Ne olvass, ne küldj körlevelet!

A cikk olvasási ideje kb. 12 perc

Aki fölfelé él, azt a bajok, nehézségek, küzdelmek erősítik.
Aki lefelé él, azt ugyanezek gyengítik, és előbb-utóbb szétmorzsolják.
Müller Péter

Bosszúságot és veszteséget okoz, ha nem vagyunk kellően körültekintőek.

Az Internet dolgaiban járatos ember nem nyit meg idegen helyről érkező, nagy nyereményekkel, busás fizetséggel kecsegtető e-mailt, illetve csuklóból törli azokat, amelyekben azt kérik, hogy minél több helyre továbbítsa a címzett. ..közölték ma vezető hírportálok.Nem feltétlenül a károkozás a céljuk, hanem az azokat továbbküldő, a netet is egyre inkább belakó hiszékeny emberek e-mail címének megszerzése. Néhány hoax azonban elég érdekes ahhoz, hogy utánajárjunk.

Itt az első, amit az tett hitelessé, hogy egy kiskőrösi bűnmegelőzési főelőadó is továbbküldte, így neve, beosztása is forogni kezdett a lánclevéllel együtt. A levélkében arra figyelmeztetnek, hogy ne hívjunk vissza olyan idegen számot, ami 39-essel kezdődik, mert nem tudjuk megszakítani a vonalat, a hívás viszont több mint kétezer eurós kárt okozhat nekünk. Megjegyeznénk: a 39-es nemzetközi előhívóban egyébként semmi ördögi nincs – Olaszországhoz tartozik. Hasonló tartalmú az a körlevél is, ami arra hívja fel a figyelmünket, hogy a 4478… számjegyekkel kezdődő hívásokat ne fogadjuk vagy hívjuk vissza. A 44-es nemzetközi előhívó Nagy-Britanniáé. Minek is akarunk visszahívni egy vadidegen olasz vagy brit számot?

Megkerestük az egyik ismert rádiótelefon szolgáltató sajtószolgálatát, hogy megtudjuk, rendelkeznek-e bármilyen információval a körüzenetben foglaltakkal kapcsoltban, de onnan egyelőre nem érkezett válasz.

Dobi Tamást, a B.-A.-Z. megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának munkatársa viszont rendelkezésünkre állt. A tőle kapott tájékoztatás szerint a kiskőrösi bűnügyi főelőadó valóban létező személy, akinek annyi szerepe volt a történetben, mint bárki másnak: továbbküldte azt.

A sajtószóvivő szerint egyébként nem volt rá példa, hogy a megyében bárkit is hasonló módszerrel csaptak volna be. Dobi Tamás a fenti történetet azon lánclevelek egyikének tartja, amelyekkel már mindenki találkozhatott a neten, és hol egy beteg gyereknek való gyűjtés, hol Bill Gates szétosztandó vagyonának megszerzése miatt kell továbbküldenie a címzettnek.Ne kattogjon ész nélkül!

A következő üzenet a fentieknél érdekesebb – azonban ez sem elég ok arra, hogy televágjuk vele mások postaládáját. Ez arra figyelmeztet, hogy ne jelentkezzünk az interneten hirdetett IQ-tesztre, mert azzal egy olyan SMS-szolgáltatásra fizetünk elő, amely hetente 1080 forintunkba kerül. A szolgáltatástól meg lehet ugyan szabadulni, bár költséges és időigényes módon. Az adatbiztonsággal foglalkozó szakemberek már cserepesre jártatták a szájukat: ne adjunk meg személyes adatokat senkinek, akiről nem tudjuk biztosan, miként akarja felhasználni azokat – és ahogy nem adunk ki bankszámlaszámot és PIN-kódokat a neten, úgy azt is meggondoljuk, hogy a telefonszámunkat kivel tudatjuk. Az internet nem ész nélküli kattintgatásra való – egy kis óvatossággal sok bosszúságtól és felesleges kiadástól óvhatjuk meg magunkat.

Legyünk résen!

A szélhámosok nem csak emelt díjas SMS-sel húzhatják le a gyanútlanokat. Egészen elterjedt a feltöltőkártyás csalás, ennek ellenére mindig vannak olyanok, akik a szemfényvesztők csapdájába sétálnak. Nem is kevesen. A tatabányai rendőrség a napokban leplezett le egy harminc éves baranyai férfit, aki naponta 2-300 embert hívott fel azzal a mesével, hogy az egyik mobilszolgáltató nyereményjátékán több százezer forintot nyert, de hogy hozzájusson a pénzhez, vennie kell egy legalább tízezer forintos feltöltőkártyát és annak kódját be kell diktálnia neki. A kódok segítségével emberünk féláron töltötte fel ismerősei kártyáját. A zsaruk január óta vadásztak rá, mivel azonban a telefon, amiről áldozatait hívogatta, nem az ő nevén volt, csak mostanra sikerült nyakon csípni. A csaló addigra 173 embert húzott csőbe, akik összesen több mint másfél millió forint értékben vásároltak (neki) feltöltőkártyát.

A pénzünk a cél

A szélhámosok Borsodban is előszeretettel használják a telefont. Egy alsózsolcai nőt például 200 ezer forinttal vett le a napokban egy leleményes csaló. A 43 éves nőt a mobiltelefonján hívta egy megnyerő hangú, választékosan beszélő férfi, aki dr. Sz. Z. néven mutatkozott be. Elmondta az asszonynak, hogy egy telefonos cég sorsolásán nyert 9 200 000 forintot, de hogy a pénzt megkaphassa, regisztrációs díjként fél órán belül be kell fizetnie 200 000 forintot egy bankszámlára. A nő hitt a hangnak, aki szinte öt percenként hívogatta, hogy a tranzakció állásáról érdeklődjön. Dr. Sz. Z. azt ígérte, hogy a hölgy a regisztrációs díjat is visszakapja, amikor aznap este kiszállítják neki a nyereményt. Természetesen erre nem került sor, így most a rendőrség keresi a csalót. Az ügy kapcsán a főkapitányság kommunikációs irodája arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen és hasonló esetek elkerülhetőek, ha kellő óvatossággal kezelik a nagy pénznyereményeket ígérő ajánlatokat. Minden esetben ellenőrizzék le a kapott információkat. A legcélravezetőbb, ha a „legendába” belekevert cégnél érdeklődnek az állítólagosan felajánlott nyereményről.

Egy gyöngyszem ismét, ma kaptam. Úgy látszik nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy továbbküldött e-mailekért nem jár sem pénz, sem ajándék!
„veszélyes dolog a mindent figyelő Nagytestvér számára a kapcsolatrendszereket felfedni azáltal, hogy látom, ki kinek küld emailt, azaz, ki az ismerősöm. A kereskedelmi gyakorlatban ezt használják ki arra, hogy pl. rám hivatkozva keresnek fel, hogy én ajánlottam valami terméket, mint a jelen esetben is. (Speciel ezért nincs sem IWIW-em, sem myvip-em.) Különösen durvának találom, amikor valaki egy minisztériumból küld ilyen levelet, mivel az állását veszélyeztetheti. Ugyanis minden, a minisztérium levelezőrendszeréről jövő levél hivatalosnak számít, aki küldi, az ilyenkor nem magánszemély. (Dolgoztam Polgármesteri Hivatalban, ezért tudom.)”
egy hozzászólás

Sziasztok!

Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márka
ismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell
ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20
embernek küldöd el az emailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz-.

Ne feledd a küldött email másolatába betenni az anna.swelung@ericsson.com
email címet.

Talán érdemes beszállni…!

Nos, nem érdemes beszállni! Ezt azoknak üzenem, akik voltak kedvesek több száz embertársuknak elküldeni ezt a szemetet. Tanuljuk már meg végre, hogy senki – ismétlem senki – sem fog 8, 10, 20, 50, 100 elküldött e-mailért cserébe akárcsak 5 forintot is adni, hiszen ha végiggondoljuk, simán be lehetne dönteni így akár nagyobb vállalatokat is. Lévén, hogy egy programmal akár ennek a mennyiségnek az ezerszeresét is elküldhetem… Na mindegy. Ez egy elkeseredett harc (harcolni a hoaxok ellen, illetve inkább harcolni az emberi butaság ellen).

Ja, még annyit, hogy mindkét említett típus mobiltelefon. Nem laptop!Az Ericsson hivatalos nyilatkozata:

A közelmúltban útjára indult egy valótlan tartalmú, és ezáltal rosszindulatúan félrevezető levélsorozat, melynek írója az Ericsson munkatársának kiadva magát ingyen laptopokat ígér a levél továbbítójának.

Hivatalosan cáfoljuk, hogy a levél szerzője, tartalma és célja bármilyen összefüggésben állna az Ericsson Magyarországgal vagy bármely Ericsson vállalattal világszerte.

Minthogy cégünk nem foglalkozik laptoptok gyártásával és értékesítésével, remélhetőleg a címzettek jelentős része számára eleve nyilvánvaló a megtévesztés szándéka, ennek ellenére elnézést kérünk azoktól, akiket a hamis levél szerzőjének ily módon sikerült félrevezetnie, és kérjük, ne továbbítsák senkinek az álhírt tartalmazó levelet!

Megértésüket és együttműködésüket előre is nagyon köszönjük!

Jakab Roland
marketing és kommunikációs igazgató
Ericsson Magyarország
Telefon: 437 7928
Fax: 437 7715
roland.jakab@ericsson.com

Nincs itt semmi osztogatás,
csak legfeljebb egy kis fosztogatás…
Az így begyűjtött E-Mail címek jól értékesithetők

1. Géza fejedelem idejében nem voltak számítógépek, ezért
nem tudta továbbküldeni ezt a mailt, ezért 997-ben agyvérzést kapott és jól
meg is halt.

2. Unokája, Imre herceg sem tanult a hibájából, ő sem küldte
tovább. Meg is halt fiatalon egy vadászat alkalmával.

3. István király sem küldte tovább, ő is meghalt,……. de
csak később.

4. Ha jobban végiggondoljuk azért halt ki az Árpád-ház, mert
senki sem küldte tovább a szerencse-mailt!!!!! Az összes Árpád-házi
királyunk halott emiatt!

5. A részeges Lajosbának sincs számítógépe
Alsó-Bivalyboszonádon, így hazafelé a kocsmából el is csapta egy tehervonat.

6. Egy barátom barátjának a barátja, akinek nem tudom a
nevét, csak hallottam, hogy mesélték előttem huszonhárman, állítólag
továbbküldte, és tíz perc múlva megcsörrent a telefonja és vezérigazgatói
állást kapott, vagy valami ilyesmi. Ez minden kétséget kizáróan bizonyítja,
hogy működik!!!!

7. Egy barátrom barátjának az ismerősének a testvérének az
anyjának az ismerősének a nagybátyjának a fiát elhagyta a barátnője, mert
nem küldte tovább a szerencselevelet.

A következőképpen történt a dolog:

Józsi hazajött a munkából, a barátnője otthon ordibálva
fogadta:

– Tudom, hogy ma kaptál egy szerencse e-mailt és nem
küldted tovább, ezért elhagylak.

Azzal fogta magát, összecsomagolt és többé nem is jött
vissza.

8. Pista bácsi halálos beteg lett, mert nem küldte tovább. A
dolog úgy történt, hogy másnap 8:16 perckor nagy fájdalmai voltak, ezért
elment az orvoshoz. Az alaposan megvizsgálta, majd így szólt:

– Pista bácsi!!! Maga továbbküldte a szerencse-emailt?????

– Nem, fiam.

– Akkor Isten nyugosztalja a Pista bácsit!!!

Oszt azzal meg is halt az öreg, visszakérdezni se volt ideje.

9. Az egyik kollégám tegnap megkapta a szerencsemailt,
tovább is küldte és nem halt meg éjszaka!!!

Tehát működik!!!!

(Igaz, hogy azt kívánta, hogy bárcsak összejöhetne a
szomszédja lányával, ami nem sikerült neki, de legalább nem halt meg!)

Nosza, te se tétlenkedj! Küldd tovább annyi példányban ezt a
levelet, hogy lefagyjon a cég rendszere, különben úgy jársz mint a Pista
bácsi, aki nem én vagyok, hiszen én rendesen tovább küldtem!!!!

Mr. Asthon nem bír magával. Így hívják azt a személyt, aki egy hacker.További ismertetőjegye, hogy mint vírus szombat délután óta van a hálón, továbbá „meg tudja találni a a te computer azonositó cimedet és ellenörzés alá veheti az emailedet”. Nem vicc, az „információ közvetlenül a Microsoft és Norton-tól származik”…

Nem tudjuk, mennyi egy hoax keringési ideje, mindenesetre a jó pár évvel ezelőtti e-mailek után szerkesztőségünk e hónapban már a második fontos figyelmeztetést kapja ez ügyben.

Idézzük a két levelet:

„Szia most kaptam, ha csak egy emberen segít, már megérte!!!!!
Ha egy személy – a neve Simon Ashton( simon25@hotmail.com.uk) küld emailt neked, ne nyisd ki az üzenetet. Töröld ki, mert ő egy Hacker! Mondd el mindenkinek, aki az e-mail listádon szerepel, mert ha közülük valamelyik felveszi a listájára, akkor a tiedre is felkerül majd. Ez a Hacker meg tudja találni a te komputer azonosító címedet és ellenőrzés…tovább> alá veheti az e-mailedet. Ez az információ közvetlenül a Microsoft és Norton-tól származik és mindenkit érint, aki a Yahoo, Hotmail, Aol… internetet használ. Küld el mindenkinek, aki Internet-t használ. Lehet, hogy kapsz egy ártalmatlannak tűnő emailt `Mail Server Report, kinyitod a következő üzenet jön fel a képernyődre: „It´s too late now, your life is no longer beautiful” „Már túl késő, az életed többé nem lesz szép…” Folyamatosan elveszítesz mindent, ami a komputereden van és az a személy, akitől ezt az emailt kaptad birtokolni fogja a nevedet, e-mailedet és jelszavadat. Ez a vírus szombat délután óta van a hálón és az Aol már igazolta a jelenlétét és egyik anti-vírus szoftware sem tudja ártalmatlanítani!!! A vírus készítője „élet ura”-nak nevezi magát. Küldd el ezt a figyelmeztetést mindenkinek, hogy ők is
tovább küldhessék azonnal!!!!!!!!! Köszönöm!”

A másik változat: Tárgy: Veszedelmes Hecker

Mondd el mindenkinek, aki az e-mail listádon szerepel, mert ha közülük valamelyik felveszi a listájára, akkor a tiedre is felkerül majd. Ez a Hacker meg tudja találni a te komputer azonosító címedet és ellenőrzés alá veheti az e-mailedet. Ez az információ közvetlenül a Microsoft és Norton-tól származik és mindenkit érint! Küld el mindenkinek, aki Internet-t használ. Lehet, hogy kapsz egy ártalmatlannak tűnő e-mailt `Mail Server Report´, ha kinyitod a következő üzenet jön fel a képernyődre: „It´s too late now, yourlife is no longer beautiful” –
„…”
Már túl késő! Az életed többé nem .. Folyamatosan elveszítesz mindent, ami a komputereden van és az a személy, akitől ezt az e-mailt kaptad birtokolni fogja a nevedet, e-mailedet és jelszavadat. Ez a vírus szombat délután óta van a hálón és az AOL már igazolta a jelenlétét és még egyik Anti-vírus szoftware sem tudja ártalmatlanítani. A vírus készítője „élet ura”- nak nevezi magát. Küldd el ezt a figyelmeztetést mindenkinek, hogy ők is tovább küldhessék azonnal!.”

Nos, mit is tehetnénk ilyen komoly veszélyben?

Akik még nem szórakozták ki magukat eléggé e levelek olvasása közben, esetleg megpróbálkozhatnak Öveges professzor kísérletének megismétlésével, természetesen az azóta eltelt hosszú évek tudományos haladását figyelembe véve. Meredjenek tehát egy hosszú percig a képernyőn megjelenített levélre, majd egyre hangosabban mondják azt, hogy „Heki, gyere ki!”.

Ha minden jól megy, Mr. Asthon előbb-utóbb előbújik.

Akinek azonban se kedve, se türelme, se satöbbi mása nincs ehhez, egyszerűen dobja a kukába a levelet…

About pityesz76

Check Also

Eladatlan élelmiszerek

Magyarországon becslések szerint 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba. Ebben benne vannak a szupermarketek, éttermek, …