Hamarosan megnyílik az első, 100%-ban digitális könyvtár az Egyesült Államokban

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

A My San Antonio hírportál szerint a világ első, teljesen digitális könyvtára, a Texas-állambeli Bexar megyében nyitja meg kapuit, amely kissé meglepő annak fényében, hogy az ember inkább az északi államok valamelyikére gondolna.

A digitális könyvtár a BiblioTech néven fog üzemelni. A tervek szerint több fiókkal is fog majd bővülni a jövőben, azonban először a déli országrészen fogja kitárni a kapuit az érdeklődők számára, valamikor ősszel.

A digitális könyvtár tervei a helyi megyei bíró, Nelson Wolf fejéből pattantak ki, Walter Isaacson, Steve Jobs c. életrajzi könyvének olvasása közben, mely szerint „ha el akarod képzelni, hogyan is nézhet egy ilyen könyvtár ki, csak menj be egy Apple Store-ba.” – meséli Wolf.

san-antonio_screenshot_20130114185653_2_original

A fenti látványterv alapján egyértelműen észrevehető, hogy az első digitális könyvtár tényleg sokban fog hasonlítani egy Apple Store-ra, kifejezetten ha a látványterveken szereplő iMac-ek nem csak az illusztráció részei.

A megyei bíró szerint az új fejlesztés nem leváltani készül, hanem kibővíteni fogja a város meglévő könyvtárrendszerét. A beruházás mértékét próbálják költségtakarékosan megvalósítani, így először olyan épületeket használnának majd, amik már jelenleg is a megye tulajdonában vannak. Becslések szerint így is körülbelül 250 000 dollárra lesz szükség az első 10 000 digitális kötet beszerzéséhez.

Az akadémiai könyvtárak az USA-ban az elmúlt években már jellemzően átálltak digitális rendszerre, a közkönyvtárak azonban ilyen szempontból kicsit le vannak maradva.

Ennek ellenére már most biztosra vehető, hogy a technológiai fejlődés és a digitális világ végül a közkönyvtárakat is utol fogja érni.

GD Star Rating
loading...
Hamarosan megnyílik az első, 100%-ban digitális könyvtár az Egyesült Államokban, 5.0 out of 5 based on 1 rating

About Svecc

Check Also

A Google elől nincs menekvés

A Google fiókokban található egy olyan beállítás, ami percre pontosan rögzíti minden lépésünket. Bármiféle, az …