A konkurencia 5 éve még csak röhögött az iPhone-on!

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Nem is olyan rég volt, 5 éve, hogy Steve Jobs bemutatta az első generációs iPhone-t! Emlékszem az első bemutató videóra  – megnéztem vagy százszor -, nem hittem a szememnek.

Ott volt egy hatalmas kijelzővel, gyönyörű felhasználói interfésszel megáldott telefon ami olyan dolgokra volt képes amiket azelőtt még senki sem látott. Ha elforgattad a telefont fordult a kijelző is, a két ujjad széthúzásával ránagyítottál egy képre. Élvezhetően lehetett rajta böngészni az internetet, e-mailezni vagy éppen filmet nézni és az egészet pofonegyszerű volt kezelni. Volt benne GPS, 2G modem, kérhetted akár 16GB memóriával mindezt egy végtelenségig letisztult külsőben.

Na ott akkor engem megvettek kilóra. Korábban is tetszett amit az Apple csinált, viszont itt kezdődött az igazi fanatizmus. Voltak azonban szkeptikusok, akik ekkor még csak röhögtek az egészen…

„500 dollár előfizetéssel! Ez a világ legdrágább telefonja, ráadásul nem is az üzleti ügyfelek álma, ugyanis nincs billentyűzete, így nem a legjobb az e-mailezéshez. Kinek kell ilyen telefon?” – mondta nevetve Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatója.

Hát, egész pontosan több mint 250 millió felhasználónak… Jelenleg az Apple iPhone eladásai 20%-al többet hoznak a konyhára mint a Microsoft teljes negyedéves jövedelme. Egyszerűen érthetetlen, hogy 5 évvel ezelőtt ennyire nem látták a potenciált a konkurens cégek vezetői ebben a termékben. Mondjuk ettől az IQ-harcos Ballmertől sokat nem is várhat az ember…

Ez az egész ahhoz vezettet, hogy a Windows Phone 7-et – a smartphone operációs rendszerüket – csak 4 évvel később az iPhone megjelenése után sikerült bemutatniuk. Pedig 7 év előnnyel indultak a mobil operációs rendszerek terén – gondolok itt a Windows Mobile-ra ami 2000-ben debütált.

A másik ilyen a tablet kérdés, csak akkor még UMPC-nek hívták. Évekkel az iPad megjelenése előtt volt szerencsém találkozni egy pár ilyen csodával. Más bajuk azon kívül nem is volt, hogy használhatatlan volt az egész. Na jó meg drága, meg legtöbbször kínai. Gondolj csak bele milyen lehetett a 7 collos kijelzőn futó Windows XP-n a körmöd sarkával lenyomni a bezárás gombot az intézőn. Harmadik, negyedik próbálkozásra általában sikerült is. Felhasználói élmény, nulla! Ennyivel le is tudták a dolgot a Microsoftnál a srácok, nem csoda, hogy az iPad letarolta a piacot.

Igazából reggelig tudnám folytatni, hogy mit, mikor, s hogyan sikerült elbasznia a Microsoftnak, de holnap meló van és már későre jár… Gondolom a mai tanulságot azért mindenki leszűrte: Az nevet igazán, aki utoljára nevet.

About Svecc

Check Also

Egy webes tévhit

Rendszeresen feltűnik egy komoly szerzőjogi tévhit a neten, miszerint ha valaki feltölt egy fotót egy …