Sir Alex 26 éve hivatalban

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

26 éve lépett hivatalba a Manchester United menedzsere Sir Alex Ferguson. A mai Manchester United csapatából sokan még meg sem születtek, mikor ő már az oldalvonal mellől dirigálta, az azóta, a világ egyik legnagyobb klubjává váló angol egyesületet.

Egy évvel ezelőtt, hivatalba lépésének a 25. évfordulóján felavatták a nevére átkeresztelt lelátót. Most újabb elismerést kapott a menedzser, hiszen november 23-án a vörös ördögökkel elért első győztes mérkőzésének 26. évfordulójára a 70 éves menedzsert megmintázó szobrot adtak át a Fergusonról elnevezett lelátó bejárata előtt. Érdekesség, hogy a leleplezést követő napon ugyanaz a Queens Park Rangers volt az MU ellenfele (a Vörös Ördögök 3-1-re nyertek), mint 26 évvel ezelőtt az első Ferguson győzelem alkalmával.

Sir Alex Ferguson 1986. november 6-án ült le a Manchester United kispadjára, miután az angolok is felfigyeltek a skót Aberdeen csapatánál elért kimagasló eredményeire. (Az Aberdeen Ferguson irányításával összesen háromszor lett skót bajnok, négyszer skót FA kupagyőztes, egyszer Ligakupa-győztes, a nemzetközi porondon KEK győztes – a Real Madrid legyőzésével – és a KEK győzelem évében az Európai Szuperkupát is megnyerte.)

A Manchester United és Sir Alex Ferguson sikertörténete azonban nem indult zökkenőmentesen. 1986 őszén azért szerződtették a skót menedzsert, hogy végre 1967 után újra bajnokságot nyerjen a csapat. Fergusonnak azonban eleinte rosszul ment a sora az Old Traffordon, 3 év edzősködés után már-már a menesztés fenyegette, miután semmit sem nyert a csapattal. Az 1990-es kupagyőzelem azonban hirtelen mindent megváltoztatott, és a „vörös ördögök”elindultak a siker útján.

26 év telt el az óta, és a manchesteri „kaland” még mindig tart. Ferguson érkezése óta óriási változáson ment keresztül a csapat. A legsikeresebb angol csapattá vált a Manchester United, köszönhetően az évek során megnyert 12 bajnoki címnek, amelyben mindig kulcsszerepet vállaltak a saját nevelésű játékosok. A United a pályán kívül is sikereket ért el, révén a világ legértékesebb sportklubjává vált, éveken keresztül a legtöbb bevételt a United könyvelhette el, és a vörös ördögöknek drukkolnak a legtöbben – körülbelül 354 millióan – hétről hétre a világon.

Sir Alex Ferguson trófeáit felsorolni is sok lenne, a Manchester United kispadján a világ egyik legsikeresebb edzőjévé vált, köszönhetően a 26 év alatt megnyert 37 különböző címnek. A 2001-2002-es szezonban, amikor gyengébb eredményeket ért el a csapat, már vissza akart vonulni, de akkor felesége rábeszélte a folytatásra. Azóta egy újabb aranygenerációt épített fel Wayne Rooney-val, Evraval, Nanival és azzal a Cristiano Ronaldoval, aki a világ legdrágább játékosa lett, amikor 2009 nyarán a Real Madridhoz igazolt 94 millió euró ellenében.

Ferguson trófeái

12 Premier League (Angol bajnoki cím)
10 Charity/Community shields (Angol Szuperkupa)
5 FA-kupa
4 Ligakupa
2 Bajnokok Ligája
1 KEK
1 Európai Szuperkupa
1 Interkontinentális Kupa
1 Klubvilágbajnoki cím

About Nicsi

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …