Karácsony közeledtével megjelennek a piacon az ünnep elengedhetetlen kellékei. Habár nálunk, Magyarországon nem a Télapó hozza az ajándékot Karácsonykor, mi is megünnepeljük Szent Miklóst, a myrai püspököt, akit mára már csak Télapónak vagy Mikulásnak nevezünk. Ennek, a december 6.-ai ünnepnek pedig elengedhetetlen kelléke a csokimikulás.
Ez a finomság sokféle alapanyagból készülhet, s méreteinek is csak a képzeletünk, na meg a pénztárcánk szabhat határt.
A csomagolásuk szinte mindegyiküknek megegyezik kisebb-nagyobb változtatásokkal, de a piros szín és a nagy fehér szakáll mindegyik csokimikulás uralkodó jegye.
A kisebb mikulásokat általában a piros-zacskós csomagocskákba rejtik a lelkes szülők és nagyszülők, melyek mellé különböző édességeket, szaloncukrot, gyümölcsöket és sós finomságokat csomagolnak, míg a nagyobbakat előszeretettel pakolják ki a gyermekek az ablakaikba, ezzel is mutatva, milyen szépséges finomságok ékesítik szobáikat.
Persze ritka az a gyermek, aki kibírja, hogy ne rágcsálja meg a dekorációnak is tökéletes csokimikulásokat, hiszen a legjobb helyen mégiscsak a pocakban van ez a nyalánkság feltéve, ha nem olcsó utánzatot veszünk, aminek köze sincs a csokoládé szóhoz.
S habár előszeretettel fogyasztjuk el az ízletesebb darabokat, nem igazán tudjuk, hogy hol és mikor készítettek először ilyen édességet.
A csokimikulások 1880-ban jelentek meg, s hajdanán még tömör csokiból készültek. Az első sorozatot a Suchard készítette el. 300 darab csokimikulást dobtak piacra, melyek elsősorban a gyűjtőknek készültek.
A Suchard egyébként Svájc egyik vezető csokoládé nagyhatalma, s részben az Ő nevükhöz is köthető a tejcsokoládé megszületése. Több világkiállításon is aranyérmet nyertek, s 1901-ben ők dobták piacra a máig méltán sikeres Milka csokoládét, ami az egyik legfinomabb csokoládé hazánkban is.
Így nem is csoda, hogy az ízletes télapók hamar világuralomra törtek, s a gyárak a gyűjtők helyett már a nagyközönséget célozták meg.
Hazánkban 1934-ben kezdődött a mikulások gyártása, s még mindig nem csökkent az édességek népszerűsége. Habár megjelentek a piacon a gagyi utánzatok és a tömör csokit is lecserélték üreges édességre, mégis még mindig a Mikulás ünnepének alapkellékei.
A csokimikulás nagyszerű édesség, remek dekoráció és nem utolsó sorban a Karácsonyi ünnepekre való hangolódás fontos alapkelléke.