Tim Cook látogatóban a Foxconn gyárában

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Korábban többen is gyanúsították a nagyvállalatokat, hogy kihasználják a kínai olcsó munkaerőt, amelyeket a gyártás maximalizálása érdekében fillérekért szinte halálra dolgoztatnak. Az Apple is kapott ebből a gyanúsításból, azonban ezt ellensúlyozva a héten a vállalat vezérigazgatója, Timothy D. Cook ellátogatott Kínába az egyik Foxconn Technology gyárba, ahol többek között az iPhone-ok is készülnek.

Tim Cook a Foxconn gyárban

Az Apple szerződésben áll a Foxconnal, a kínai vállalat gyártósorairól gördül le az iPhone és az iPad is. Tim Cook azért is látogatott el Zhengzhou Technology Parkba, ahol 120 ezer dolgozót foglalkoztatnak, hogy személyesen győződjön meg arról, hogy azok a negatív jelentések, amelyekről legutóbb januárban számoltak be a nagyobb lapok nem igaz. A CEO a fényképek alapján mosolyogva haladt végig a gyár területén és több munkással is szóváltásba került. Az év elején többek között a The New York Times is tudósítást közölt arról, hogy az iPhone-t és iPadet összeszerelő munkások gyakran szélsőséges körülmények között dolgoznak.

A Foxconn üzemben történt látogatást követően Mr. Cook tett egy utat Pekingbe, ahol találkozott több felsővezetővel, egyes jelentések szerint többek között a város polgármesterével, Gou Jinlonggal, és a miniszterelnök-helyettessel, Li Keqianggal. Utóbbi egyébként valószínőleg hamarosan megkaphatja a miniszterelnöki tisztséget, miután az azt jelenleg elfoglaló Wen Jiabao várhatóan még az idén lemond.

Kína állami hírügynökségének, a Xinhua-nak a jelentése alapján Li Keqiang jelezte Cooknak, hogy az országa szeretné megerősíteni a szellemi tulajdonjogait. Továbbá kifejtette a véleményét arról is, hogy a multinacionális vállalatoknak sokkalta nagyobb figyelmet kellene fordítania a munkavállalókra, azoknak a munkakörülményeire, valamint hogy meg kellene osztaniuk a fejlesztéseiket.

Még ebben a hónapban a “This American Life” című rádióműsorban több Foxconn ellen felhozott vádról is kiderült, hogy az mégsem úgy van, ahogy az elmondásokban szerepel, mint ahogy Mike Daisey is számos állítást meghamisított, ezzel keltve rossz fényt a vállalatra.

Bár a világ most elsősorban Tim Cook utazására fókuszált, azonban tény, hogy nem csak az Apple készülékei születnek komoly kizsákmányolás árán, hanem a többi nagy márka gyártósorai mellett is alulfizetett és leterhelt dolgozók végzik a munkát éjjel-nappal.

About z0d1AK

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …