Rajzfilmek akkor és most

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Az elmúlt időszakban beteg voltam, amiért sokat kellett otthon feküdnöm, ennek eredménye, hogy túlságosan is sok időt töltöttem el a televízió előtt. Mint az egyik viccesebbre vett reklámba is mutatják: rengeteg felesleges tv csatorna van. Ez így van, ráadásul általában, amik érdekelnének azok nincsenek benne a csomagban. Mikor kapcsolgatom a tv-t előfordul, hogy rajzfilm csatornára tévedek. Igen, bevallom, hogy 23 éves fejjel is megnézek egy-egy értelmesebb rajzfilmet, ha éppen időm engedi, márpedig most másfél hét fekvő betegség nem igen engedett mást. Amit tapasztaltam, az viszont teljesen elborzasztott…

Borzalommal töltött el, hogy milyen rajzfilmeket sugároznak elvileg gyerekeknek. Persze most jöhetnék azzal, hogy: „Ez szubjektív, mert minden korosztálynak más a jó…” De nem! Most felnőtt fejjel nézve is elszörnyedek ezektől az „alkotásoktól” és mondhatnám erre az örök prédikációt, hogy: „Bezzeg az én időmben…!” Sajnos ez sem igaz, mert amikor én kisgyerek voltam már akkor is voltak ritka gusztustalan és személyiségromboló rajzfilmek. Pl.: Boci és pipi, amiért lehet a kommentekben meglincselnek, de azért ne említsük már egy lapon a Gumimacikkal, Balu Kapitánnyal vagy a Hupikék törpikékkel… Ronda rajz, gusztustalanságok, idióta történet, és ami a legrosszabb: sajnos a mai rajzfilmek többsége felvette ezt a fonalat. Én meg sajnálom a mai gyerekeket, hogy ilyeneken kell felnőniük.

Vajon mennyire változtathatja meg egy fiatal értékrendjét? Nem vagyok pszichológus, hogy erre választ adjak, de egész biztos vagyok benne, hogy negatív hatással van a gyerekekre. Én felnőtt fejjel se bírom sokáig nézni a Cartoon Network-öt, mert egyszerűen felfordul a gyomrom. Mint írtam: csúnyán megrajzolt figurák, értelmetlen történet és gusztustalanság-gusztustalanság hátán, amitől még nekem is felfordul a gyomrom, és ezt játsszák a gyerekeknek? Mégis milyen céllal? Akik ezeket a förmedvényeket készítik, vajon komolyan a saját gyereküknek is ezt szánják? Vagy mégis mi jár a fejükben? Ha a kedves olvasó igazán próbára akarja tenni magát, a következőket ajánlom: Kalandra fel!, Chowder, Totál Dráma sziget, és még sokáig sorolhatnám, hogy csak pár igazán rosszat emeljek ki. Nem fér a fejembe, hogy ezeket mégis, hogy szánták a gyerekeknek? Azt kell, hogy mondjam, hogy ezeknél a még a South Park és a Family Guyt is jobban ajánlanám a gyerekeknek, mert azoknak legalább van mondanivalójuk. Igaz, hogy ezek az amúgy remek rajzfilmek egyáltalán nem kisgyerekeknek valók, csak eljátszottam a gondolattal.

Mégis számomra a legnagyobb csalódás a Disney. Régen annyira jó rajzfilmeket készítettek, hogy most is boldogan gondolok vissza rájuk. Akár a sorozatokra akár az egész estés rajzfilmekre, egyszerűen remekek voltak. Gyönyörű kivitelezés, volt üzenni valójuk, értelmes és tanulságos történetek. Most meg mi van? Elég csak ránézni a Disney Channel egy-két gyöngyszemére. Ha még a történetet nem is vesézzük ki, egyszerűen csak rá kell nézni és látjuk, hogy: csúnya! Hova lettek a régi rajzok/rajzolók? Ezt komolyan gondolják? Miért kellett idáig süllyedni?

Végül, de nem utolsó sorban kiemelném a Bebe TV-t, ami nem tudom, hogy még van, de az is egy agyrém. Keressen a kedves olvasó utána a Youtube-n és próbálja ki, hogy meddig tudja úgy nézni, hogy nem öli meg az unalom. Ezt egészen kis gyerekeknek szánták, hát nem tudom, szerintem még őket sem köti le, hogy egy kacsa 30 perc alatt átsétál a szoba egyik végéből a másikba, közben meg gügyögős zene megy.

Én igazán sajnálom a mai gyerekeket, hogy ezen kell felnőniük, persze még elvétve adnak régi jó rajzfilmeket, de sajnos kevesebbet a kelleténél  Az egyetlen egy megoldást csak abban látok, hogy a szülőknek elő kell keríteni a régi igazi rajzfilmeket, és azt nézzék a gyerekek, mert a mostaniak mindenre alkalmasak csak arra nem, hogy egy fiatal gyereket szórakoztassanak és az értékrendjét növeljék.

GD Star Rating
loading...
Rajzfilmek akkor és most, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

About BLaci

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …