Hegesztés

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A hegesztés egy gépipari eljárás.Amelyet mind építészben mind a gépészetben jelentős szerepet játszik   Amely két fém összeillesztésére vagy egy anyagba anyaghiány feltöltésére szolgál. Vannak láng,- pont,- illetve ívhegesztések. Az ipar fejlődésével gyakorlatilag mindenhol tudunk hegeszteni. A hegesztés és a forrasztás nem össze keverendő folyamat hiszen a hegesztést magasabb hőfokon és áramerősségen végzik általában  és a felhasználási területe is különböző a forrasztást inkább a elektromos gépekben áramkörökben alkalmazzák nem is az illesztés a fő feladata nem az erős varrat ,csak a kontaktus megteremtése.

A hegesztés könnyen elsajátítható , de ingen sok gyakorlást igényel mint általában minden szakma. Minden különböző hegesztési eljárás különböző tudást igényel. Hegesztések közül a legelterjedtebb a fogyó elkotródás hegesztések ezek közül helyhez kötve általában a védőgázas ívhegesztést alkalmazzák a kábelek hossza és a gázpalack súlya, ha a munka darab helyhez van kötve és bármilyen mobilitást igényel akor pedig bevont elektródás ívhegesztést alkalmaznak alacsony költségei miatt. A hegesztő eljárások többsége jól automatizálható ennek ellenére az emberi ítélő képesség és precizitás miatt annyira nem szorult háttérbe a kézi sem. Jó hegesztéssel csak nem ugyan olyan tulajdonságok elérhetők mint a hegesztett anyagé. Ezt egy minősített hegesztői vizsgával rendelkező szakember kellő gyakorlással könnyedén elérheti , ám a vizsga általában kevés ahol fontos a megfelelő varrat ott azt ultrahanggal ellenőrzik hogy a kívánt minőséget a szakember vagy ha gépiesített a rendszer elérte-e . Ezek a szakmák mostanában a fémipari területek fejlődése miatt nagy szükség van ,kis hazánkon belül és külföldön is kelendő szakma . Jelenleg 100-200 órás tanfolyamba hegesztő vizsgát tehet valaki és kis plusz munkával szakmát is szerezhet ha valakiknek van hozzá affinitása , érdeklődése, ideje minősített hegesztői vizsgát is tehet amellyel a leírtak szerint jóval precízebb munkát végezhet és nagyobb fizetést is remélhet persze az is aki valamilyen az átlagostól eltérő hegesztési formában jeleskedik. Jelenleg semmi sem biztos megélhetési forma de egy jó szakma lehetőség. Emellett szerintem hobbynak is kiváló lehet akinek van kézügyessége kis erő feszítéssel és térítéssel csinálhat szép, értelmes dolgokat .

About szilagyizsombor

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …