Csalások és csalódások a munka világában

A cikk olvasási ideje kb. 8 perc

Napjainkban a pénztelenségnek köszönhetően egyre több elkeseredett, reményvesztett, dolgozni akaró ember kap minden kínálkozó lehetőség után, ami egy kicsit is növelheti anyagi jólétét. Ez nyilván nem is lenne probléma, sőt mondhatni tiszteletre méltó, hogy még vannak olyan személyek, akik munkából szeretnének megélni, szabadidejük feladása árán. Hiszen nyilvánvaló, hogy szükséges a jövedelemkiegészítés, mert minimálbérből lehetetlen fenntartani egy családot, de még egymagadat is alig-alig.

VAL_S_1-1

Az ország népességének túlnyomó része számára pedig csak ez a megoldás marad, a mindennapos küzdelem. Ma már csak álom, vagy legalábbis ritka jelenség, hogy a munkádat is szereted és a pénz is jó. Ám ha a fizetés nem kielégítő, felmerül az ötlet, hogy miként is lehetne plusz bevételre szert tenni. Fellapozzuk az újságot, körbenézünk az interneten és percek alatt tucatnyi hirdetés csábít minket, pár órás bedolgozásra, külföldi meggazdagodásra. Azonban a buktató csak ezután jön.

Nem elég probléma, hogy nincs elegendő pénz, hogy az állam védtelen szolgái vagyunk, de még a közvetítők, állásajánlók is a gyanútlan áldozatokon gazdagodnak meg. Én is próbálkoztam, kutattam otthon végezhető munkák után, ám sajnos a legtöbb esetben már első olvasásra is átverésnek bizonyult, és legrosszabb esetben is „csak” az időmet vette el. Viszont mi van azokkal, akiknek a pénzük is odavész? Ennek elkerülésére gyűjtök össze néhány árulkodó jellemzőt, amit figyelembe véve kiszűrhetőek az átverések.

 

Otthoni bedolgozás 

Amikor rákeresünk erre a kifejezésre számtalan lehetőség közül választhatunk. Borítékolás, gyöngyfűzés, játékok, tárgyak összeszerelése, gépelés, termék eladás és még sorolhatnám. A bevezető szövegben rendszerint azt olvashatjuk, amit hallani szeretnénk, ami egyezik a legtöbb ember véleményével. Elégedetlen vagy? Nincs elég pénzed, de vagy annyira elhivatott, hogy napi pár órát otthoni munkára szánj a megélhetésed érdekében? Ha minden részlet igaz rád, küldj egy e-mailt a bővebb tájékoztatásért. Persze azt is leírják,  hogy meggazdagodni nem fogsz belőle, de hát pár ezer forint is számít, nem igaz?

Nyilván igaz és ezzel egyetértve már megy is a levél a tájékoztatásért. Itt még nincs is probléma, hisz ez ingyen van. Ám ha válaszként azt olvassuk, hogy ma már semmi nincs ingyen, ezért pár száz forint ellenszolgáltatás fejében lehet kezdeni dolgozni, azonnal fordíts hátat eme fantasztikus lehetőségnek. Ugyanis nem hogy visszataszító, de törvénytelen is pénzt kérni munkáért cserébe, még akkor is, ha valóban kapsz egy kezdő csomagot amiből később dolgozni fogsz.

Ellenben van aki a kezdőcsomagot is megkapja és elégedetten zárolja, hogy ez mégsem átverés. Majd dolgozik amennyit csak tud és amikor eljönne a kifizetés ideje, a hirdető köddé válik. Sokan ezért esnek áldozatul ilyen munkának, mert úgy vannak vele, hogy mi az a pár száz forint. Még ha nem is jön be, legalább megpróbáltam. Ám gondoljunk csak bele, ha ezt mondjuk 100 ember gondolja így, kellőképpen megtömjük a csaló zsebét, mi pedig pénzt, időt, energiát ráfordítva, üres zsebbel kulloghatunk tovább.

 

Internetes munka

A másik lehetőség, amely felvirágzott az utóbbi időben az interneten végezhető munka. Ennek is számos alfaja van. Létezik olyan, ahol reklámok megnézésével, majd azok kiértékelésével kereshetsz pénzt. Vagy épp olyan, ahol írásokat kell begépelni, majd visszaküldeni. Esetleg MLM rendszerű munkalehetőségek. Bármi legyen is a feladatunk, ebben az esetben is a legfontosabb, hogy semmiért sem szabad fizetni.

Amikor MLM rendszerű munkát vállalunk, az egyik fontos lépés amit kívánnak tőlünk, hogy regisztráljunk be az oldalukra. Ezzel nincs is probléma. Majd napi szinten bombáznak minket bátorító levelekkel, hogy miért is fogja ez nekünk megérni. Majd mikor már kellőképp belelovaltuk magunkat és meg is hívtuk minden barátunkat (mert ugye utánuk is pénzt, juttatást kapsz), kapjuk a következő levelet. Ha most befizetsz 20 dollárt, kiválthatsz egy kiemelkedő tagságot, amivel még több jövedelemre tehetsz szert, vagy az is előfordul, hogy a pénzért cserébe tudod kiváltani azt a terméket, amit majd értékesítened, reklámoznod kell.

Abban az esetben, ha gépelést vállalunk, árulkodó lehet, ha semmiféle szakképesítést, tapasztalatot nem kérnek. Vannak olyan oldalak is, ahol van elérhetőség, weboldal, regisztráció után máris jóváírnak a virtuális számlánkon egy bizonyos összeget, esetleg még szerződést is kapsz. Ilyenkor mindenki megnyugszik és azt gondolja, egy csaló nem tenne meg ilyen lépéseket. De, sajnos igen. Amennyiben kapunk egy szerződést, érdemes rendesen átolvasni, megfigyelni, hogy vajon csak a megbízót védi-e. A weboldal illetve elérhetőség semmire sem biztosíték, így ha ilyennel találkozunk se fizessünk be semmire. Minden hasonló esetben, minden oldalról meg kell vizsgálni a céget és az ajánlatát.

A jóváírt összegeknél már kicsit nehezebb a helyzet. Megpróbáltam egy olyan oldalon dolgozni, ahol a regisztráció után egyből pénz volt a számlámon. A feladat reklámok nézése és kiértékelése volt. Nem nehéz feladat, mégis elég gyanús volt, hogy egy ilyen két perces feladatért aránytalanul nagy összeget írtak jóvá, illetve az is, hogy csak akkor fizetnek, ha elérem az 1000 dollárt. (Ez nagyjából egy hónap lett volna.) Tehát felmerült a kérdés, hogy ki az, aki ennyi pénzt fizet ki azért, hogy megnézzek pár reklámot? Pénzt ugyan nem kértek, de egy hónapom biztosan ráment volna, méghozzá feleslegesen.

Tehát érdemes azt is megfigyelni, hogy mekkora összeggel kecsegtetnek és ez mekkora ráfordítást igényel. Amennyiben a kettő közel sem összeegyeztethető, valószínűleg átveréssel van dolgunk, így kár időt is pazarolni rá.

 

Külföldi munkavállalás

A fent említett munkák közül ebben a világban a legnehezebb eligazodni és eldönteni, hogy csalóval van e dolgunk vagy sem. Számtalan munkáltató, közvetítő hirdet határon túli álláslehetőséget. Fontos azonban, hogy alapból kerüljük azt, ahol sem elérhetőség, sem leinformálható cím, név, cégnév nem szerepel. Azt is, ahol be kell fizetni bizonyos összeget előre repülőjegyre, szállásra, vagy bármi egyéb okra hivatkozva.

Találkozhatunk viszont olyan hirdetéssel is, ahol minden elérhetőség megvan, esetleg személyesen is felvehetjük a kapcsolatot a hirdetővel, mégis jobb óvatosnak lenni. Több cég működik a mai napig úgy, hogy már számos embert károsítottak meg a félreinformálás miatt. Mert elmondják ugyan milyen munkáról is van szó, pénzt sem kérnek, mégis csőbe húzzák a gyanútlanokat.

Egy példa erre. Meghirdet egy cég egy bizonyos állást, elvégezheted  a tanfolyamot az adott nyelv tanulásával együtt. A szerződésben leírják azt is, hogy munkát biztosítanak sikeres vizsga esetén. Szuper, gondolja magában a leendő munkavállaló. A vizsga megvan, majd jöhet az állásinterjú, ahol mondjuk nem őt választják ki. Gondolja magában, nem baj, hiszen a szerződésben az áll, hogy biztosítanak munkát, így türelmesen vár. Később persze kiderül, hogy nem biztosít munkát, mindössze egy interjút, amin ha elbukik az illető, úgy magára vessen. Sok esetben a szerződések is úgy vannak megfogalmazva, ahogy azt a legtöbb ember ösztönösen értelmezi, nem pedig úgy, hogy a valóságot takarja.

Bármilyen biztosnak tűnő munkát vállalunk, csak és kizárólag úgy hagyjuk el az országot, hogy legyen nálunk legalább két hónapra elegendő pénz és legalább annyira tudjuk beszélni a nyelvet, hogy meg tudjuk értetni magunkat. Semmiféleképpen ne vállaljunk fekete munkát, szerződés nélkül, mert akkor nem tudunk bizonyítani semmit és követelni sem a járandóságunkat.

 

Egyéb kerülendő munkalehetőségek

Olyan állásokról is szeretnék szót ejteni, amelyek nem az otthoni kiegészítő jövedelmek közé tartoznak, mégis érdemes kerülni őket. Mivel manapság rengeteg a munkanélküli, még több ember küld önéletrajzot szinte bármilyen szintű állásra. Ha épp már dolgozott eladóként akár oda is, függetlenül attól, hogy a szakmája teljesen más. Ebben a nagy kavalkádban találkozhatunk megannyi olyan hirdetéssel, ahol sem szakképesítést, sem gyakorlatot nem kérnek.

És pont az ilyen hirdetéseket érdemes kerülni azoknak, akik nem kívánnak vállalkozói igazolványt kiváltani, házalni, talpalni és menni egész nap. Ugyanis ezen ajánlatok többsége erről szól. Nincs szakmai elvárás, így miért ne próbálnánk meg? Mit veszíthetünk? Ilyenben is résztvettem, ugyanezen okok miatt. Majd visszahívtak, hogy mi is lenne a munka. Bizonyos termékeket kellene értékesíteni, megkeresni a gyanútlan időseket, károsultakat, hogy nekik épp a cég termékeire lesz szükségük. Személy szerint ezt nem tartom korrekt munkának, így nem is fogadtam el a lehetőséget.

Miután figyelembe vesszük ezeket az árulkodó jeleket talán könnyebben elkerülhetjük a csalókat, és megóvhatjuk magunkat a felesleges kellemetlenségektől. Amennyiben mégis olyan állásra figyelünk fel, ami ebben a körben kiemelkedőnek, igaznak tűnik akkor is legyünk körültekintőek.

About Lilien

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …