Gyerekek élete régen és most (csak egy idős ember bölcs gondolatai)

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Törtem a fejem, miről is írhatnék, ami egy kicsit is érdemes a figyelemre. Ami egy ici-picit segíteni tud, már érdemes leírni. Amit sokszor láttam és látok mai is, a gyermekek élete családon belül.

Ha visszamegyünk mondjuk úgy 80-90 évet, a családok többségénél három generáció élt együtt.. Ilyen szempontból a gyerekek részére kedvező volt a családi élet. Míg a szülők dolgoztak, a nagyszülők teremtettek otthont a gyerekeknek.

unicafe.hu-a-gyogyito-nevetes-001

Míg kicsik voltak, ott volt a nagyi meséje, a nagyapa érdekes történetei. Majd kedves törődéssel iskolába kísérés. Finom ebéd, mire a gyerekek iskolából hazaértek, együtt tanulás. Mire megjöttek a szülők a munkából, nyugalom, jó hangulat volt az otthonukban.

Aztán elérkezett egy időszak, amikor külön lakásban költözhettek. Persze, öröm volt a költözés, szép az új lakás. De az összetartozás megszakadt.

Néha egy ebéd a nagyszülőknél, vagy egy-egy ünnep együtt töltése. Egy rövid telefon, de a kapcsolat már nem ugyanaz. Sajnos a nagyszülőkkel már nincs szoros kapcsolat.

A gyerekek szinte magukra maradtak. Reggel egyedül, délután üres a lakás.. Hát ez érzelmileg megviselte mindig a gyerekeket. És még tovább a technika bővülése. Egyre több család tudott autót vásárolni, és ez is lazította a családi összetartozást.

Majd később a számítógép, az internet megjelenése szórakozás volt a gyerekeknek. Napjainkban pedig már az öt éves gyerek is ért hozzá és kiismeri magát a gépek kezelésében.

Ez pedig a családok fellazulását hozta meglátásom szerint.

A meleg kötődést felváltotta a goromba szigor. A sok munka, ha van, vagy a munkanélküliség a szülőket türelmetlenné tette. Már nincs nyugodt szülő-gyerek beszélgetés. Erre már nincs idő. A gyerekek pedig sajnos megtalálják a külön társaságot, és bizony ez sokszor tereli rossz útra őket.

Ma már a kisiskolások között, és ez nem titok, terjedőben van a kábítószer használata. És mindig van, aki megtalálja a gyerekeket, és adja nekik ezt a veszélyes anyagot.

A gyerek úgy érzi, itt van egy társaság, velük mindenről lehet beszélni. Ők megértik a problémákat, ami kínozza és bizonytalanná teszi a laza család gyermekeit.

Természetesen ez nem minden családnál van így, de nagyon gyakori. Ha a szülő észreveszi, vagy tudomást vesz róla, a legrosszabbat teszi amivel úgy érzi jó útra téríti gyermekét.

És jön a goromba erőszak. Fenyegetés, verés, a goromba fegyelmezés. De a szülő nem veszi észre, hogy ezzel szegény gyermekét, akit úgy szeret és meg akar védeni, még inkább odataszítja a rosszhoz.

Az évek szaladnak, a gyerekek felnőnek, milyen lesz a további életük? Visszatalálnak a szülőkhöz? Lesz olyan a kapcsolat, hogy erőt meríthessen szülei életviteléből?

Végül a szülők megértik, hogy rossz, ahogy gyerekeihez viszonyulnak? Meg tudnak esetleg változni? Sok a kérdés és a válasz nehéz. Lehet, hibás az elképzelésem, vagy, ahogy látom a dolgokat. De azt tapasztaltam, hogy bizony a szülői magatartás is ront a gyerekek helyzetén.

A szülő elfelejti, hogy ő is volt gyerek és sok hibát elkövetett. Mindenki hibázik időnként, de nem mindegy, hogy próbálja kijavítani, vagy belekövesedik saját hibáiba.

Ezt nehéz megérteni és nehéz javítani. De el kell gondolkodni és változtatni a rossz szokásokon családon belül.

Ez megalapozhatja a gyerekek további életét. Mert mi van, ha ottmarad a kábítószer csapdájában? Meggyógyul, vagy – de nehéz leírni -, meghal?

Ez fájdalmas. Mindig tenni kell valamit, hogy gyerekeink jövője jobb legyen.

Lehet, hogy az elmélkedés nem a legjobb, de bízom abban, hogy sokan megértik a sorok között a jó szándékot.

Kis fiókba zárjuk életünket,

Szomorú fájdalmunkat nem mutatjuk senkinek.

Kívülről úgy látszik, minden rendben megy,

De mi tudjuk, hogy nem jó semmi sem.

About Nagymama

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …