Star Wars VII dillema – ki legyen a rendező?

A cikk olvasási ideje kb. 7 perc

Október végén igencsak meglepődött mindenki, amikor kiderült, hogy a Disney felvásárolt a Lucas Ltd.-t. Ennél már csak az volt a nagyobb szenzáció, amikor az illetékesek bejelentették, hogy 2015-ben jön a hetedik rész, és ezzel belevágnak egy új trilógiába. Azóta sok víz lefolyt a Naboo folyóin, de csak információ morzsákat kaptunk a készülő hetedik részről, és még mindig ott van az egyik legégetőbb kérdés: Ki lesz a hetedik rész rendezője?

Annyi, mindenki szóba került már a hetedik résszel kapcsolatban, hogy követni az információkat egyszerűen lehetetlen. Nagyon sok nagynevű rendező zárkózott el a filmtől (Spielberg, Tarantino), és sokan vállalnák önként is a megtisztelő, ám felelősségteljes feladatát. Most egy kis eszmefuttatásba kezdek, amiben összeszedtem azokat a neveket, akik reálisan versenybe vannak a posztért, és olyanokat is, akik bár nem kerültek a célkeresztbe, de eljátszok a gondolattal, hogy mi lenne ha…

Joss Whedon – Kétségtelen, hogy nagyon jó választás lenne a filmre, ha nem lenne ott az az aprócska probléma, hogy ő rendezi a Bosszúállók 2-ket, amit eldobni szintén vétek lenne. Ha egy viszonylagos no name emberkét választanának a feladatra gondoljunk csak bele, hogy Whedon a Bosszúállók előtt nem nagyon volt igazán jegyezve. Igen jó választás lenne, de amikor a Disney a bemutató dátumát kikiáltotta gondolhatott volna erre is.

David Fincher – Egy remek rendezőről van szó a maga nevében, de hogy egy Star Wars-féle sci-fi-vel is elboldogulna? Abban már nem vagyok biztos. Ugyanaz a bajom, mint Christopher Nolan-el, hogy nem biztos, hogy feküdne neki ez a stílus. Ráadásul a sci-fi próbálkozásai nem lettek valami húh, de nagyon jók. De lehet, hogy rámcáfolna és igencsak jó SW filmet látnánk tőle, mindenestre egy nagy rendezői egyéniség.

John Favreau – Igazából a Vasembereken kívül nem sok mindent tudott felmutatni és nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb kezekbe kerülne a film, ha ő rendezné. Ne feledjük el, hogy a Vasembernél kitűnő alapanyaggal dolgozhatott. Hiába kézenfekvő megoldás lenne, félek, hogy nem tudná kihozni a maximumot a filmből. Bár lehet tévedhetek…

Joe Johnston – Sok köze volt a régi trilógiához, már rendezett nagyfilmet is, miért ne lehetne ő? Bár, az Amerika Kapitány nem lett rossz film, de azt se kiabálnám rá, hogy hú de mekkora szám lett volna. Félő, hogy ha ő kapja akkor csak ezt a színvonalat tudja megütni, ami a Disney számára édes-kevés, hiszen ők kassza sikert akarnak

Michael Bay – Eddig nem merült fel a neve a filmmel kapcsolatban és remélem, hogy nem is fog. Bár vannak jó filmjei, de szerintem sok SW rajongó egyetértene velem, hogy ha ő kapná a munkát az felérne egy sorscsapással. Ha a törököket Hunyadi Jánossal riogatják, akkor az SW rajongókat azzal lehetne, hogy Michael Bay rendezi a filmet. Szegény Bay nem tudná kiélni lokálpatrióta hajlamait, mert egy SW univerzumba nem tudna egy amerikai zászlót se meglebegtetni, vagy ki tudja? Az ő rendezői stílusa, a belassított jelentekkel, a grandiózus robbanásokkal, akciókkal, és az igencsak érdekes humorával egyáltalán nem illik egy SW filmre.

Christopher Nolan – Korunk egyik legkiválóbb rendezőjét nem hozták szóba a filmmel kapcsolatban. Ez bizonyos értelemben érthető is, hiszen az ő filmjei és rendezői stílusa nagyban eltér attól, amit valószínűleg sokan elvárnának egy SW filmtől. Ettől függetlenül ő már rendezett sci-fi-t az Eredetet és kétlem, hogy nem tudna megbirkózni a feladattal, de valahogy mégsem ez az ő világa. Ráadásul ő szereti a saját képére alakítani a filmet, ami ebben az esetben nem nagyon lenne lehetséges, így nem is csoda, hogy kölcsönös az érdektelenség.

Peter Jackson – Príma választás lenne, ha éppen nem az új Hobbit trilógiával lenne elfoglalva. A Gyűrűk Ura filmek, elvitathatatlanul korunk egyik legjobb filmjei. Amilyen jól fel tudta építeni a mozivásznon ezt a fantasy világot, így kétség nem fűződik hozzá, hogy ezt a messzi-messzi galaxissal is meg tudná tenni. Kár, hogy az ő szerepvállalásának az esélye is egyenlő a nullával.

James Cameron – Miért ne? Az Avatar-al is megmutatta, hogy még mindig ki tud rántani egy nyuszit a cillinderből. Bár hozzáteszem, hogy annak a filmnek a látvány vitte a prímet, mint a történet, de kétségtelenül, hogy sikeres alkotás lett. Neki megvan a tudása és az ambíciója, hogy egy ilyen mozit sikerre vigyen. Viszont ő is elfoglalt és a Disney sem hangoztatta, hogy tárgyalna vele.

Luc Besson – Érdekes, hogy az ő neve nem merült fel sehol sem, pedig szerintem ő is egy kiváló választás lenne erre. Sci-fi tapasztalatok megvannak, és már nem egyszer megmutatta, hogy meg tud újulni filmes szinten. Luc Besson rákfenéje viszont a folytatások, valahogy azok nála szinte mindig sokkal haloványabbra sikerednek, mint az első filmek. Ráadásul mostanság nem is nagyon ténykedik rendezőként, de ha a Disney felkérné, lehet nem mondana nemet.

Neill Blomkamp – Hát édes Disney öcsém! A szemedet nem szúrja ki ez az ember!? Csak egy filmet mondok: District 9, de ezen kívül is olyan alkotásoknál segédkezett, mint a Csillagkapu sorozat, vagy a Smallville. Kell ennél több!? Persze fiatal rendező, kevés filmmel rendelkezik, talán ez lehet, ami ellene szól.

George Lucas – Igen, bármennyire hihetetlenül hangzik, én simán ki tudom nézni ebből a helyzetből, hogy ha nem találnak méltó rendezőt (jelentkezők azért akadnak), akkor visszatapsolják még egy (?) filmre a jó öreg George-ot. Mi lenne ezzel a baj? Úgymond minden, de erre is szerencsére kevés esély van, de abban biztosak lehetünk, hogy lesz bőven beleszólása a munkálatokba.

Koltai Róbert – Olyan sikerfilmek vannak a háta mögött, mint a Magic Boys, Megy a gőzős, és még sokáig sorolhatnám a méltatlanul nem Oscar díjazott alkotásait. Ráadásul magyar, így biztos, hogy lennének magyar főszereplői is a filmnek. Biztosan látnánk Szabó Győzőt és Pindroch Csabát valamilyen szerepben. Bár Robi bácsi sci-fi-ben nem túl jártas, valószínűleg abban is megállná a helyét.

 

 

A lista nem teljes, még sokáig írhatnám a lehetséges jelölteket, de kemény mérlegelés után ők maradtak. 🙂

Forrás: Filmuniverzum

(Eredeti cikk linkje)

Eredeti cikk szerzője: BLaci (saját magam)

About BLaci

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …