Tomboló Tájfun Tarolt a Fülöp-szigeteken

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A legutóbbi becslések alapján több mint 270 ember vesztette életét a fülöp-szigeteki tájfun során, mely december 4.-én kedden a hajnali órákban csapott le a Mindanao sziget keleti részén, több mint 130 mérföld/órás széllökésekkel kísérve.

Új Bataan faluban több mint 66an estek áldozatul az özönvíz szerű áradásnak, ami végigsöpört a falu utcáin, s minden útjában álló tárgyat magával sodort. Az áradás során az iskola, valamint a községháza teljesen megsemmisült, így rengetegen vesztették életüket azok közül, akik ide menekültek a vihar elől.

Nem kímélte az időjárás a segítségnyújtókat sem. A falu lakóiból- és katonákból álló mentőcsapatot is elmosta a víz, miközben autóikkal próbálták kimenekíteni az embereket.

Több katonát eltűntnek nyilvánítottak, s egész családok tűntek el a vihar következtében.

Az áldozatok között gyermekek is vannak, akik szintén áldozatul estek a heves áradásnak.

Az Új Bataan faluhoz közeli Davao keleti tartományát is elérte az áradás. Itt 51 ember hunyt el, s további 98 eltűnt.

Ez a vihar az egyik legerősebb volt azok közül, melyek ebben az évben lecsaptak az országra.

Múlt évben a Washi nevezetű tájfun 1500 ember életét oltotta ki az ország déli részén, s felbecsülhetetlen károkat okozott. Akkor egész falukat öntött el a víz, s a legrosszabb az volt, hogy a Washi éjszaka csapott le.

A meteorológiai szolgálat korábban azt jelentette, hogy a tájfun csütörtökön a Dél-Kínai-Tenger felé haladva hagyja el az országot, s ez alatt átgázol majd a népszerű turistaparadicsom, Palawan szigetén is.

A legújabb adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy a Pablo nevű tájfun irányt váltott, s a középső Vasayas régión halad majd keresztül.

A tájfun egyébként más néven trópusi ciklon, melyet a Karib-tenger térségében hurrikánnak hívnak. A ciklon szeleinek ereje elérheti a  240–350 km/órás sebességet, ami elképzelhetetlen pusztítást képes véghezvinni.

A trópusi ciklon kialakulásához egyébként meleg levegő és meleg vízfelület szükséges, s a felszálló nagy páratartalmú levegő forgásba kezd a Coriolis-erő hatására, melynek következtében felhőkarok alakulnak ki.

A kifejlődő ciklon általában nyugati irányba mozog, s ahhoz, hogy energiáját fenn tudja tartani szükséges a meleg hőutánpótlás a tengervízből. Ha ez megszűnik, a tájfunnak hamar vége szakad.

GD Star Rating
loading...
Tomboló Tájfun Tarolt a Fülöp-szigeteken, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

About BHajni

Check Also

Tudod, milyen védett állat lehet a kertedben? Érdemes megnézni!

A védett fajok ritkaságuk, veszélyeztetettségük miatt különleges helyet foglalnak el a természetvédelmi értékek sorában. Az …