságos embert, aki fölnevelte őt.

De le kellett győzni a rosszat és az élet ment tovább. A lány szorgalmasan dolgozott, sok emberrel megismerkedett. Érdekelte minden, részt vett a politikai életben. Az ötvenes éveket írtuk és neki minden, még a munkaversenyek is érdekesek voltak.

Így érte el életét 1956. Zűrzavaros idő, azt hiszem ezt mindenki tudja mi történt ez idő alatt országunkban.

Ebben az időszakban a szerelem is megtalálta végre. Szép találkozás volt. A fiú és a lány mintha mindig ismerték volna egymást. A szerelemből rövidesen házasság lett.

De ezután is nehéz időszak következett.

A fiút behívták katonának és két évet  kellett várni, míg igazán együtt lehettek. A leszerelés után együtt tervezték otthonukat. Sok munka, spórolás eredménye, hogy felépítették jövőjüket. Tanulás és munka, ez tették teljessé életüket.

Pár év múlva pedig jött egy szép kisfiú. Szerették, nevelték. Már iskolás volt, amikor sok év után egy kislányt kaptak az égből ajándékba. Munka, munka és gond is volt elég.

Kislányuk, akinek annyira örültek, csípőficammal született. Aggodalommal volt tele minden napjuk. Anya, apa és a gyerekek összetartottak és ez meghozta az eredményt. Türelem kellett csupán, és egy jó orvos segítségével kislányuk meggyógyult.

Most már csak úgy rohantak az évek. A gyerekek iskolásak már, sőt fiúk a házasság gondolatával kacérkodik. A szülők örültek és szeretettel fogadták a lányt, akit fiúk feleségül vett.

És jöttek az unokák, egy fiú és egy kislány. Milyen öröm! A rohanó sors úgy hozta, hogy kislányuk is férjhez ment. Ebben a házasságban is egy kislány született. Három unoka! A küzdelmes, dolgos életet bearanyozta a nagy család.

Egy autó, egy balatoni kis nyaraló a szorgalom eredménye. Nyarak a gyerekekkel, izgalom és az évek rohantak.

A szülők haja őszül, erejük egyre kevesebb.

Már nyugdíjas éveiket élik, de szeretetük egymás iránt megmaradt. Közben az unokák is felnőttek.

Közben jött a nagy fájdalom. Az apa betegsége félelemmel tölti el az anya szívét. És egy nap egy mély sóhaj után a mélységes csend.

Nem! Nem hagyhat magamra, ki életem társa volt! Zokogott az anya, de ez már visszafordíthatatlan.

Ha a fájdalomból ez nem volt elég, mert fia fiatalon elment apja után. Hogy lehet ezt túlélni? Ki ad választ hogy miért történik így az élet? Az anya fájdalma leírhatatlan. Lánya segítette át a nehéz időszakon.

Ma öregen, betegen próbálja emlékeit összerakni. Végig éli élete minden mozzanatát.

Visszaemlékezve a balatoni nyarakra,

Óh de jó volt veled ébredni újra és újra,

Élesen fájó érzés hogy ez már nem lehet.

Hát miért nem marad meg életünk?

Miért csak az emlékeinkben élhetünk?

About Nagymama

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …