Fanfiction, avagy írói kibontakozás

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Mit is jelent maga a szó, Fanfiction (~fanfic, ff, fic)? Leegyszerűsítve annyit tesz, hogy valamilyen regény, sorozat, film (tulajdonképpen bármi, például bandák, valós személyek) köré, az úgynevezett ‘fan’-ok, azaz rajongók által írt történet. Ezek az írások folytatják kedvenc művüket a saját elképzelésük szerint, vagy egy ideig az eredeti műre támaszkodnak, majd onnan vezetik tovább a történet szálát, esetleg csak a szereplőket tartják meg, és egy teljesen más világba helyezik át őket. A fanfictionöknek csak a fantázia és a képzelőerő szabhat határt.

Ezeket a történetek szinte sohasem (habár elképzelhető, én mondjuk még nem találkoztam ilyen esettel) az eredeti író, költő, rendező által megbízott rajongó ír, egyszerűen csak kölcsönveszi a szereplőket, a történetet, és a saját ízlése szerint alakítja, semmilyen formában nem profitálva belőle anyagilag, hisz a kulcsszó: kölcsönveszi. Könyv formátumban nem jelenik meg fanfiction, hisz nem a saját műve, még ha ő is írta azt a bizonyos történetet, de a karakterek, helyek, stb. már az eredeti író jogtulajdonában állnak.

Akkor hol is lehet fanfictiont olvasni? Természetesen mindenki tudja a választ, hogy az interneten. Rengeteg, úgynevezett Fanfiction-oldal található a neten, nagyon sok színvonalas, több ezer íróval, történettel, amelynek nagy részét a legtöbb ember olvashatja és véleményezheti, ami az igazi fizetség a fanfiction írónak. A legtöbb ilyen oldalon nem kell regisztrálni, anélkül is olvashatunk. Persze vannak külön oldalak is, ahol szigorúan regisztrált tagnak kell lenni, hogy akár bármilyen történetet is olvassunk, hisz nem minden iromány ajánlott bárkinek. Az írónak pedig fel kell tüntetnie a korhatárt, minden figyelmeztetést, hogy mindenki tisztában legyen vele, mit is kezdett el olvasni. Ráadásul minden fanficnek az elején, vagy az írónak a saját adatlapján közzé kell tennie egy jogi nyilatkozatot, hogy ő semmit sem birtokol, nem profitál belőle, és minden jog az eredeti írót, kreátort, rendezőt illeti.

discoverfanfictiontoday-585x585-1

A fanfiction a Star Trek fandomban bontakozott ki, és onnantól kezdve nem volt megállás. Ha a legnagyobb nemzetközi fanfiction portált vesszük figyelembe, akkor a legtöbb fanfiction történettel J. K. Rowling híres Harry Potter könyvsorozata rendelkezik, és utána, még ha jócskán lemaradva is, Stephenie Meyer következik Twilight könyveivel, majd a Gyűrűk Ura fandom áll a képzeletbeli dobogó harmadik helyén.

Egy meglepő felmérés szerint, az internetes könyvállomány 1/3-át a fanfiction adja, ami nem jó hír azoknak az íróknak, akik nem nézik jó szemmel, hogy “amatőrök” továbbírják a történetüket. Ugyanis megállíthatatlan a folyamat.

Tulajdonképpen bárki írhat, aki vágyat, késztetést érez rá, lehet az mondjuk vers, egyperces, novella, regény, esetleg több regény is, ez még nem jelenti azt azonban, hogy az olvasható kategóriában van. És hogy mik is jellemezhetik a történeteket, mik azok a figyelmeztetések, melyeket kötelező kitenni, és milyen típusaik lehetnek a fanok által írt történeteknek?

Ha felkeltettem a kíváncsiságát, a következő cikkemből kiderül!

GD Star Rating
loading...
Fanfiction, avagy írói kibontakozás, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

About Erys

Tiszavasváriban élő, Nyíregyházán tanuló végzős gimnazista, írói-ambícióval ellátott lány vagyok.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …