Bankkártya csalások és védekezés ellene II.

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Ma újabb csalásokat és annak megelőzéseit mutatom meg nektek / Önöknek.

E-bank csalás: 

Van olyan módszer is, mely szerint kaphatunk olyan e-mailt, melyben a levélben lévő linkre kell kattintani ahhoz, hogy elérjük bankunk internetbankját. Ilyenkor egy, az eredetire megszólalásig hasonló weboldalon bekérik az ügyfél felhasználói nevét és jelszavát, majd kiderül, az internetbank nem működik. Persze nem is fog működni, hiszen az egész egy átverés, de lehet, hogy átirányítanak ilyenkor minket az eredeti e-bankba.

Megoldás:

Erre a legjobb megoldás, hogy sosem kattintunk az ilyen linkekre, és ha kapunk egy ilyen e-mailt, akkor inkább mi ütjük be a bankunk internet címét.

Adatbázis lopás:

A cégek adatbázisokban tárolják az ügyfelek kártyaszámát, ha ehhez az adatbázishoz valaki hozzáfér, olyan adatokat szerez meg, amelyek az elektronikus kereskedelemben használhatóak.

Megoldás:

Erre sajnos nem létezik valódi megoldás a kártyabirtokos oldaláról, és a pénzintézetek oldaláról is korlátozottak a lehetőségek, viszont ilyen esetekben általában visszafizetik az ellopott összeget, mert nem a kártyabirtokos a hibás.

Postaládából kilopott, vagy megsérült kártyák:

Amikor a bankunk postai úton kézbesíti bankkártyánkat, az sose jöhet együtt a PIN-kóddal, hiszen ha így lenne, a tolvajok könnyedén csak a következő postára várva rabolhatnának ki minket.

Megoldás:

Ha a kártyánkat ellopták, vagy a PIN boríték megsérült, azonnal hívjuk a bankunkat.

PIN-kód megszerzése telefonon vagy e-mailben:

Ez a bankkártya csalás időről-időre felbukkan, ebben az esetben a kártyát kibocsátó bank nevében felhívják az ügyfeleket és/ vagy internetbank hozzáférésüknek adatait kérik el. (A PIN-kód inkább akkor fordulhat elő, ha a kártyabirtokos kártyáját elvesztette, és a bank nevében arra hivatkoznak, hogy megtalálták azt, de csak így tudják letiltani.)

Megoldás:

Sosem szabad megadnunk semmilyen titkos adatot még a banknak sem, ilyen a PIN- kód, az e-bank belépő kód vagy a bankkártya szám, ezeket a bank amúgy is tudja és titkosan kezeli, és sem interneten és sem telefonon sosem kérnék le.

Mindig legyünk rendkívül gyanakvóak,ha adataink kiadásáról van szó, így esetlegesen megelőzhetjük  a bajt. Következő cikkemben folytatom a lehetséges bankkártya csalásokat és azok megoldásait,megelőzéseit.

Forrás:

GD Star Rating
loading...
Bankkártya csalások és védekezés ellene II., 5.0 out of 5 based on 1 rating

About Bohgar

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …