A gyermekvállalás nehézségei

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Az anyává válás minden nő életének legszebb, mégis legnehezebb időszaka. A nőre hárul az a gyönyörű, ugyanakkor kétségbeejtően félelmetes feladat, hogy a nem létezőből életet teremtsen. Már maga a várandósság is anyagi-, lelki- és testi terhet jelent a nő, s a nő által a férfi számára, az ezt követő vajúdás, majd a gyermekágy pedig szintén kimeríti mind a testet, mind a lelket.

Az új élet megérkezése egy semmihez sem fogható csoda, ugyanakkor, amit sokan elfelejtenek, egy hatalmas, többnyire a nőre nehezedő teher is egyben. Miután az édesanya elsőként a kezébe fogja gyermekét, minden átrendeződik. Beindul a megfelelési kényszer, hiszen nem tudhatja, hogy jó anya válik-e majd belőle, ezzel egy időben pedig előtérbe kerül az az izgő-mozgó gyűrt arcú kis élőlény, akit kilenc hosszú hónapon keresztül az egész család várt.

A szülőágyon nem csak egy kisbaba, hanem egy édesanya is megszületik, ettől kezdve pedig saját szükségletei, problémái háttérbe szorulnak. A gondtalanság helyébe belép a szorongás és az aggodalom. Ez a szorongás az első érintés alkalmával megjelenik, belehasít az anyába, hogy egy érző emberi lényért vállal felelősséget, aki mozog, prüszköl és a fennmaradásához elengedhetetlen egy felnőtt gondoskodása. Megjelenik a felelősségtudat, a ráeszmélés, hogy ezt a parányi lényt hosszú éveken keresztül neki kell gondoznia és rajta, az édesanyán múlik, hogy milyen ember válik a gyermekből.

A változás, ami az édesanya lelkében végbemegy, kihat minden másra, mellyel kapcsolatban áll. Egy nő, főként a baba érkezését követő pár hónapban a gyermekére koncentrál, így a párkapcsolatban is gyökeres változások mennek végbe. Megváltozik a pár egymáshoz való viszonya, immár nem szerelmespárt, hanem családot alkotnak. Örökre összeköti őket egy kis élet, így talán még fontosabb, hogy stabil alapokon tartsák a kapcsolatukat, ami – főként ebben az időszakban – folytonos kemény munkát jelent mindkét fél számára. A szülőknek kevesebb idejük jut önmagukra, a környezetükre és egymásra, mivel a gyerekre fókuszálnak. Elmaradhatnak olyan intim pillanatok, melyek korábban természetesek voltak, mint például egy beszélgetés, egy vacsora, vagy egy meghitt együttlét.

A lemondások időszaka ez, amikor a szülőpár nem csak az idejét és az energiáját, hanem a hobbiját, az esetleges káros szenvedélyeit is feladja. Elkezdenek komolyabban foglalkozni az egészségi állapotukkal, sokan áttérnek egy egészségesebb életvitelre, hiszen az új életet fel kell nevelni.

Tovább fokozza a nehézségeket, hogy gyermeke érkezését követően egy édesanya, ha nem is örökre, de lemond a karrierjéről. Ez főként akkor okozhat nagy törést, ha a pár több gyermeket vállal és a nő hosszú évekig csak az édesanya szerepben tetszeleghet. A férfit ez a probléma nem érinti, az ő karrierje ívelhet tovább, míg párja kiesik az aktualitásokból, a munkaerőpiacról. Így, egy édesanya, ha vissza szeretne térni a munka világába, rosszabb esélyekkel indul, mint egy férfi, mivel újra kell, építse a kapcsolati-rendszerét, és naprakészre kell hoznia tudását, hogy esélye legyen újra elhelyezkedni. Mindezek feszültséget okozhatnak a párkapcsolatban, a nő úgy érezheti, hogy kiszolgáltatott helyzetbe került, anyagilag függővé vált a párjától.

Ugyanakkor, egy új családtag érkezése pénzügyileg is megviseli a családot, mivel a nő fizetésének kiesése és a babával járó kiadások miatt a férfinak még keményebben kell dolgoznia, hogy a megszokott életszínvonal közelében tudja tartani újonnan megszületett családját.

Megannyi ok és indok van arra, hogy a fiatal anyuka és apuka úgy érezze, hogy összecsaptak a feje felett a hullámok és egy véget nem érő körforgásba csöppent. Ez a szorongás azonban helyénvaló, hiszen nem lehet félvállról venni azt, ha az embernek született egy gyereke. Ez a folytonos aggódás talán sosem múlik el igazán, de tudatos odafigyeléssel kordában lehet tartani.

Sokat segíthet a család, mind lelkileg, mind anyagilag és fizikailag. A gyermek érkezése után talán mindennél fontosabb, hogy senki ne szégyelljen segítséget kérni és elfogadni a segítséget. Eleinknél még megszokott volt, hogy a család segített a gyermeknevelésben, mára ez már kezd kikopni a köztudatból. A gyermek élete is könnyebbé válik azzal, ha szerető, nagycsalád veszi körül, és két kipihent, kiegyensúlyozott szülő karjaiban térhet nyugovóra.

 

About BHajni

Check Also

Fehér aranyunk, a só

A WHO szerint a felnőttek sokkal több sót fogyasztanak el naponta, mint amennyire valójában az …