Utószilveszteri mémgyár

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

A 2012-es év során többször beleszaladtam olyan honlapokba, ahol az ún. internetes mémek teremnek. Őszintén szólva a mai napig nem látom be, hogy mitől viccesebb egy-egy frappáns mondat, hogy ha egy képre van ráírva, mint csak úgy, ennek ellenére párszor magam is jól elszórakoztam a készítésükkel. A szilveszteri vidámság jegyében íme néhány az éves saját termésből, hozzám hasonló megfáradt harmadnaposok számára.

Itt van máris az egyik legnépszerűbb mémkarakter, a philosoraptor. Sokunkhoz hasonlóan ő is szeret elgondolkodni az élet nagy kérdésein:

1

De van, amikor egyszerűen csak (“heuréka!“) beugrik neki valami nagy igazság:

2

Újabb bizonyíték arra, hogy az emberek szeretik a szart, hiszen az egyszer már meg van emésztve. A fenti tétel igazsága pedig ezzel a nyilatkozattal nyert bizonyosságot, amelyben Paulo mester James Joyce-szal szemben saját magát hozza ki győztesként a “modernségi versenyben”. Hmm… A tételt pedig azóta többen is megerősítették:

3

Az első kérdésben bezzeg nem nyilatkozik az öregúr… Apropó, nagypofájú szar írók. Egyik kedvenc figurám 2012-ben az a Tótisz András volt, akinek a nevéhez köthető az év legnagyobb könyvsikerének magyar fordítása. (Ha nincs kedved végigolvasni A szürke ötven árnyalata című nagyipornót, két barátommal összefoglaltuk röviden a lényegét, íme.) Miután felhívták rá a figyelmét, hogy a Kings of Leon zenekart helytelenül lefordította Oroszlánkirálynak, még neki állt feljebb, hogy hogy merészelhet akárki is belekötni az ő tökéletes munkájába. Na, ekkor jött létre a https://fuckyeahtoteas.tumblr.com/ , a jobbnál jobb fordítások tárhelye…

Aztán meg lecsukták a Putyin ellen kirohanó Pussy Riot zenekart, és ezt az emberek szintén nem nézték jó szemmel:

9

Voltak jó pillanatok is az évben, május 4-én például ismét megültük a Star Wars világnapját:

tótisz yoda

Ehhez kapcsolódik a Terrorelhárítási Központ emlékezetes sikere, amikor a BME-n végre elkapták Luke Skywalkert.

a1

Mai filmek szereplőit se hagyjuk ki, eddig csak közelgett a tél, de ha végre véget ér, 2013 március 31-étől a Trónok harca immár a 3. évaddal jelentkezik:

winter is coming

Ha nem sorozatokat néz, akkor fézbukozik a paraszt. Az év során érezhetően elharapóztak az idézőjelbe tett bulvárfilozófiák és konyhabölcseletek az arckönyvelők körében, nagy kár, hogy legtöbbször nem tudjuk meg, kitől idézett az illető. Erről a mondatról legalább tudom, hogy kitől származik (egy haverom reggeli állapotfrissítése volt), és nagy tapasztalat, hogy egy sejtelmes képre írva még hatásosabb az örök bölcsesség:

Hands2

További kétszer két nem mémgenerátorral gyártott kép jön. Az időközi polgármester- és képviselőválasztás bebizonyította, hogy valóban Tiszavasvári a Jobbik fővárosa. Az Üllői melletti kerékpárúton lefotózott felirat és a Váci Fegyházban készült tetoválás azonban mást sugallnak:

váci pártos2

De nem minden város ilyen szerencsés. Balassa-, Fehér- és Füzesgyarmat népe fel van háborodva a békemenetek jelmondatává vált transzparensfeliratoktól (“Nem leszünk gyarmat!“), nem értik, mi a baj a jól beválttal… Talán a MÁV Cargo pár évvel ezelőtti privatizációja tehet az egészről:

a haza nem eladó

Közben legértékesebb fiataljaink egyre csak vonulnak ki az országból, már a turul madár is Amerikába disszidált, ez a kép élete első halloween buliján készült róla:

turul csuklyában

Lemondott Schmitt Pál köztársasági elnök, így (helyesírási) útmutatásért sajnos immár külsős segítséghez kell fordulnunk:

5

2012 egyébként is a politikusi szakdolgozatok és doktori értekezések éve:

8

Ennek ellenére az év embere mégsem Schmitt, Gyurcsány vagy Semjén lett, még csak nem is Balog Zoltán vagy Hoffmann Rózsa, hanem a diákok másik legjobb barátja, a pizzafutár:

pizzafutár

A végére pedig két hipercukiság maradt:

7

hedszet baba

Derűs új évet, Magyarország!

GD Star Rating
loading...
Utószilveszteri mémgyár, 4.8 out of 5 based on 6 ratings

About Max Power

Irodalomhoz, filozófiához, pszichológiához értek picit. Ezen felül kulturális és társadalmi kérdések érdekelnek.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …