Különben dühbe jövök [könyv ajánló]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Ha azt kérdezném, hogy ki az a Carlo Pedersoli, akkor bizony sokan vakargatnánk a fejünket. Olasz focistára vagy autóversenyzőre tippelnének. Segítek, mondok pár ismertető jegyet róla: nagy csattanós pofonokat oszt, utálja a puffin lekvár, piros buggyt vezet, sör virsli versenyt játszik, és imádja a hagymás babot. Rémlik már? Ő bizony sokunk nagy kedvence: Bud Spencer. A 81 éves olasz színésznek 2010-ben jelent meg önéletrajzi könyve: „Különben dühbe jövök” címmel. Ehhez szeretnék egy kis kedvcsinálót adni az olvasáshoz (már akit egyáltalán győzködni kell, mert aki szereti a Bud Spencer filmeket annak kötelező).

Sokan nem gondolnák, hogy Bud Spencer milyen sokoldalú ember. Akik csak a filmjein keresztül ismerték, azok most a könyv segítségével sok mindent megtudhat róla, olyanokat is, amit nem is gondolta volna. Mit is csinált fiatalkorában, hogy élte meg a második világháborút, hogyan lett olimpiai bajnok, honnan jött a Bud Spencer név, és szó lesz az ő és Terence Hill közti barátságról is.

A könyv 2010-ben jelent meg Magyarországon a Nyitott Könyvműhely gondozásában. Az önéletrajzban közreműködött Lorenzo de Luca esszéista, forgatókönyvíró, aki sokszor együtt dolgozott Bud Spencerrel, és David de Filippi író, újságíró, és tucatnyi sikerkönyv szerzője, aki a könyvet megszerkesztette. A magyar fordítást V. Pánczél Évának köszönhetjük.

Sajnos eddig nem túl sokat tudhattunk róla egy két interjút leszámítva. Ez a könyv kulcsot ad a személyéhez. Eddig, hogy is képzeltük el Bud Spencert? Bent ül egy olasz étterembe, megrendeli az 5 főnek elég makarónit, majd elmegy a forgatásra, leoszt egy pár pofont a rossz fiúknak és kész. Nem egészen, ebből maximum annyi stimmel, hogy tényleg nagyon szeret enni a jó öreg Bud. Valóban (ez nem egy reklámszlogen) meglepő őszinteséggel és önirónival mesél az életéről. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire összetett személyiség, és sok meglepő dolgot is elmond, amire azt mondjuk: nem is gondoltam volna róla!

Ez az önéletrajz, egy méltán híres ember, őszinte kitárulkozása. Már az is, hogy ő kicsoda garanciát ad, hogy jó lesz a könyv, ráadásul neki 81 évesen van mit mesélnie, ellentétben a 20 éves celebekkel, akik ilyen korban megírják az önéletrajzi könyvüket, hogy még több legyen a bevételük. Nos, ez nem ilyen könyv!

A könyv mindössze 197 oldalas, nem egy Biblia terjedelmű, szóval aki nem rajong az olvasásért az is rászánhatja az időt, mert megéri! A könyv felépítése kronológikus szerkezetű, ámbár Bud Spencer miközben mesél, szeret ugrálni az időben, ezért néha én is a fejemet vakargattam, hogy vajon most hol járunk? Ezt kárpótolja a nagyszerű sztorik.

Megismerkedhetünk sportoló múltjával, fiatalkorával, hogy boldogult az életben, hogyan lett véletlenül (!) színész, mikor alapított családot, miért lett Bud Spencer, és végül, de nem utolsó sorban: hogyan jött létre a Terence Hill-Bud Spencer páros. Ez a legérdekesebb része a könyvnek, hiszen kiderül, hogy az életben is olyan volt-e a viszonyuk, mint amit a filmeken láttunk vagy nem.

Olvastam pár önéletrajzi könyvet, de ez a legjobbak közé tartozik. Egy olyan ember története, akiben nem csalódtam miután elolvastam a róla szóló könyvet. Igaz, voltak meglepő dolgok, de lényegében nem volt homlok egyenesen más a személyisége, mint gondoltam. Hibái ellenére is egy nagyon szerethető ember története! Ráadásul október 31-én töltötte be 83. életévét, így utólag is boldog születésnapot kívánok neki. Élj sokáig Bud!

About BLaci

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …